Nobel-békedíj;jelölés;

2021-01-31 17:29:12

Nobel-Békedíjra javasolták a Magyar Helsinki Bizottságot

A norvég Nobel-Bizottság vasárnapig fogadja a javaslatokat, amelyek közül végül kiválasztják a tényleges jelölteket.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista is esélyes a Nobel-Békedíjra idén. A lehetséges jelöltek között van a Magyar Helsinki Bizottság is – írja a Reuters.

Több ezer ember – parlamenti képviselőktől a korábbi díjazottakig – jogosult arra világszerte, hogy jelölteket javasoljon. A norvég Nobel-Bizottság vasárnapig fogadja a javaslatokat, amelyek közül végül kiválasztják a tényleges jelölteket, de a teljes listát nem hozzák nyilvánosságra. A Reuters információi szerint a norvég törvényhozók is jelölték Thunberget, Navalnijt és a WHO-t.

A Fridays For Future mozgalmat alapító Thunberget a klímaválság elleni küzdelem egyik legfontosabb szószólójaként említették. Navalnijt Ola Elvestuen korábbi norvég miniszter javasolta a díjra Oroszország békés demokratizálása érdekében végzett tevékenységéért. A WHO-t pedig a COVAX programja miatt javasolták, amely abban segít, hogy a szegény országok hozzájussanak a koronavírus elleni vakcinához. A listán a fehérorosz ellenzéki politikus, Szvetlana Tyihanovszkaja, illetve Maria Kolesnikova és Veronika Tsepkalo aktivisták is szerepelnek a tisztességes választások és a békés ellenállás érdekében mutatott küzdelmük miatt. 

Az egyik norvég képviselő, Jette Christensen a Magyar Helsinki Bizottságot és a IUSTITIA nevű lengyel civil jogvédő szervezetet jelölte a demokrácia megőrzéséért kifejtett munkájuk elismeréseképpen.

Az idei nyertest októberben jelentik be.