Előfizetés

Itt vannak az ötös lottó e heti nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.30. 20:16
Illusztráció
Fotó: JOEL SAGET / AFP
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 4. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok:  3 (három) 9 (kilenc) 19 (tizenkilenc) 41 (negyvenegy) 55 (ötvenöt)  Nyeremények:  5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 102 darab, nyereményük egyenként 480 610 forint; 3 találatos szelvény 6494 darab, nyereményük egyenként 8235 forint; 2 találatos szelvény 127 484 darab, nyereményük egyenként 1085 forint. Joker: 483719

Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter mozgalmat

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.30. 16:31

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egy norvégiai képviselő Nobel-békedíjra jelölte a Black Lives Matter nevű, rasszizmus elleni mozgalmat, amely az afroamerikai George Floyd tavalyi meggyilkolását követően tett szert nemzetközi ismertségre.
A mozgalom az Egyesült Államokban kezdődött 2013-ban, és mára az egyik legerősebb kezdeményezéssé vált, amely nemzetközi szinten harcol a faji megkülönböztetés ellen - hangsúlyozta Petter Eide, a Szocialista Baloldal nevű norvég párt képviselője szombaton. A Black Lives Matter ismertsége és támogatottsága azt követően szélesedett ki, hogy az egyesült államokbeli Minneapolisban 2020 májusában, egy brutális rendőri előállítás során életét vesztette az afroamerikai George Floyd, s a mozgalom tüntetések sorozatát szervezte a feketéket sújtó rendőri erőszak ellen. Petter Eide szerint a mozgalomnak köszönhetően számos országban előtérbe kerültek a rasszizmus jelentette problémák, és új vita kezdődött a kérdésről. Úgy tudni, hogy a Nobel-békedíj jelöltjeinek idei listáján többek között a WikiLeaks alapítója, Julian Assange, Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki politikus és két társa, számos sajtószabadságért harcoló szervezet, Donald Trump volt amerikai elnök, valamint az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI) is rajta van már. A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda minden év októberében. A jelöléseknek január 31-ig kell beérkezniük az arra felhatalmazott személyektől. A bizottság évente több száz ajánlást kap, a jelöltek többségének nevét nem hozzák nyilvánosságra. A Nobel-békedíj az egyetlen Nobel-díj, amelyet nem természetes személy is megkaphat. Gyakran részesültek szervezetek az elismerésben, a vöröskereszt például többször is volt díjazott. Ez az egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetés. A díjat - a többi Nobel-díjjal együtt - Alfred Nobel svéd kémikus, a dinamit feltalálója alapította. Nobel akarata szerint a békedíjat az a személy vagy szervezet kapja, aki vagy amely az elmúlt év során a legtöbbet tette a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért. 2020-ban az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ítélték oda a rangos elismerést.

Boldogabbá tesz az utazgatás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.30. 14:14

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto / AFP
Ez ugyan a járványhelyzet idején leginkább csak gondolatban valósulhat meg, de egy kutatás szerint már a tervezgetés is jó hatással van a lélekre.
Bár a járványhelyzet hosszú ideje a legtöbbek számára lehetetlenné teszi az utazásokat, a Tourism Analysis című lapban megjelent vizsgálat szerint azok, akik gyakran utaznak, elégedettebbek az életükkel, mint, akik soha nem hagyják el a lakhelyüket – írta az Orvostovábbképző Szemle Online.    A kutatás eredményei szerint azok, akik érdeklődnek a turizmussal kapcsolatos információk iránt, és gyakrabban beszélnek utazási terveikről, nagyobb arányban is utazgatnak. Azok pedig, akik rendszeresen 100 km-nél nagyobb távolságra utaznak el az otthonuktól, körülbelül 7 százalékkal vallották boldogabbnak magukat azoknál, akik ritkán vagy soha nem utaznak. „Bár a munka, a családi élet és a barátok nagyobb súllyal esnek latba az általános jóllét meghatározásában, az utazási élmények is észrevehető hatást gyakorolnak arra, mennyire vagyunk elégedettek a saját életünkkel” – hangsúlyozták a szerzők. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a turisztikai élmények jótékony hatásúak, többek között stresszoldóként működnek, de azok többnyire az egyszeri kiruccanások hatásait vették figyelembe. A mostani vizsgálat azonban egy év távlatában elemezte az utazások hosszú távú előnyeit. „Kutatásunk azt igazolta, hogy minél többet beszélnek az emberek az utazásról, annál nagyobb annak az esélye, hogy meg is valósítják az utazási terveiket, ami pozitív hatással van boldogságérzetükre, az életükkel való elégedettségükre és pszichés jóllétükre” – vélik a kutatók.