Előfizetés

A koronavíruson átesett tanárok többsége nem kapta meg teljes fizetését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 14:32

Fotó: Népszava
Pedig Kásler Miklós ezt ígérte nekik.
A koronavírus miatt megbetegedett tanárok 19 százaléka kapta meg csupán bérének 100 százalékát, mialatt táppénzre kényszerültek

- olvasható egy friss felmérésben. Az EMMI-minisztere, Kásler Miklós korábban ugyanakkor arról beszélt, hogy teljes értékű bér jár a megbetegedett tanároknak.  A 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) reprezentatív kutatásából egyebek mellett az is kiderült, hogy eléggé magukra hagyták a pedagógusokat, már ami a digitális oktatást illeti, mivel mindössze minden második tanár kapott csak segítséget. A felmérés arra is rámutatott, hogy a pedagógusoknak nem jött meg ahhoz sem a kedve, hogy a járvány után még több digitális eszközt használjanak munkájuk során. Az állomány 60 százaléka nem rendelkezett elég kompetenciával ahhoz, hogy maradéktalanul el tudja látni a digitális oktatással kapcsolatos feladatait, holott 57 százalékuk valamilyen tanfolyamot már elvégzett a témában – zárul a felmérés.

Lázár János Orbánnál orbánabbnak tartja magát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 14:05

Fotó: Népszava
A kormány volt erős embere ugyan udvarolt a miniszterelnöknek, de több kérdésben más álláspontot képvisel, mint a kormányfő.
A vasárnapi boltzár esetében megfutamodott a kormány - vélekedett Lázár János. A korábbi kancelláriaminiszter a 24.hu-nak azt mondta, elveivel ellentétesen cselekszik a kormány ha a kiskereskedelmi hálózatok adóztatásáról, a multik elleni küzdelemről, az autóipar állami dotációjának csökkentéséről van szó. 
"Én kevesebb stadionépítéssel is beérném."

Hozzátette, a szuverenitással, az erős Magyarország felépítésével kapcsolatban mindig támogatta és támogatni is fogja a Fideszt. "Az irányt tekintve orbánabb vagyok Orbánnál…" - jelentette ki. Ezzel azt akarta hangsúlyozni, hogy a mai napig be tudja fejezni Orbán Viktor mondatait, és nem azért, mert fegyelmezett kommunikátorként sokszor mondja el ugyanazt, ugyanúgy.  Lázár János szerint pusztán kommunikációval és népszerűségkereső lépésekkel nem lehet tartósan sikeres politikát csinálni. Megjegyezte, Orbán Viktor közvetlen munkatársaként nem érezte, hogy csorbult volna a magyar demokrácia.
"Hahahahaha."

Ezt már arra a kérdésre felelte, miszerint állítólag azzal az ukázzal küldte a miniszterelnök a csőd szélén billegő teniszszövetség élére, hogy „tégy rendet, János, de Szűcs Lajos (fideszes országgyűlési képviselő, a szakág előző vezetője - a szerk.) nem kerülhet börtönbe”.  A fejlesztési pénzekről szólva elmondta, az elmúlt évtized fejlesztéspolitikájának jóval nagyobb arányban voltak nyertesei a nagyvárosok, különösen a főváros, mint a vidék Magyarországa. Pedig vidékről több és stabilabb támogatást kapott a Fidesz, mint a nagyobb városoktól. "Ideje helyrebillenteni ezt az aránytalanságot." - jelentette ki. Megkapta a magáét a sajtó is:   
"Orbán Viktor mindenkinek megadja a tiszteletet, de amit az IMF 2010-es magyarországi kivonulása óta a nyugat-európai politikusok egy része és a baloldali média művel vele, az minősíthetetlen. Olyan nincs, hogy csak tűrjük a pofonokat, és nem ütünk vissza. Orbán Viktor állja, és ha kell, adja is."

Biztos benne, ha korrektül kezdenek vele viselkedni, ő is simulékonyabbá válik.  A külpolitikáról szólva elmondta, a kínaiak felkérték Magyarországot egy táncra, ugyanakkor szerinte a szövetségeseinkkel alaposan egyeztetve, velük összehangoltan nyújtsuk a kezünket. "Mert fontos az üzlet, de ne veszítsük szem elől, hogy a mi helyünk itt, az euroatlanti szövetségben van. Nem flörtölhetünk Kínával." - fogalmazott. Jelezte, ebben a kérdésben vitában áll a miniszterelnökkel, ugyanakkor szerinte ebből is látszik, milyen sok árnyalattal bír a Fidesz. 
"A jövő úgy néz ki, hogy Amerika a legerősebb, Európa továbbra is Amerikával tart, Magyarország pedig az EU-val. Nincs más utunk."

- tett hitet az Európai Unió mellett, holott pár éve azt nyilatkozta, nem tudna jó szívvel a tagság mellett szavazni.

Lázár János nem látta a Magyarságkutató Intézet animációs alkotását a pozsonyi csatáról, majd csak akkor nézi meg, ha végzett az összes fontos filmmel. A Szájer-botrányhoz pedig nem szólt semmit. "Földdel foglalkozom, tehenekkel, lovakkal, kutyákkal. Country life!".  

Megregulázná a techcégeket Varga Judit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 13:59

Fotó: Varga Judit / Facebook
Az igazságügyminiszter szerint meg kell küzdeni a digitális szabadságért.
"Konzultálva a témában illetékes állami intézmények vezetőivel, az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról"

- jelentette be Facebook-oldalán Varga Judit.

A tárcavezető szerint semmi mást nem szeretne elérni ezen vállalatokkal szemben a kormány, mint a törvényes, átlátható és ellenőrizhető működést. Jelezte, a kabinet továbbra is együttműködik az Európai Unió hasonló irányú szabályozásának előkészítésében. Ugyanakkor az elmúlt időszak eseményei megmutatták, gyorsabban kell lépni az emberek védelme érdekében. Úgy látja, ma már önkényesen bárki lekapcsolható az online térből bármilyen hivatalos, átlátható, tisztességes eljárás és jogorvoslat lehetősége nélkül. "Lekapcsolhatóak a pékek, fodrászok, nyugdíjasok, tanárok, kis- és nagyvállalatok valamint állami vezetők is."
"A szándékos, ideológiai vagy üzleti érdekből történő digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül! A szabadságot ritkán adják ajándékba. Most a digitális szabadságért is meg kell küzdenünk! Hajrá Magyarország!"

- zárta bejegyzését.