Előfizetés

Hétfőn véget ér a szigorított karantén Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.24. 12:55

Fotó: AFP / NurPhoto
Február végéig visszatérnek azokhoz a korlátozásokhoz, amelyek tavaly decemberben voltak érvényben.
Ukrajnában kis mértékben lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra négyezer alatti, az előző napinál mintegy ezerrel kevesebb új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma sem érte el ezúttal a százat, viszont ismét sokan, több mint kétezren kerültek kórházba. A hivatalos adatok alapján
az elmúlt napban 3915 új esettel 1 191 812-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 83 áldozattal 21 861-re. Eddig 947 514-en gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 5500-an, az aktív betegek száma így több mint másfél ezerrel 222 437-re csökkent.

Az elmúlt napon viszont az országban megint sok,
2079 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legtöbb új beteget, 320-at ezúttal a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 240 új beteget jegyeztek fel. Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 126 ezret, az elhunytaké hattal 2278-ra nőtt.
Hétfőn véget ér a január 8-tól érvényben lévő, úgynevezett szigorított karantén Ukrajnában, és a kormány rendelete alapján február végéig visszatérnek azokhoz a korlátozásokhoz, amelyek tavaly decemberben voltak érvényben.

Az UNIAN hírügynökség szerint ez azt jelenti, hogy újra a korábbi, adaptív karantén narancs színű veszélyességi besorolásának megfelelő szabályok lesznek érvényben az ország egész területén. Egyebek mellett
  • ismét megnyithatnak az üzletek, megszűnik az a korlátozás, hogy csak bizonyos termékeket árusíthatnak.
  • újra elkezdődhet az oktatás az iskolákban, de a diákrendezvények korlátozva lesznek.
  • a vendéglátóhelyek is kinyithatnak, és csak az éjszakai órákra szűkül az eddigi korlátozás, amely szerint csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket.
  • újra lehet kulturális, sport és egyéb rendezvényeket is tartani, de legfeljebb húsz fő részvételével.
Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon azt írta, hogy a szigorított karantén ideje alatt stabilizálódott a járványhelyzet az országban. Kiemelte, hogy a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak leterheltsége harminc százalék alá csökkent. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a vírus nem tűnt el, ezért felszólította a lakosságot, hogy továbbra se feledkezzenek meg a kötelező maszkviselésről, a távolságtartásról és a kézfertőtlenítésről.

Eddig tizenegy aranybányászt mentettek ki Kínában (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.24. 10:04

Fotó: Chen Hao / Xinhua News Agency.All Rights Reserved
14 napot töltöttek lent a robbanás után.
Egyre több bányászt sikerül a felszínre hozni azok közül, akik két hete rekedtek a föld alatt egy robbanás miatt, a Csihszia mellett található aranybányában.

A mentőcsapatoknak 5 nappal ezelőtt sikerült kapcsolatot teremteni velük. Az első kimentett bányász alig volt tudatánál, de szerencsére nem volt sérülése. Társát ugyanakkor kórházba kellett szállítani.   A 22 bányász közül egy biztosan életét veszítette. Sajtóinformációk szerint a mentést nagyban nehezítette, hogy a bánya tulajdonosa alábecsülte a helyzet súlyosságát és csak 30 órával a detonáció után értesítette a hatóságokat. Kínában legutóbb decemberben volt bányaszerencsétlenség, akkor többen szén-monoxid-mérgezésben vesztették életüket – írja a Reuters beszámolója alapján a hvg.hu.  Az egyik bányász kijutása az alábbi videón is megtekinthető:

Kalózok támadták meg a török teherszállító hajót, egy tengerészt megöltek

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.24. 09:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tizenöt embert elraboltak.
Kalózok támadtak egy török teherszállító hajóra a nyugat-afrikai partoknál, egy tengerészt megöltek, tizenöt társukat elrabolták – közölték illetékesek vasárnap Ankarában. A török tengerészeti igazgatóság közlése szerint a tengerészek először bezárkóztak egy biztonságos helyre, ahová a kalózoknak hat óra után sikerült behatolniuk. A harcban a M/V Mozart nevű hajó egyik tengerésze, egy azerbajdzsáni matróz meghalt. A libériai zászló alatt hajózó M/V Mozart a nigériai Lagosból tartott a Dél-afrikai Köztársaságban fekvő Fokvárosba, amikor szombaton a Guineai-öbölben 100 tengeri mérföldnyire Sao Tomé és Principe partjaitól megtámadták és elrabolták.