Előfizetés

Darazsakat találtak egy százmillió éves borostyánkőbe zárva

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.27. 10:45

Fotó: Volker Lohrmann
Az eddig ismeretlen faj négy példánya a trópusokon és szubtrópusokon élő rovarok egy családjába tartozik.
Eddig ismeretlen darázsfajt fedezett fel egy százmillió éves mianmari borostyánkőbe zárva egy német tudós. Volker Lohrmann brémai rovarkutató és darázsspecialista azonosította a fajt, amely a trópusokon és szubtrópusokon elterjedt darazsak egy családjába tartozik – tette közzé a brémai Übersee (Tengeren túli) múzeum, ahol a tudós a rovargyűjtemény kurátora. Lohrmann a darázsfaj leírását egy nemzetközi projekt tagjaként készítette el, amelyben a németeken kívül kínai, francia és amerikai partnerek is részt vettek. Gyakori, hogy egy kihalt fajt csak egyetlen lelet segítségével lehet felfedezni. A múzeum közleménye szerint Lohrmann és kutatócsoportja a Cretolixon alatumnak elnevezett új faj négy egyedét, két hímet és két nőstényt azonosított a borostyánkőben. 

Mesterséges megtermékenyítéssel született oroszlán Szingapúrban

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.27. 10:07

Fotó: AFP
Szimba, az egészséges és kíváncsi kölyök októberben jött világra.
Először született mesterséges megtermékenyítéssel oroszlán Szingapúrban, a kölyök neve Szimba lett - jelentette be kedden a város állatkertje.  A kisoroszlán, ami Walt Disney Oroszlánkirály című animációs filmjének főszereplőjéről kapta a nevét, októberben született, anyja, Kayla és az állatkerti szakemberek viselik gondját. Egészséges és kíváncsi – mondják róla.
Az anyaállat megtermékenyítését egy idősebb afrikai oroszlán spermájával végezték. Az apa, Musztafa, amely szintén Disney-nevet kapott, rossz állapotban volt, az eljárást nem is élte túl.   Ritka, hogy oroszlánok mesterséges megtermékenyítéssel jöjjenek világra. Az első sikeres eljárást 2018-ban végezték, két kölyök született akkor a Dél-afrikai Köztársaságban. Az elmúlt két évtizedben drámaian, több mint 40 százalékkal csökkent a vadon élő oroszlánok száma, körülbelül 23-39 ezer érett állat maradhatott a Természetvédelmi Világszövetség szerint, amely a fajt a sebezhetők kategóriába sorolta.

Kezdődik a nagy bagolyfelmérés - Ön is segíthet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.26. 18:23

Fotó: Orbán Zoltán / MME
Remek szabadlevegős elfoglaltságot kínál a január 29-től február 1-ig tartó program.
Idén is meghirdeti az erdei fülesbaglyok  telelőhelyeinek országos felmérését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A január 29-től február 1-ig tartó programban a járványügyi intézkedések betartása mellett bárki részt vehet, az MME az egyéni megfigyelőkön, családokon túl óvodák és általános iskolák részvételére is számít.  Mint azt az egyesület közleményében írta, a telelő baglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmi szempontból is hasznos önkéntes munkát végezve közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében. A felmérés részletei itt találhatók.