Klubrádió;frekvencia;NMHH;jogvédelem;

2021-02-04 18:15:14

Elutasították a Klubrádió azonnali jogvédelem iránti kérelmét

A Fővárosi Bíróság ma arról értesítette a Klubrádiót, hogy elutasítja a frekvencia meghosszabbítási perben az azonnali jogvédelem iránti kérelmét.

Nem kapott haladékot a Klubrádió a bíróságtól, jelen állás szerint az 1999 óta működő adó február 14-étől nem sugároz tovább a budapesti 92.9-es frekvencián. A rádió csütörtökön jelentette be, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) elutasította a jogvédelmi kérelmüket, amivel azt szerették volna elérni, hogy az átmeneti időben továbbra is használhassák a hullámhosszt, amíg le nem zárul a pályáztatási folyamat.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) decemberben írt ki pályázatot, miután nem hosszabbította meg a frekvenciát használó Klubrádió engedélyét. Ahogy lapunkban bemutattuk, az NMHH a korábbi gyakorlatával is szembement, amikor a rádió által elkövetett ismételt jogsértésekre hivatkozva megtagadta a hosszabbítást, ugyanis két másik rádió, az Inforádió és a Karcag FM esetében korábban megadták az engedélyt a pályázat nélküli hosszabbításra.

Többek között ezért fordult bírósághoz a Klubrádió, ugyanakkor beadta a pályázatát is. Noha az NMHH formai hibákra hivatkozva kizárta az ATV-vel egy portfólióba tartozó Spirit FM-et és a kormányközeli hátterű LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t (alapítója Biró Balázs, a néhai Andy Vajna rádiótulajdonos kormánybiztos egykori ügyvédje), a pályáztatás mégsem zárult le, mert az LBK fellebbezést nyújtott be a kizárás ellen a bíróságon.

A pályáztatási folyamat és a szerződéshosszabbítás megtagadása ügyében folyó per két különböző eljárás, a bíróságnak jelen perben csak az utóbbiban van joghatósága, azaz nincs lehetősége az ideiglenes sugárzási engedély kiadására, még akkor sem, ha a Médiatanács korábbi döntése később jogsértőnek bizonyul – ezzel érvelt a jogvédelmi kérelem elutasításakor az FB.

Ugyanakkor némi halvány remény van a folytatásra: a médiahatóság ellen indított perben az ítélethozatal jövő kedden, azaz február 9-én várható. Amennyiben igazat is adnak a rádiónak, a mostani indoklás alapján nem valószínű, hogy kérhetnek azonnali jogvédelmet, amíg nem lesz jogerős döntés. Ugyan a csütörtöki bírósági végzés ellen a Klubrádió nyolc napon belül fellebbezhet, keresetéről várhatóan csak február 14-e után dönt a bíróság.

A Klubrádió egyébként a sugárzás kényszerű leállítása esetén online tervezi folytatni a műsorszolgáltatást.