Előfizetés

Testőröket rendeltek ki Müller Cecília mellé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 19:27

Fotó: koronavirus.gov.hu
Azt nem tudni, pontosan mi indokolta a lépést, amit a belügyminiszter engedélyezett.
A rendelkezésre álló információk indokolttá tették az országos tisztifőorvos ideiglenes védelmének elrendelését

– közölte a 24.hu érdeklődésére a Belügyminisztérium.

A portál azután kereste meg a tárcát, hogy egyik olvasójuk egy Skoda Superbből kiszálló testőrökkel látta Müller Cecíliát. Ennél sokkal többet nem tudtak meg, így az is homályban marad, melyik szerv végzi a védelmet és az is, mi indokolta a lépést, amit a belügyminiszter engedélyezett.  Müller Cecília hasonlóan magas színvonalú védelmet kaphat a rendelet szerint, mint a miniszterelnök, a miniszterek, a diplomaták, vagy a nemzetközileg védett személyek.

Február 4-e és 7-e között adják be a legidősebbeknek a védőoltást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.29. 19:24

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTVA
Legalábbis ez derült ki egy, a Népszava birtokába került levélből.
A jövő hónap első hetében adhatják majd be a háziorvosok azoknak a legidősebb embereknek a koronavírus elleni vakcinát, akik regisztráltak – olvasható a lapunk birtokába is került levélben, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) küldött a háziorvosoknak. A Kiss Zsolt főigazgató által szignózott levében az áll, „a jelen levelemmel egyidejűleg az e-Jelentés rendszeren keresztül megküldjük az Ön praxisába tartozó azon személyek listáját, akik akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva védőoltásra regisztráltak.”
„A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is. A lista első körben a regisztrált legidősebb Ön által gondozott személyeket tartalmazza”

– fogalmazott.

Kis Zsolt hozzátette, elfordulhatnak olyanok is, akik nem az adott orvos praxisába tartoznak, azonban semmilyen más praxishoz sem, de ők nincsenek sokan. Az oltások kezdő időpontja 2021. február 4. csütörtök, befejezése: legkésőbb február 7. vasárnap. A szükséges eszközöket, így a fecskendőket és az oltóanyagot a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál lehet átvenni. A levél azt hangsúlyozza, milyen fontos, hogy a háziorvosok pontosan szervezzék meg a beosztást.
Kiss Zsolt levelét azzal zárja, hogy adott esetben az oltásokat a hét minden napjára szükséges betervezni, akár a rendelési időn túl is.

Elfogadták a kormány „ajánlatát” a vidéki tudományegyetemek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.01.29. 18:55

Fotó: Népszava
Tizenötre emelkedik azoknak a felsőoktatási intézményeknek a száma, amelyeket az állam helyett vagyonkezelő alapítványok tartanak majd fenn.
A Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem szenátusa is megszavazta pénteken intézményeik modellváltását – amit néhány hete a kormányzat „ajánlott fel” nekik –, vagyis a közeljövőben alapítványi fenntartásra térhetnek át. Nemrég ugyanígy döntött a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, illetve a Semmelweis Egyetem vezetése is. Ezzel 15-re emelkedik azoknak a felsőoktatási intézményeknek a száma, amelyeket az állam helyett vagyonkezelő alapítványok tartanak majd fenn. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egyetemek teljesen elszakadnak az államtól: működésükhöz továbbra is kapnak állami forrásokat, a teljhatalmúvá váló alapítványi kuratóriumokban pedig szép számmal foglalnak helyet kormányzati emberek, illetve az Orbán-kormányhoz közelálló gazdasági szereplők. Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök azt is bejelentette, hogy egy kormánybiztost is kijelölt a „felsőoktatási modellváltás koordinációjára” Stumpf István egykori alkotmánybíró személyében. Szerettünk volna több kérdést is feltenni Stumpf Istvánnak az előtte álló feladatokról, de megkeresésünkre csak annyit mondott, hétfőtől nyilatkozik a témában. Bár a felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a modellváltó egyetemek sokkal szabadabban és rugalmasabban működhetnek majd, ez valójában csak a kormányhoz hű és meghatározatlan időre kinevezett tagokkal kitömött kuratóriumokra igaz: szinte minden lényeges kérdésben ők dönthetnek majd az egyetemi szenátusok helyett, a különböző belső szabályozásoktól kezdve az intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terv elfogadásán át a rektorjelölt megválasztásáig. A nagyobb autonómia csak látszólagos, a kuratóriumi irányítás az eddiginél is jelentősebb állami-kormányzati kontrollt biztosít. Ez pedig – több minden más mellett – azért is fontos a jelenlegi hatalomnak, mert a 2021-2026-os időszakban 1509 milliárd forintot kapnak a magyar egyetemek az unió helyreállítási alapjából, ami négyszer akkora összeg, mint amennyi az unió előző költségvetési időszakában érkezett a magyar felsőoktatás és kutatás támogatására. Az intézmények elfoglalásával pedig még egy esetleges 2022-es választási kudarc esetén is többszörösen biztosított marad az anyagi és szellemi háttér a Fidesz számára a követő négy évre.