Előfizetés

Már érdemes kitenni a méhecskehoteleket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.03. 12:21

Fotó: Orbán Zoltán / MME
A beporzó rovarok védelmét szolgáló darázsgarazsakat február végéig célszerű elkészíteni és kihelyezni.
A rendkívül egyszerű, különösen látványos méhecskehotellel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan segíthetjük a szelíd beporzók szaporodását már kora tavasztól – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).  Mint írták, a magányosan élő méhek és darazsak körülöttünk élnek a kertekben, parkokban, iskolákban, óvodákban, lakótelepeken, még a sokadik emelet magasában is. Mindenütt ott vannak, ahol virágokat találnak. Azért nem figyelünk fel rájuk, mert ezek az állatok – a családokban élő rokonaikkal szemben – nem támadnak, ha nem fogjuk meg őket, teljesen ártalmatlanok.  A házi méhek faodvakat, kaptárakat igénylő több tízezres kolóniáival ellentétben a magányos fajok ujjnyinál vékonyabb járatok védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak megbénított ízeltlábúakat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar átrágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét.

Darázsgarázzsal segíthetünk

Bölcsőkamrákat egyszerűen biztosíthatunk számukra az erkélyre, ablakpárkányra, virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecskehotellel, másik nevén darázsgarázzsal. Ez lehet például egy 10-4 milliméter átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugli, de építhető szekrényes méhecskehotel is. Ezt akár óvodai foglalkozáson, iskolai órán vagy szakkörön is el lehet készíteni. Természetvédelmi szempontból ezek jóval hasznosabbak, mint a bonyolult famegmunkálási lépéseket igénylő mesterséges odúk – írták.  Az új méhecskehoteleket február második felében, március elején érdemes kirakni esőtől védett helyre (eresz alja, ablak- és erkélybeugró, tornác), keleti-déli tájolással, hogy közvetlen napsütés is érje. A magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli is őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak tudnak lenni. A méhecskehotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak. Ekkor érdemes is megfigyelni a magukat nem zavartató rovarok jövés-menését  – áll az MME közleményében   A darázsgarázsról több információ, például az elkészítési módja itt található. Ide kattintva pedig be lehet kukkantani egy látvány-méhecskehotel belsejébe is.

Még hat hét telet jósolt Phil, a híres pennsylvaniai mormota

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.03. 11:35

Fotó: Christina Horsten / AFP
Ha lehet hinni a rágcsáló eddig visszafogottan megbízhatónak bizonyuló prognózisának, még nem tavaszodik Észak-Amerikában.
Meglátta árnyékát Phil, a világ leghíresebb, pennsylvaniai mormotája, így még hat hétnyi tél vár Észak-Amerikára. A Punxsutawney nevű kisvárosban minden évben február 2-án – a katolikus Gyertyaszentelő Boldogasszony napján – pirkadatkor tartják a mormotanapot, az előrejelzést a rágcsáló nevében a ceremóniamester olvassa fel. A német eredetű turistacsalogató szertartást a Pittsburghtől 105 kilométerre észak-keletre fekvő városka Gobbler's Knob nevű dombocskáján tartják, rendszerint hatalmas tömeg előtt. A koronavírus-járvány miatt online közvetítették a ceremóniát, ahol a közönséget kartonfigurák helyettesítették. A közvetítést több mint 15 ezren követték figyelemmel. A tradíciót a Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült 1993-as Időtlen időkig című film tett világszerte ismertté.  Az Egyesült Államok északkeleti részét vastag hótakaró borítja, egy heves hóvihar közlekedési káoszt is okozott a régióban. Évek óta nem esett ennyi hó New Yorkban. Hogy a rágcsáló a havazás közepette valóban meglátta-e az árnyékát, lehet firtatni, de Phil jóslatai egyébként is csak visszafogottan megbízhatóak. A mormotának, ami a rajongók szerint örökéletű, ez volt a 135. időjárás-előrejelzése 1887 óta. Több mint 100 alkalommal jósolt hosszú telet, és csak mintegy húsz alkalommal korai tavaszt, így az idei prognózis a ritkák közé tartozik.
Itthon, mint megírtuk, Balu, a Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje és Mici és Ursula, a Szegedi Vadaspark két mackója sem látta meg az árnyékát a felhős időben, ami a népi időjóslás tapasztalatai alapján arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.  Mivel az állatkertek a koronavírus-járvány miatt átmenetileg zárva tartanak, a medvelest a közösségimédia-oldalakon közvetítették.

Budapesten is rossz a levegő

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.03. 10:16

Fotó: Shutterstock
Több településen nőtt a szálló por miatti légszennyezettség.
Putnokon továbbra is veszélyes, Sajószentpéteren és Nyíregyházán egészségtelen a levegő a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett térképe alapján. Már további tizenöt település – Budapest, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Eger, Salgótarján, Vác, Tököl, Százhalombatta, Dorog, Székesfehérvár, Várpalota, Győr és Sopron – levegője számít kifogásoltnak. A legtöbb településen az előrejelzés szerint nem várható jelentős változás. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ugyanakkor az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján már szerdán tisztulni kezd a levegő, majd a csütörtöki erős, viharos szél is kedvezően fogja befolyásolni a levegőminőséget. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.
A légszennyezés veszélyes is lehet

– hívták fel a figyelmet a tisztifőorvos Facebook-oldalán.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ábráján az idősekkel, a felnőttekkel, a gyermekekkel és a várandósokkal kapcsolatban is ismertették a rövid- és hosszú távú veszélyeket. Jellemző például, hogy a légszennyezettség hosszú távon növeli a tüdőrák kockázatát, és a gyermekek fejlődését is több szempontból veszélyezteti. Az időseknél rövid távon szívritmuszavart okozhat, növelheti a stroke kockázatát, és súlyosbítja az asztma és a krónikus hörghurut tüneteit is. Hosszú távon pedig csökkentheti a tüdő kapacitását, növelheti a cukorbetegség kockázatát, fokozza a stroke kockázatát, növelheti a tüdőrák kockázatát és meggyorsítja a demencia kialakulását is. A felnőtteknél a légszennyezés rövid távon növelheti a stroke kockázatát, szívritmuszavart okozhat, súlyosbítja az asztma és a krónikus hörghurut tüneteit, továbbá a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát is növelheti. Hosszú távon asztma kialakulásához vezethet, jelentős szerepe van a krónikus hörghurut kialakulásában, növelheti a cukorbetegség kockázatát, érszűkületet okozhat és növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát is. A gyermekeknél rövid távon jellemzően köhögést és nehézlégzést válthat ki. Hosszú távon viszont csökkenti a tüdőkapacitást, asztma kialakulásához vezethet, zavarja az idegrendszer fejlődését, tanulási nehézséget, viselkedési zavarokat okozhat, fejlődési rendellenességek kialakulásához vezet és az is előfordulhat, hogy nem megfelelően fejlődik ki a légzésfunkció. Várandósság alatt pedig növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát.