Orbán Viktor;járvány;koronavírus;

2021-01-29 08:05:48

Orbán Viktor: Én megvárom a kínai vakcinát, abban bízom a legjobban

A miniszterelnök péntek reggeli interjújában bejelentette, hogy a jövő hét elejétől elkezdődik a regisztráció alapú oltás.

Fájó szívvel kellett igazat adnom a járványügyi szakembereknek – indokolta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban a kormány döntését arról, hogy meghosszabbították a járványügyi korlátozásokat március 1-ig. Azt mondta, szabadulna már ő is, mert ez a „félrab élet” megvisel mindenkit. A szakemberek a hosszabbítást azzal indokolták, hogy ha túl korán mozdítjuk el a szabályozásokat, akkor a semmibe hullik az, amit elértünk. Szerinte már mindannyian vágjuk a centit.

Nagy Katalin műsorvezető megkérdezte, hogy nem lett volna arra lehetőség, hogy némileg enyhítsünk. Azt kérdezte, hogy ha a fitnesztermeket hamarabb kinyitjuk, akkor megharagudnak-e az éttermek tulajdonosai. Orbán azt válaszolta, hogy a döntéshozóknak akkor kell a leghiggadtabbnak maradniuk és józan döntést hozniuk, amikor már mindenki ideges. Úgy fogalmazott, „ha olyan döntéseket hozunk, amelyek más életét befolyásolják, akkor higgadtnak kell maradnunk”. Sokan mondják, hogy lazíthatna a kormány, de a miniszterelnök most a vakcinabeszerzésre figyel. Szerinte számos ország azt választotta, hogy „egy lépés előre, kettő vissza”, ügyeskednek a szigorítások rendszerén, mi november óta ugyanabban a rendszerben vagyunk.

– mondta Orbán Viktor.

A vendéglátósok lázongására reagálva azt mondta, hogy azt kérte az Operatív törzs megbeszélésén, hogy senkit ne tartóztassanak le, aki szabályellenesen kinyit. Leszögezte, hogy mivel egy járványról van szó, ezért emberek halhatnak bele azért, mert nem bírtuk ki még néhány hétig. Elismerte, hogy a szállodák, vendéglátóhelyek nehéz helyzetben vannak, még a nekik nyújtott támogatás lassúságát sem vitatja, de felhívta a figyelmet, hogy 

Ha ismétlődik, el fogják tiltani a foglalkoztatástól a jogsértőket.

– hangsúlyozta. Azt kérte, hogy mindenki bízzon a kormányban, meg fogják kapni a támogatást.

Orbán Viktor ismertette a friss járványügyi adatokat. Eszerint

Kijelentette, hogy a jövő hét elejétől elkezdődik a regisztráció alapú oltás. Az egészségügyi dolgozókat beoltották, hamarosan pedig következik a regisztráltak beoltása. Vagyis akik igényelték az oltást, azok jövő héttől kapnak tájékoztatást arról, hol kaphatják meg az oltást. Eddig körülbelül kétmillió ember regisztrált, ami kevés ahhoz, hogy az egész társadalom védett legyen. 

– jelentette ki. Szerinte mindenki másban bízik, de ő ha választhat majd, kínai vakcinát kér.

A gyöngyösi polgármester soron kívüli beoltásáról azt mondta, hogy megérti, hogy mindenki félti az életét, de vannak, akik nálunk is nehezebb helyzetben vannak, őket pedig illendő előre engedni. Mivel nincs elegendő vakcina, valamilyen sorrend kell. A kormány is dönthetett volna úgy, hogy elsőként oltatja be magát, de az szerinte gyáva döntés lett volna. Majd a 60 évnél idősebb, krónikus betegek beoltása után következnek ők.

Orbán szeretné, ha majd lehetne választani a vakcinák között, de még nem tartunk ott, nincs elég oltóanyag. A kormányfő Szerbiát tartja a leginspirálóbb példának, ott kínai vakcinával oltanak, és jól állnak. Most ők a „laboratórium” ország, és minden nap tájékoztatást kap az ottani tapasztalatokról. "Ha nem jön elég vakcina az országba, akkor 880 ezer ember kaphatja meg az első oltást március elejéig, és majd 21 nap múlva a második adagot" - közölte, hozzátéve: a Kínai vakcinával ezt meg lehet duplázni. Húsvétkor már nagyon más lesz a helyzet, március közepén pedig már lehet arról vitatkozni, hogy lépcsőzetesen nyisson-e az ország, vagy egyből, és hogy vonatkozzon-e más szabály a beoltottakra.

Az uniós beszerzés szerinte egy buborék, amibe nem látunk bele, én nem tudjuk, hogy ott pontosan mi történik. Úgy fogalmazott, hogy meg lehet őt feszíteni a döntéséért a közös beszerzésről, de most már kár ezt vitatni. Szerinte most az a baj, hogy nincs elég vakcina, nem szereztek eleget, ezért azt ki kell használni, amire még jogunk van, és emellett szerzünk máshonnan oltóanyagot.

A gazdaságról a miniszterelnök azt mondta, hogy amíg nincs elég vakcina, addig a munkahelyek védelme a legfontosabb feladat. Ha már lesz elég oltóanyag, akkor kell majd újraindítani a gazdaságot. A gazdaságvédelmi akciótervben 6000 milliárd forintról döntöttek. Elmondása szerint 300 településen még kisbolt sincsen, néhány száz településen pedig a lét-nemlét határán vannak. Egy új program arra ad majd támogatást, hogy minden faluban legyen bolt.

Orbán Viktor végül kifejtette, ő úgy látja, hogy a gazdasági akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás, mert egy példátlan mértékű egyetemfejlesztési programban 1500 milliárd forintot fektetnek be a magyar intézményekbe. Ezért javasolja, hogy mindenhol fontolják meg a modellváltást, szerinte a befektetés akkor térül majd meg igazán, ha a jelenleginél hatékonyabbak lesznek az intézmények.