Előfizetés

Az AstraZeneca 60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít az EU-nak a tervezettnél

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.23. 07:16

Fotó: Jakub Porzycki / AFP / NurPhoto
A cég március végéig mintegy 80 millió adag védőoltást tervezett szállítani az Unió 27 tagországának.
Gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár - közölte egy magas rangú uniós vezető a Reuters brit hírügynökséggel. A cég március végéig mintegy 80 millió adag védőoltást tervezett szállítani az EU 27 tagországának - közölte a nevének elhallgatását kérő, a tárgyalásokban részt vevő illetékes. A gyógyszergyár korábban több mint 80 millió adag szállítását ígérte a második negyedévben, de most nem tudott szállítási célkitűzéseket megadni az április-júniusi időszakra a gyártással összefüggő problémák miatt - mondta az illetékes. A cég a partnere, a Novasep által Belgiumban működtetett vakcinagyár gyártási gondjai miatt kellett csökkentenie a szállításokat az illetékes szerint. A szállítások csökkentését az AstraZeneca szóvivője is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára. Az EMA akkor azt közölte, hogy január 29-én fognak dönteni.
"Bár nem volt határidő megjelölve a vakcinánk szállításának megkezdésére, ha meg is kapjuk az európai engedélyt, a mennyiségek kisebbek lesznek a tervezettnél az európai ellátási lánc egyik gyártási színhelyének teljesítménycsökkenése miatt"

- mondta a szóvivő.

Az Európai Bizottság eredetileg 400 millió adag vakcinát kötött le. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa Twitter-üzenetében elégedetlenségét fejezte ki a szállítások csökkentése miatt. "A feltételes engedélyezés fenntartásával ragaszkodtunk a pontos szállítási ütemtervhez, hogy tagállamok megtervezhessék az oltási programot" - írta. Az Oxford/AstraZeneca úgynevezett vektorvakcinája előállítása olcsóbb, mint a RNS-hírvivő módszeren alapulóké, könnyebb a szállítása és a tárolása is.

Belgiumban megtiltják a nem elengedhetetlen célból történő utazásokat

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.23. 07:07

Fotó: Loïs Denis / AFP
Január 27-től a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal - például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából - engedik át az országhatáron.
Belgiumban jövő szerdától a koronavírus-járvány és a vírusmutációk terjedésének visszaszorítása céljából március 1-ig megtiltanak minden olyan utazást, amely nem elengedhetetlen célból történik - írta pénteken a helyi sajtó. Az intézkedések értelmében január 27-től a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal - például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából - engedik át az országhatáron. A szabályok a belgiumi lakosokra is vonatkoznak, akiknek az országba lépésük után hétnapos karanténkötelezettséget kell vállalniuk, és két negatív tesztet kell felmutatniuk. Az alapvető feladatokat ellátó munkaerőre és a közlekedésben dolgozókra ezek a rendelkezések nem vonatkoznak. A belga kormány ugyanakkor engedményeket tett a fodrászok, kozmetikusok és más szolgáltatásokban dolgozók részére, akik február 13-ától újra fogadhatnak vendégeket, annak a függvényében, hogy alakul a járványhelyzet az elkövetkező hetekben. A 11,5 millió lakost számláló országot erősen sújtotta a járvány, a vírus helyi megjelenése óta, több mint húszezren haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az elmúlt héten hat százalékkal csökkent az új esetek száma, napi átlagban 1963 embernek lett pozitív a vírustesztje. Ugyancsak csökkent a halottak és a kórházi felvételek száma, 9 illetve 8 százalékkal.

Brit oltakozás: Se "feltámadás", se nyári vakáció

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.01.22. 22:03

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Sikert hozott ugyan a tömeges oltás, a kormány mégis visszafogottságot kér a britektől.
Nagy-Britannia nyitva tartja határait - legalábbis egyelőre. A teljes zárlat lehetősége azonban állandóan napirenden van. Ezt George Eustice brit környezetvédelmi miniszter mondta pénteken, miután elterjedt, hogy a kormány esetleg teljesen megtiltja a külföldiek beutazását.  Boris Johnson vezette az élő adásban közvetített sajtótájékoztatót, amelyen végre azzal a jó hírrel állhatott a közvélemény elé, hogy sikeres a tömeges oltási program. Naponta közel 400 ezer ember kapja meg - többnyire még csak első - szúrását, a beoltottak teljes száma meghaladja az 5 milliót. Változatlanul érvényesül viszont az "irányítószám szerinti szerencsejáték", az oltóanyag földrajzi elosztása egyenetlen. Az elsőbbséget élvező 80 éven felüliek közül az ország északi és észak-keleti részén közel 70, Londonban csak 50 százalék van túl az első meneten. Ráadásul mind a Pfizer, mind az Oxford/AstraZeneca vakcina akkor a leghatásosabb, ha a két oltás között három-négy hét telik el.  Az összkép változatlanul sivár - naponta másfél ezerrel nő a betegségben elhunytak száma és pillanatokon belül elérheti a százezret, közel 40 ezren szorulnak kórházi ellátásra. A kormány újabb és újabb ötleteket fontolgat az új vírustörzsek megjelenésével súlyosbodó járvány megfékezésére. A szigetországba érkező minden utazónak friss, negatív vírustesztet kell felmutatnia, majd tíznapos karanténba kényszerül. A kötelező és jobban ellenőrizhető szállodai elhelyezési terven kívül drákói intézkedések is szóba kerülnek. George Eustice beszélt arról, hogy a jövőben esetleg mindenki, akinek vírustesztje pozitív eredményt hoz, 500 fontos (több mint 200 ezer forintos) egyszeri juttatást kaphat, így biztosítva, hogy kitölti kötelező karanténját és nem veszélyeztet másokat. A tervnek a költségvetési kihatások miatt vannak ellenzői, de a jövő hét új segítséget hozhat azoknak, akik gyakorta titokban tartva állapotukat tovább dolgoznak, mert nem engedhetik meg maguknak a vesztegzárat. Priti Patel belügyminiszter viszont máris megnégyszerezte  a karantén megsértőinek járó büntetést, már minimum 800 font (320 ezer forint) bírsággal sújtja azokat, akik több mint 15 fős házibulikon vesznek részt. A 30 főt meghaladó törvényszegő partik szervezői pedig 10 ezer fontot utalhatnak át a rendőrség számlájára. Találóan fogalmazott az NHS England orvosigazgatója, Dr. Vin Diwakar, aki szerint a szabályok megszegése olyan, mint amikor valaki a német légitámadások idején elrendelt elsötétítés alatt felgyújtotta a villanyt. Az ilyen ember "nem csak saját maga, hanem az egész utca életét veszélyezteti". Másodszor is elmarad az ikonikus glastonbury-i zenei fesztivál. A a kormány pedig óva intett a nyárra tervezett vakációk könnyelmű lefoglalásától. Az eredetileg február közepére ígért enyhítésnek, az iskolák február 22-i megnyitásának, de lassan egy húsvéti "feltámadásnak" sincs reális esélye az Egyesült Királyságban.