MVM;Magyar Nemzet;Mátrai erőmű;Bártfai-Mager Andrea;

Árnyékra vetődött a Magyar Nemzet

Nem mindegy, hogy feltételes vagy kijelentő mód – érdemes az ilyesmire odafigyelni a messzemenő következtetések levonása előtt.

„Leleplezés volt a szándéka, de árnyékra vetődött az MSZP elnöke” címmel Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóirodája tájékoztatása alapján a Magyar Nemzet cáfolni igyekezett a lapunkban valójában meg nem jelent, a Mátrai Erőmű állami megvásárlásával kapcsolatos állításokat. Szerintük azt írtuk, hogy „a Mátrai Erőmű 2019 decemberében bejelentett, MVM Zrt. általi megvásárlását annak idején nem hagyta jóvá Mager Andrea”. A szintén kormánypárti Hír TV szerint pedig Tóth Bertalan MSZP-elnök lapunknak azt mondta: törvényellenes volt a Mátrai Erőmű MVM általi megvásárlása, szerinte ugyanis a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nem hagyta jóvá az adásvételt. Valójában ilyen állítást sem lapunk, sem az MSZP elnöke nem tett.

Tóth Bertalan az év elején kikérte a miniszter összes állami vállalattal kapcsolatos, 2019-2020-as „részvényesi”, illetve „tulajdonosi” döntését, a két kifejezést felváltva használva. Ám válaszukban, megtévesztő módon, csak az állami vállalatok egy része felett álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV) kapcsolatos döntéseikről számoltak be. A Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatuk szerint „a részvényesi jogok gyakorlójának határozatai – amelyekre Tóth Bertalan rákérdezett –... az MNV-re vonatkoznak”. Mivel azonban az MVM nem tartozik az MNV-hez, esetében a miniszter „tulajdonosi” jogok gyakorlójaként, illetve „alapítóként” hoz határozatot – írják.

E magyarázat számos további kérdést vet fel. Lapunk előzetesen felkérte a tárca nélküli minisztert a látszólagos ellentmondás feloldására. Nem csak „részvényesi”, de mindennemű olyan határozatuk iránt érdeklődtünk, ami az MVM-nek engedélyezte a Mátrai Erőmű megvásárlását. Érdemi tisztázás helyett hivatala megismételte tavaly augusztusi, parlamenti válaszukat, miszerint a hozzájuk mint egyedüli részvényeshez felterjesztett döntési javaslatokat a cég alapszabálya szerint hagyták jóvá. Megjegyzendő: az MVM a korábban kiadott anyagok tanúsága szerint kifejezetten „részvényesi határozati javaslattal” élt állami tulajdonosa felé. A két fogalom e tekintetben jogászok szerint is csereszabatos. De egy kérdés amúgy is tartalma szerint értelmezendő: az érdeklődőnek nem kell ismernie a miniszter belső nyilvántartási fogalmait.

A hiányzó és kitérő válaszok tükrében lapunk és Tóth Bertalan egyaránt leginkább az üggyel kapcsolatos értetlenségének adott hangot. Kétségkívül a vizsgált eshetőségek közé tartozott az is, ha Mager Andrea valóban nem adott engedélyt a botrányos ügyletre. Ám ilyet tényként senki sem állított.

A kormánykommunikáció működésére jellemző, hogy a tárca nélküli miniszter tudósításunkkal kapcsolatos kifogásait nem lapunkkal, hanem a Magyar Nemzettel osztotta meg. De a csütörtöki Kormányinfóra beküldött, kapcsolódó kérdésünket sem olvasták be. Azt, hogy az állami tulajdonos végül is miként engedélyezte a Mátrai Erőmű megvásárlását, továbbra is rejtély.

Játék a szavakkalNevetséges, ahogyan Mager Andrea miniszterasszony apparátusa védeni próbálja a védhetetlent a Fidesz-rezsim propagandafelületein – közölte megkeresésünkre Tóth Bertalan. Jogvégzett emberként tudom, hogy aki joghallgató korában megpróbál különbséget tenni egy egyszemélyes részvénytársaság tulajdonosi, illetve részvényesi joggyakorlói határozata között, azt bármelyik magyarországi jogi egyetemen udvariasan, de határozottan visszahívják pótvizsgázni – fogalmazott a pártelnök. Elképesztő, hogy továbbra is sunnyognak a Mátrai Erőmű megvásárlásának körülményeivel kapcsolatban. Kicsit olyan ez a részvényesi határozat, mint Columbo felesége: mindig beszélnek róla, de még senki se látta. Ha minden rendben lenne ezzel az üggyel, nyilván nem próbálnák takargatni. Orbán Viktor azt ígérte, hogy az erőművet "természetesen transzparens ügylet keretében lehet megvásárolni…. és amikor az lezárult, transzparenssé is tesszük". Hát akkor, hajrá! Nem vagdalkozni, nem áltudományos elméleteket kell gyártani, hanem egyenes, korrekt és teljes körű tájékoztatást adni az egyértelmű képviselői kérdésre. Akkor is, ha abból bebizonyosodik, hogy Orbán Viktor megrendelésére, közpénzmilliárdokkal kellett Mészáros "nemstróman" Lőrinc vagyonát menteni. A költségvetés nem a Fidesz-rezsim házipénztára: vissza fogjuk rakatni, amit kivettek belőle – szögezte le ismételten az MSZP elnöke.