Előfizetés

Pálinkás József és pártja csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 22:02

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Amennyiben a pártok nem támogatják Pálinkásék csatlakozását, akkor önállóan indulnak majd a 2022-es parlamenti választáson.
Az Új Világ Néppárt is csatlakozna az összefogás hat pártjához a 2022-es országgyűlési választások előválasztásain. Az ATV Híradónak Pálinkás József, a párt elnöke azt mondta, hogy egy teljesen nyitott előválasztást szeretnének, ahol minden párt, civil szervezet és egyéni jelölt megmérettethet, mert csak így van lehetőség a legalkalmasabb jelöltek kiválasztására.
Elmondása szerint az előválasztáson való indulásuk célja, hogy a teljes Fideszen kívüli világ megmérettessen, és 2022-ben a kiábrándult Fidesz-szavazók és a bizonytalan választók is megtalálják a saját polgári oldaluk képviseletét.   Az ellenzéki összefogásban jelenleg hat párt vesz részt: a DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd. Ehhez csatlakozna most az Új Világ Néppárt. A hat párt abban már megállapodott abban, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet támogatnak, és egyetlen közös listát állítanak. Pálinkás József szerint az ellenzéknek az a legfontosabb feladata, hogy kiválassza azt a 106 jelöltet, akinek a legnagyobb esélye van a győzelemre a Fidesz jelöltjével szemben. Amennyiben a pártok nem támogatják Pálinkásék csatlakozását, úgy önállóan indulnak majd, ahogyan a Kétfarkú Kutya Párt, illetve Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM is ezt tervezi. Pálinkás József tavaly októberben azt nyilatkozta, hogy ha lesz miniszterelnök-jelölti előválasztás, akkor az Új Világ Néppártnak is lesz azon jelöltje, aki vélhetően ő lesz, mert „ma aligha lehet mást mondani”. Az Orbán-kormány volt minisztere kijelentette, hogy az föl sem merül, hogy a Fidesszel együttműködjenek. 

Támadás ért több kormányzati portált

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 20:13

Fotó: Shutterstock
A támadások többnyire külföldi IP címekről érkeztek.
Az elmúlt napokban összehangolt, fejlett kibertámadás-sorozat ért több hazai kormányzati portált, fennakadást okozva egyes honlapok működésében – jelentették be a kormany.hu-n.
A támadások többnyire külföldi IP címekről érkeztek, elsőszámú célpontjaik a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok voltak.

Azt írták, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. szakemberei folyamatosan dolgoznak a támadások elhárításán és a szolgáltatások zavartalan működésén. Emellett részletesen vizsgálják a támadások körülményeit, valamint megteszik a szükséges jogi lépéseket is.

A jóváhagyott vakcinák hatásosak a brit mutációval szemben

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.01.26. 20:07

Fotó: SEFA KARACAN / AFP
A Szputnyik V még nem startolt el, az európai gyógyszerhatóság egyelőre tanácsokkal látja el az orosz gyártót.
 A Szputnyik V vakcinát gyártó orosz cég már felvette a kapcsolatot az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA), de nem kérvényezte az oltóanyag engedélyezését — közölte Emer Crooke ügyvezető igazgató. Az uniós hatóság egyelőre tudományos tanácsokkal és iránymutatásokkal látja el a vállalatot a Covid19 elleni oltóanyag európai jóváhagyásához szükséges eljárásról. A szakember az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbizotnsági bizottságának keddi ülésén nem zárta ki, hogy az általa vezetett hatóság bizonyos korcsoportokra fogja szűkíteni az AstraZeneca vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyét. Nem kívánta megelőlegezni az EMA pénteken várható döntését, de leszögezte, hogy a gyógyszergyártó valóban nagyon kevés idős emberen végezte el a szükséges klinikai vizsgálatokat. Crooke ugyanakkor nem kommentálta a német sajtóhíreket, amelyek szerint a készítmény nem hatásos a 65 éven feletti korosztályban. Az európai gyógyszerhatóságnak nem dolga a vakcinaellátás megszervezése, az AstraZeneca szállítmányok bejelentett csökkentésével kapcsolatban az ügyvezető igazgató annyit jegyzett meg, hogy tudomása szerint előkészületek folynak a gyártókapacitások kibővítésére. Crooke beszámolt róla, hogy a mRNA technológián alapuló készítményeket — a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináit — nem próbálták ki sem gyerekeken, sem várandós nőkön, ezért a gyártóktól további adatokat várnak. Arról sincsenek megbízható információik, hogy a beoltott emberek továbbfertőzhetnek-e, mivel a gyógyszercégek nem közöltek erre vonatkozó adatokat. Crooke megerősítette, hogy folynak az ezzel kapcsolatos kísérletek. Az EMA vezetője szerint a Pfizer/BioNTech és a Moderna Európában már engedélyezett vakcinái nagy valószínűséggel hatásosak a koronavírus brit variánsával szemben. Ugyanez nem mondható el az úgynevezett dél-afrikai mutációról, amit bonyolultabb esetnek nevezett. Az EMA arra kérte a gyártókat, hogy folytassák az erre vonatkozó kutatásaikat. A szakember nem akart kitérni arra, hogy milyen különbségek vannak az Egyesült Királyság és az Európai Unió engedélyezési eljárása között. Ismeretes, hogy a szigetországban jóval korábban, sürgősségi eljárással engedélyezték a leghatásosabb oltóanyagokat. Emer Crooke kérdésre válaszolva csak annyit mondott, hogy az európai jóváhagyás szilárd és megbízható tudományos elemzéseken alapul.