Előfizetés

Elhalasztották a Titanic távírójának kiemelését

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.01. 19:25

Fotó: AFP
A járvány miatt, de amint „észszerű keretek között megvalósítható lesz”, elindul az expedíció.
Bizonytalan időre elnapolta a Titanic SOS-üzeneteit küldő távíró kiemelésének és kiállításának terveit a luxushajó ezüstneműit, porcelánjait és aranyérméit már korábban felszínre hozó R.M.S. Titanic vállalat a koronavírus-járványra hivatkozva. Az atlantai székhelyű cég a nemzetközi közlekedéssel és az expedíció anyagi-technikai feltételeinek biztosításával kapcsolatos egyre fokozódó nehézségekkel, valamint a résztvevők egészségének megóvásával indokolta döntését a pénteken benyújtott bírósági dokumentumokban. Az RMS Titanic Inc. csaknem egy éve kényszerül nélkülözni elsődleges bevételforrásait, mivel az Atlanti-óceán mélyén pihenő roncsról kimentett tárgyakat bemutató kiállításai bezártak a koronavírus-járvány miatt. Az országszerte elérhető tárlatainak csupán egy része nyitott ki újra, és azok is csupán korlátozott látogatószámmal működnek. A cég ugyanakkor kitart amellett, hogy pénzügyileg stabil helyzetben van. Mint aláhúzta, továbbra is egyik legfőbb prioritása a Marconi-féle drótnélküli távíró kiemelése, amely azonnal megtörténik, „amint észszerű keretek között megvalósítható lesz”. A cég szerint a rádió kiemelése és kiállítása nem kegyeletsértő a Titanic-kal hullámsírba szálló holtakkal szemben, ellenben segít megőrizni és fenntartani a hajó örökségét. A vállalat még tavaly februárban kérvényezte egy virginiai bíróságtól, hogy kimenthesse a gyorsan romló állapotú roncsból a távírót. A cég, amely most korábbi kérvényét frissítette, tovább dolgozik az expedíció finanszírozási tervén, ahogy azt a Titanic megmentési kérdéseivel foglalkozó tengerjogi bíróság elrendelte. A vállalat mindeközben jogi csatát vív az amerikai kormánnyal az expedíció törvényességét illetően. A kormányt képviselő ügyvédek szerint a cég csak a kormány jóváhagyásával emelheti ki a távírót, mivel a roncs hivatalos emlékmű. A Titanic 1912. április 14-én éjjel 11.40-kor ütközött egy jéghegynek Angliából New Yorkba tartva. A hatalmas luxusgőzös a még viszonylag újdonságnak számító Marconi-féle drótnélküli távíróval küldött kétségbeesett üzeneteket a katasztrófáról. Az üzeneteket a közelben lévő hajókon és a szárazföldön is fogták. A hajó alig három óra alatt elsüllyedt, a fedélzetén tartózkodó több mint 2200 főnyi utas és legénység közül alig több mint 700 élte túl a tragédiát. A Titanic roncsának elhelyezkedését az Atlanti-óceán mélyén, Új-Fundlandtól 645 kilométerre a Robert Ballard óceánkutató által vezetett nemzetközi csoportnak sikerült meghatároznia 1985-ben. Az RMS Titanic Inc. bírósági felhatalmazással az évek során több ezernyi leletet hozott felszínre a roncsok közül.

Három magyar sütemény is a világ 50 legjobbja közé került

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.01. 17:45
Illusztráció
Fotó: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik / AFP
„Nehéz” dolga volt a szerzőnek: kilenc éven keresztül utazott és édességeket kóstolt.
Kibővítve újra megjelentette azt a 2018-as cikkét a CNN Travel, amely a világ – szerintük – legfinomabb süteményeiről szól – írta a Dining Guide. A szerző, Jen Rose Smith egykori cukrász, irigylésre méltó módon 9 éven keresztül utazott és kóstolt, hogy elkészíthesse az édességek 50-es listáját, amelyen az olyan klasszikusok mellett, mint a brownie, a baklava és a tiramisu, szerepel három magyar finomság is. Az édességeket ábécé-sorrendben felsoroló válogatásban 6-6 nyalánksággal szerepel Franciaország és az Egyesült Államok. Olaszországból pedig ugyanúgy három desszert – a cannoli, a főzött fagylalt és a tiramisu – kerülhetett fel a listára, mint Magyarországról. A világ 50 legfinomabb desszertjeinek listáján szereplő három magyar különlegesség, az Esterházy-torta, a kifli és a Rigójancsi. Az elsőként említett krémes tortát a cikk mandulásnak írja le, pedig elterjedtebb a diós változata. A bizonytalanságnak az a magyarázata, hogy a magyar gasztronómia és cukrászat egyik büszkeségének tartott klasszikusnak, amelyről itt írtunk kedvcsinálót, meglepő módon nemcsak az elkészítési módja, hanem az eredete sem tisztázott. A listán kifliként jelölt édességként a dióval, mákkal vagy barack-, illetve szilvalekvárral töltött hókiflire gondolt a szerző, mert mint írja, porcukorréteg fedi a félhold alakú omlós tésztát. A Rigójancsi is mély nyomokat hagyhatott a cikkíróban, ugyanis igencsak ínycsiklandóan ábrázolja a könnyed piskótát baracklekvárral „hozzáragasztó” csokoládé mousse-alapú süteményt.

Kedd reggel is lehet ónos szitálás, a köd miatt figyelmeztetést adtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.01. 17:30

Fotó: Shutterstock
Eleinte borús lesz az idő, de aztán kisüt a nap.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden a reggeli, délelőtti órákban jóformán mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd szakadozni kezd a felhőtakaró, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Fontos kiemelni, hogy lehetnek olyan körzetek, ahol tartósan megmarad a felhőzet, így kis területen belül nagy különbségek is előfordulhatnak a felhőborítottságban. Számottevő csapadék nem várható, de a rétegfelhős részeken szitálás, reggel ónos szitálás is lehet. Este érkezik egy melegfronti felhősáv, abból késő este gyenge zápor már lehet a Kisalföldön. A délies szél csak időnként élénkülhet meg napközben. A tartós, sűrű köd veszélye miatt Baranya, Somogy és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, de az átmenetileg gyengén felhős, havas tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 5 és 8, míg a tartósan borult részeken 5 fok alatt alakul.
Szerdán napközben átmenetileg vékonyodik, szakadozik a felhőzet, majd délutántól újabb vastag felhőzóna vonul nyugatról kelet felé. Az éjszakai, reggeli órákban az ország északi felén többfelé, délebbre helyenként számítani lehet esőre. Elsősorban az északi, északkeleti megyékben ónos eső, havas eső, hó is előfordulhat. Napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, majd a délutáni óráktól nyugat felől ismét több helyütt eleredhet az eső. Pára-, ködfoltok is lehetnek. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között alakul, de az Északi-középhegységben hidegebb is lehet.