Előfizetés

Elutasították a Klubrádió azonnali jogvédelem iránti kérelmét

U. Gy.
Publikálás dátuma
2021.02.04. 18:15

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Fővárosi Bíróság ma arról értesítette a Klubrádiót, hogy elutasítja a frekvencia meghosszabbítási perben az azonnali jogvédelem iránti kérelmét.
Nem kapott haladékot a Klubrádió a bíróságtól, jelen állás szerint az 1999 óta működő adó február 14-étől nem sugároz tovább a budapesti 92.9-es frekvencián. A rádió csütörtökön jelentette be, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) elutasította a jogvédelmi kérelmüket, amivel azt szerették volna elérni, hogy az átmeneti időben továbbra is használhassák a hullámhosszt, amíg le nem zárul a pályáztatási folyamat. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) decemberben írt ki pályázatot, miután nem hosszabbította meg a frekvenciát használó Klubrádió engedélyét. Ahogy lapunkban bemutattuk, az NMHH a korábbi gyakorlatával is szembement, amikor a rádió által elkövetett ismételt jogsértésekre hivatkozva megtagadta a hosszabbítást, ugyanis két másik rádió, az Inforádió és a Karcag FM esetében korábban megadták az engedélyt a pályázat nélküli hosszabbításra. Többek között ezért fordult bírósághoz a Klubrádió, ugyanakkor beadta a pályázatát is. Noha az NMHH formai hibákra hivatkozva kizárta az ATV-vel egy portfólióba tartozó Spirit FM-et és a kormányközeli hátterű LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t (alapítója Biró Balázs, a néhai Andy Vajna rádiótulajdonos kormánybiztos egykori ügyvédje), a pályáztatás mégsem zárult le, mert az LBK fellebbezést nyújtott be a kizárás ellen a bíróságon. A pályáztatási folyamat és a szerződéshosszabbítás megtagadása ügyében folyó per két különböző eljárás, a bíróságnak jelen perben csak az utóbbiban van joghatósága, azaz nincs lehetősége az ideiglenes sugárzási engedély kiadására, még akkor sem, ha a Médiatanács korábbi döntése később jogsértőnek bizonyul – ezzel érvelt a jogvédelmi kérelem elutasításakor az FB. Ugyanakkor némi halvány remény van a folytatásra: a médiahatóság ellen indított perben az ítélethozatal jövő kedden, azaz február 9-én várható. Amennyiben igazat is adnak a rádiónak, a mostani indoklás alapján nem valószínű, hogy kérhetnek azonnali jogvédelmet, amíg nem lesz jogerős döntés. Ugyan a csütörtöki bírósági végzés ellen a Klubrádió nyolc napon belül fellebbezhet, keresetéről várhatóan csak február 14-e után dönt a bíróság. A Klubrádió egyébként a sugárzás kényszerű leállítása esetén online tervezi folytatni a műsorszolgáltatást. 

Karácsony: életveszélyes és abszurd a kormány döntése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 16:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A városvezetőnek nem tetszik, hogy a tömeges oltásból kihagynák az önkormányzatokat.
Abszurdnak és életveszélyesnek nevezte Karácsony Gergely a kormány azon döntését, amely szerint egy rendelet kizárja az önkormányzatokat a tömeges oltás megszervezéséből. A politikus ugyanakkor jelezte, továbbra is él felajánlásuk a kormány felé, amely szerint szívesen segítenek a folyamat lebonyolításában. 
"Nem mi vagyunk azok, akik jóságos Mikulásként járjuk az idősotthonokat, hogy ajándékként osszuk a vakcinát, fideszes képviselők kreálnak az oltások kiszállításából is ócska PR-eseményt."

- fogalmazott.

Kijelentette, hatásos és biztonságos oltásokra, bizalomra, őszinteségre van szükség és nem "a szokásos propagandaszólamokra, hamis ellenségkép-gyártásra." Jelezte, megérti a kormány igyekezetét, hogy mindenáron és bárhonnan próbálnak oltóanyagot szerezni, ugyanakkor bizalom nélkül nem tud a kellő mértékig nőni az oltási kedv. Úgy véli, ebben a helyzetben a tényeknek, a tudománynak, az egészségügyi szakembereknek kell szólniuk és megmutatniuk magukat, nem a politikusoknak.

Naponta 9,6 millió forintot bukik a XV. kerület a kormányzati elvonásokkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 15:35

Fotó: Népszava
A kerület alpolgármestere, Tóth Imre úgy látja, hogy az önkormányzati választások óta a Fidesz mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a kerületi önkormányzatokat.
A Fidesz mindent megtesz azért, hogy kifossza az önkormányzatokat, de a szocialisták ennek ellenére sem adják fel a helyi fejlesztéseket – számolt be csütörtökön online sajtótájékoztatón Tóth Imre, Budapest XV. kerületének szocialista alpolgármestere és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a kerületet érintő elvonásokról. Tóth Imre hangsúlyozta, hogy a kerületben a fejlesztések a legnagyobb járványveszély idején sem állhatnak el.
– Mi, szocialisták, a fővárosban és az egész országban azért dolgozunk, hogy a lakosság számára minél kevésbé legyen észlelhető, hogy elvonták a hatásköröket, hogy kifosztották az önkormányzatokat, hogy a helyi lakosságot kiszorították a döntéshozatalból

– jelentette ki Molnár Zsolt.

Tóth Imre úgy látja, hogy az önkormányzati választások óta a Fidesz mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a kerületi önkormányzatokat.
– A XV. kerületben a kormányzati „büntető elvonások” 3,5 milliárd forintot tesznek ki ez évben, azaz naponta 9,6 millió forintot vesznek el a kerületben élőktől

– magyarázta.

A alpolgármester szerint ezzel nem az önkormányzatokat büntetik, hanem Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakóit. Hozzátette, hogy a kerületek kifosztása nem jelent kormányzást. Hangsúlyozta, hogy a kormányzati elvonások miatt sokkal kevesebb pénz jut fejlesztésekre, egészségügyre, oktatásra és segítségnyújtásra. Ennek ellenére a XV. kerület a fővárossal közösen megújítja a Hősök úti rendelő két épületét, útfelület- és járdafelújításokat végeznek, valamint zöldfelületeket is beterveztek a költségvetésbe.  Azt mondta, hogy bajban ismerszik meg a barát, de az országot sújtó járványhelyzet ellenére a bajban a Fideszre sem országosan, sem kerületi szinten nem számíthatnak.  Molnár Zsolt kijelentette, hogy az elmúlt 11 év, „a NER kormányzása”, az önkormányzatok kifosztásáról és hatásköreinek elvonásáról szólt, ami a járvány alatt még fokozódott. A pártigazgató szerint ezért a 2022-es választás egyik fő tétje az, hogy a lakosság és az önkormányzatok visszakapják-e a szabad döntés lehetőségét.