Előfizetés

Kósa Lajos azzal nyugtatja a vendéglátósokat, hogy a magyarok márciusban is éhesek lesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 15:38

Fotó: Népszava
A politikust arról kérdezték, hogy mit üzen a járvány miatt nehéz helyzetben lévő vendéglátósoknak.
Erős kijelentésekkel teletűzdelt interjút adott Kósa Lajos a Debrecen Televíziónak. A Fidesz ügyvezető alelnöke és országgyűlési képviselője a napokban bejelentett debreceni vakcinagyár miatt adott interjút, de a helyi egyetemről és a vendéglátásról is megosztotta magvas gondolatait a politikus. A beszélgetést a Debreciner szemlézte.
Kósa Lajos többek között az alábbiakat fejtette ki: A Magyarországon kötelező gyermekkori oltásokról azt mondta, hogy eddig ezeket importáltuk, döntően az oroszoktól.
– Tehát a magyar népesség döntő többsége orosz vakcinával van beoltva

– állapította meg.

Arra a Debreciner hívta fel a figyelmet, hogy az 1990-es évekig létezett vakcinagyártás, például influenza ellen ma is gyártanak vakcinát Magyarországon, nem kizárólag importáltuk azokat. Arra a kérdésre, hogy miért Debrecenben hozzák létre a vakcinagyárat, Kósa azt felelte, hogy két helyszín jött szóba komolyan, „a két főváros: Budapest, Debrecen”.
– Most megvertük a másik fővárost, mert Debrecenben lesz

– állapította meg.

Kósa Lajos szerint Debrecen az egyeteme miatt is alkalmasabb a vakcinagyár létrehozására, mint Budapest, mivel a fővárosban „nincs egységes egyetemi háttér: Budapesten egy szakegyetem van, a Semmelweis, és nem egy univerzitás, mint Debrecenben.” Kósa Lajos szerint a DNS-t már a '70-es évek környékén már felfedezték. Arra szintén a Debreciner figyelmeztet, hogy azt 1869-ben tette meg a svájci Friedrich Miescher. A műsorvezető megkérdezte a politikust arról, hogy tud-e mondana valami biztatót a vendéglátósoknak, akik nagyon nehéz helyzetben vannak.
– Mondjak jó hírt a vendéglősöknek? A magyar emberek márciusban is nagyon éhesek lesznek, és szeretnének sört inni, meg elmenni a barátaikkal jó konyhájú vendéglőkbe, és ott jól érezni magukat

– válaszolta Kósa Lajos.

Ezt annyival árnyalta, hogy a járványhelyzet miatt egyelőre még kitartásra van szükség. Ebben a cikkünkben éppen azzal foglalkoztunk, hogy az igényelt összeg negyedét utalták csupán ki eddig az ágazati bértámogatási programban a vállalkozásoknak. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete viszont múlt héten jelezte: tagjaik 90 százaléka még a novemberi bértámogatást sem kapta meg. 

Nem nyomoznak Demeter Szilárd gázkamrázós írása miatt

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.29. 15:11

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Elutasította a feljelentést a BRFK.
„Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság elutasította”

– közölte lapunk érdeklődésére a BRFK.

Lapunk azután kereste meg a hatóságokat, hogy kiderült, a DK-s Arató Gergely egyik írásbeli kérdését, amit a legfőbb ügyészhez intézett, Polt Péter feljelentésént értékelt, majd a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította. Az ellenzéki képviselő azt akarta megtudni a vádhatóság vezetőjétől, Demeter Szilárd cikke kimeríti-e a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását, mint bűncselekmény. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ebben azt írta, „...Soros trónjához most rajtunk keresztül vezet az út. Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni.... Soros György a liberális Führer.” A szűkszavú válaszból az nem derül ki, hogy miért maradt el a nyomozás.

Szijjártó: Ötmillió adag kínai vakcinát vesz Magyarország

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 14:52

Fotó: Zhang Yuwei / AFP
A külügyminiszter szerint a szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt valósul meg.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) engedélyének kiadása után megnyílt a lehetőség a kínai Sinopharm által gyártott oltóanyag megvásárlására és a szerződést is sikerült aláírni a déli órákban – közölte a Facebook-oldalán Szijjártó Péter. A külügyminiszter hozzátette, 
ennek értelmében hazánk két és fél millió ember beoltását lehetővé tevő, ötmillió adag oltóanyagot vásárol a kínai Sinopharm vállalattól. A szállítás négy szakaszban, négy hónap alatt valósul meg.

„Ezzel lehetővé válik majd az oltás felgyorsítása, emberek ezreinek életét menthetjük meg és hamarabb tudunk sort keríteni a korlátozások feloldására. Ugyanakkor nem az anyaországi magyarok lesznek az elsők, akik megkapják ezt az oltást, hiszen Szerbiában már több mint 300 ezer embert oltottak be vele, köztük sok magyart a Vajdaságban” – fogalmazott.
Müller Cecília pénteken az operatív törzs sajtótájékoztatóján közölte, hogy az OGYÉI kiadta az engedélyt a Sinopharma kínai gyár vakcinájára is.