Előfizetés

Belgiumban megtiltják a nem elengedhetetlen célból történő utazásokat

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.23. 07:07

Fotó: Loïs Denis / AFP
Január 27-től a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal - például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából - engedik át az országhatáron.
Belgiumban jövő szerdától a koronavírus-járvány és a vírusmutációk terjedésének visszaszorítása céljából március 1-ig megtiltanak minden olyan utazást, amely nem elengedhetetlen célból történik - írta pénteken a helyi sajtó. Az intézkedések értelmében január 27-től a Belgiumba beutazókat és az országból kiutazókat csak érvényes indokkal - például családi kötelezettségek vagy tanulmányok céljából - engedik át az országhatáron. A szabályok a belgiumi lakosokra is vonatkoznak, akiknek az országba lépésük után hétnapos karanténkötelezettséget kell vállalniuk, és két negatív tesztet kell felmutatniuk. Az alapvető feladatokat ellátó munkaerőre és a közlekedésben dolgozókra ezek a rendelkezések nem vonatkoznak. A belga kormány ugyanakkor engedményeket tett a fodrászok, kozmetikusok és más szolgáltatásokban dolgozók részére, akik február 13-ától újra fogadhatnak vendégeket, annak a függvényében, hogy alakul a járványhelyzet az elkövetkező hetekben. A 11,5 millió lakost számláló országot erősen sújtotta a járvány, a vírus helyi megjelenése óta, több mint húszezren haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az elmúlt héten hat százalékkal csökkent az új esetek száma, napi átlagban 1963 embernek lett pozitív a vírustesztje. Ugyancsak csökkent a halottak és a kórházi felvételek száma, 9 illetve 8 százalékkal.

Brit oltakozás: Se "feltámadás", se nyári vakáció

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.01.22. 22:03

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Sikert hozott ugyan a tömeges oltás, a kormány mégis visszafogottságot kér a britektől.
Nagy-Britannia nyitva tartja határait - legalábbis egyelőre. A teljes zárlat lehetősége azonban állandóan napirenden van. Ezt George Eustice brit környezetvédelmi miniszter mondta pénteken, miután elterjedt, hogy a kormány esetleg teljesen megtiltja a külföldiek beutazását.  Boris Johnson vezette az élő adásban közvetített sajtótájékoztatót, amelyen végre azzal a jó hírrel állhatott a közvélemény elé, hogy sikeres a tömeges oltási program. Naponta közel 400 ezer ember kapja meg - többnyire még csak első - szúrását, a beoltottak teljes száma meghaladja az 5 milliót. Változatlanul érvényesül viszont az "irányítószám szerinti szerencsejáték", az oltóanyag földrajzi elosztása egyenetlen. Az elsőbbséget élvező 80 éven felüliek közül az ország északi és észak-keleti részén közel 70, Londonban csak 50 százalék van túl az első meneten. Ráadásul mind a Pfizer, mind az Oxford/AstraZeneca vakcina akkor a leghatásosabb, ha a két oltás között három-négy hét telik el.  Az összkép változatlanul sivár - naponta másfél ezerrel nő a betegségben elhunytak száma és pillanatokon belül elérheti a százezret, közel 40 ezren szorulnak kórházi ellátásra. A kormány újabb és újabb ötleteket fontolgat az új vírustörzsek megjelenésével súlyosbodó járvány megfékezésére. A szigetországba érkező minden utazónak friss, negatív vírustesztet kell felmutatnia, majd tíznapos karanténba kényszerül. A kötelező és jobban ellenőrizhető szállodai elhelyezési terven kívül drákói intézkedések is szóba kerülnek. George Eustice beszélt arról, hogy a jövőben esetleg mindenki, akinek vírustesztje pozitív eredményt hoz, 500 fontos (több mint 200 ezer forintos) egyszeri juttatást kaphat, így biztosítva, hogy kitölti kötelező karanténját és nem veszélyeztet másokat. A tervnek a költségvetési kihatások miatt vannak ellenzői, de a jövő hét új segítséget hozhat azoknak, akik gyakorta titokban tartva állapotukat tovább dolgoznak, mert nem engedhetik meg maguknak a vesztegzárat. Priti Patel belügyminiszter viszont máris megnégyszerezte  a karantén megsértőinek járó büntetést, már minimum 800 font (320 ezer forint) bírsággal sújtja azokat, akik több mint 15 fős házibulikon vesznek részt. A 30 főt meghaladó törvényszegő partik szervezői pedig 10 ezer fontot utalhatnak át a rendőrség számlájára. Találóan fogalmazott az NHS England orvosigazgatója, Dr. Vin Diwakar, aki szerint a szabályok megszegése olyan, mint amikor valaki a német légitámadások idején elrendelt elsötétítés alatt felgyújtotta a villanyt. Az ilyen ember "nem csak saját maga, hanem az egész utca életét veszélyezteti". Másodszor is elmarad az ikonikus glastonbury-i zenei fesztivál. A a kormány pedig óva intett a nyárra tervezett vakációk könnyelmű lefoglalásától. Az eredetileg február közepére ígért enyhítésnek, az iskolák február 22-i megnyitásának, de lassan egy húsvéti "feltámadásnak" sincs reális esélye az Egyesült Királyságban.

Trump utoljára még odapörkölt - 23 milliárd dolláros fegyverüzletet kötött Abu-Dzabival

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 19:44

Fotó: Yichuan Cao / NurPhoto via AFP
Az eddigi elnök Irán „kordában tartásával” magyarázta a keddi szerződést, amelynek felülvizsgálatára készül a szerdán beiktatott utódja, Joe Biden.
Az Egyesült Arab Emírségek 23 milliárd dolláros (6700 milliárd forint) fegyvervásárlási szerződést írt alá az Egyesült Államokkal mintegy 50 darab F-35A típusú harci repülőgép, 18 darab MQ-9B harci drón és egyéb hadfelszerelés beszerzéséről Donald Trump volt amerikai elnök utolsó hivatali napján. Ezt az emírségek washingtoni nagykövetsége közölte pénteken. A diplomáciai képviselet szerint a szerződést kedden véglegesítették.
Abu-Dzabi 10,4 milliárd dollárt fizet a mintegy 50 darab repülőgépért, a drónok ára 2,97 milliárd dollár, illetve további 10 milliárd dollár jut különböző lőszerekre.

Joe Biden elnök még hivatalba lépése előtt bejelentette: felülvizsgálja a fegyvervásárlási megállapodást, amelyről Trump azt állította, hogy az amerikai külpolitikai és nemzetbiztonsági érdekek alátámasztását szolgálja, mert segít kordában tartani az iráni fenyegetést.  Abu-Dzabi ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a zökkenőmentes lesz együttműködés a Biden-kormányzattal. Az Egyesült Arab Emírségek már régen érdeklődést mutatott a lopakodó technológiát használó F-35-ösök beszerzése iránt.