Előfizetés

Európában nálunk alkalmazhatják elsőként az Eli Lilly amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.26. 18:23
Képünk illusztráció
Fotó: Artur Widak/NurPhoto / AFP
Március végéig három ütemben összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra a bamlanivimab nevű készítményből.
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik. Kásler Miklós bejegyzésében azt írta: 
Magyarország Európában elsőként alkalmazhatja az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár által fejlesztett bamlanivimab nevű készítményt.

Kifejtette: kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2020. december 12-én engedélyezte a készítmény vészhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, az operatív törzs pedig a beszerzését. Ennek nyomán a magyar kormány szerződhetett elsőként a gyártóval, így március végéig három ütemben összesen 6236 ampulla érkezik Magyarországra.  
– A bamlanivimab egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült monoklonális antitest. A gyógyszer alkalmazásával lényegében a fertőzés kezdeti állapotában lévő betegek passzív immunizációja történik meg ellenanyagok bejuttatása által

– írta a miniszter.

Az Emmi közleménye szerint szerdán 2400, február második felében 2800, március második felében pedig 1000 dózist szállítanak Magyarországra a készítményből. Kitértek arra is, hogy az első 300 dózist a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában vezető szerepet játszó két országos gyógyintézetben, a Dél-pesti Centrumkórházban lévő Infektológiai Intézetben és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, utána pedig a többi nagy magyar kórházban alkalmazzák. – A gyógyszer csak szakmailag ellenőrzött, felügyelt körülmények között adható be, alkalmazásához klinikai vizsgálatra nincs szükség, mert az már megtörtént – hangsúlyozták. A minisztérium Kásler Miklós szavaira hivatkozva azt írta: 
az antitestalapú készítmény 70-75 százalékkal csökkenti a súlyosabb szövődmények kialakulását, így a betegek háromnegyedének állapota nem súlyosbodik, és kórházi felvétel sem szükséges.

Össze nő, ami össze tartozik - Egyesül a Mészáros Csoport és a Stadler

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.26. 17:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A két cég együtt ül fel a siker vonatára, legalábbis a fő profiljuk a vasúti teher- és tartálykocsik gyártása lesz.
Szándéknyilatkozatot írt alá a svájci központú Stadler Rail Group és a Mészáros Csoport közös vegyesvállalat létrehozásáról - közölte a két cég közös közleményben. A tájékoztatás szerint a magyarországi telephellyel működő svájci-magyar vegyesvállalat fő profilja a tervek szerint vasúti teher- és tartálykocsik gyártása lesz hazai és nemzetközi piacokra. A közleményben kiemelték, hogy a gyártás során kiemelt cél a lehető legszélesebb hazai beszállítási láncolat kiépítése. A vegyesvállalattal létrehozott kapacitás az alaptevékenység mellett alkalmas lesz személyszállító nagyvasúti járművek szervizelésére és összeszerelésére is. A közös vállalat 2023-ig megközelítőleg 500 magyarországi munkahely megteremtését célozza meg, továbbá - a magyarországi hozzáadott értéket szem előtt tartva - kiemelten törekszik helyi fejlesztési és mérnöki kapacitás létrehozására. Ennek elősegítése érdekében a közös vállalkozás magyarországi egyetemekkel duális képzési modell és program bevezetését is elő kívánja mozdítani - írják a közleményben. A közleményben ismertetik, hogy a Stadler Rail Group a svájci Bussnangban található székhelyű vasútijármű-gyártó cég, melynek neve egybeforrt a csúcstechnológiával gyártott elővárosi és regionális, valamint városi és villamos járművek gyártásával. Szerviz-, illetve gyártási tevékenységével a világ 19 országában jelen lévő vállalatcsoport csaknem 12 000 főt foglalkoztat világszerte, amelyből 800-an a vállalat hazai telephelyein dolgoznak. Magyarországon a vállalat eddig összesen 195 vasúti járművet értékesített, az utazóközönség a FLIRT típusú alacsonypadlós- és KISS típusú emeletes villamos motorvonatairól, illetve a jövő évben forgalomba álló Citylink traim-train járműveiről ismerheti. A Mészáros Csoport - amely a felcsúti dollármilliárdos Mészáros Lőrinc tulajdonában áll - több vasútipari céggel is rendelkezik, a vegyesvállalatban a cégcsoport egyik legdinamikusabban fejlődő vasútépítési cége, a V-Híd Zrt. vesz részt, amely az ország több pontján valósít meg európai uniós és hazai finanszírozású vasútépítési projekteket. A társaság fő tevékenysége a vasútépítés, vasúti pályaépítés és korszerűsítés. A V-Híd Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 6 milliárd forintot fordított beruházásra, eszközök és gépek beszerzésére. A svájci-magyar közös vállalat létrehozásával a V-Híd Zrt. beszáll a vasúti járműipar piacára, bővülő tevékenységének köszönhetően pedig a régiós vasútipar megkerülhetetlen szereplőjévé kíván válni - tájékoztattak a közleményben. 

Ujhelyi István szerint ki kellene nyitni a mozikat, állatkerteket és a múzeumokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 17:44

Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
Az EP-képviselő úgy látja, hogy a jelenleg hatályos kormányzati korlátozások bizonyos esetekben túlzóak.
Mielőtt a február elsejéig hatályos korlátozások változatlan meghosszabbításáról dönt a kormány, haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz az érintett szektorok képviselőivel és állapodjon meg velük a szükséges enyhítésekről – írta Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője a Facebook-oldalán. A szocialista politikus úgy látja, hogy a jelenleg hatályos kormányzati korlátozások bizonyos esetekben túlzók.
„Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként és az MSZP EP-képviselőjeként határozott álláspontom, hogy a szolgáltatói és vendéglátói szektor elérkezett a tűréshatárához és az érintett vállalkozások túlélése érdekében, de a társadalom pszichés terheinek csökkentése miatt is elengedhetetlenül szükséges a jelenlegi korlátozások azonnali felülvizsgálata”

– írta a politikus.

Álláspontja szerint részlegesen mindenképpen újranyithatóak lehetnek a mozik, színházak, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások, amennyiben az üzemeltetők vállalják a szigorú előírások betartását (például megadott sortávolság üresen hagyása, folyamatos maszkviselés és fertőtlenítés), valamint a normálistól emiatt eltérő, csökkentett bevételt. Érthetetlennek tartja, hogy a vadasparkok, állatkertek és egyéb szabadtéri látványosságok továbbra is teljesen zárva vannak. Úgy véli, egyes korlátozások fenntartása mellett látogathatóak lehetnének, hasonlóan a múzeumokhoz, levéltárakhoz, könyvtárakhoz, ahol „a mostani teljes zárlat ugyanúgy túlzottnak tűnik”.
„Megfelelő egyeztetést követően hasonló enyhítések lehetségesek az éttermi szolgáltatások esetében is: vannak olyan, a túlélésük határán lévő egységek, amelyek vállalni tudják és akarják az ésszerű korlátozásokat, például az asztalok számának radikális lecsökkentését, vagy épp a teraszok korlátozott használatát”

– tette hozzá.

Ujhelyi István ezért arra kérte a kormányt, hogy a korlátozások meghosszabbítása előtt folytasson párbeszédet az az érintett szektorok szakmai szervezeteivel, és a járványügyi szakemberek bevonásával módosítsa a jelenlegi korlátozásokat az ágazatok munkavállalói, a magyar társadalom és a magyar gazdaság egésze érdekében.
Ujhelyi István hétfőn brüsszeli sajtótájékoztatóján is a korlátozások enyhítését sürgette. Az európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a kormánynak figyelemben kell tartania a társadalom és a gazdaság tűrőképességét is. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy sok vendéglátós már lázadna, és a szabályok megszegésére is hajlandó.