Előfizetés

Megölte a gondozóját egy tigris Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.05. 16:48
Képünk illusztráció
Fotó: Cordier Sylvain / AFP
Az állatkert igazgatója szerint nem tudni, hogy a több mint 10 éve az intézményben dolgozó munkatársuk miért ment be egyedül a tigrisketrecbe.
Megölte gondozóját egy tigris egy észak-ukrajnai állatkertben. A 47 éves férfi a biztonsági előírásokat megszegve egyedül ment be etetéskor a vadállat ketrecébe, ahol a tigris valamiért rátámadt és átharapta a torkát. Mire a mentők a helyszínre érkeztek, a férfi meghalt. A tragédia a Kijevtől 150 kilométerre északkeletre, a Csernyihivi régióban fekvő Mena város állatkertjében történt az ukrán média pénteki beszámolói szerint. A menai állatkert tigriseken kívül oroszlánokat, pumákat, leopárdokat és medvéket is tart. Zinajda Makszimenko, az állatkert igazgatója szerint nem tudni, hogy a több mint 10 éve az intézményben dolgozó munkatársuk miért ment be egyedül a tigrisketrecbe. A rendőrség vizsgálatot indított a biztonsági előírások megszegése miatt.

Megdőlt az országos melegrekord

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 21:48

Fotó: Balázs Attila / MTI
Az eddigi február 4-i rekord 17,6 fok volt, ezt 2004-ben Szentgotthárdon mérték.
Megdőlt az országos napi melegrekord csütörtökön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Azt írták: a hőmérsékleti értékek csütörtökön sokkal inkább hasonlítottak a március végén szokásos értékekhez. Még országos átlagban is 14 Celsius-fok körül alakultak a csúcsértékek - írták, ugyanakkor megjegyezve: a hőérzeten többfelé jelentősen ronthatott a viharos északnyugati szél. Az eddigi február 4-i rekord 17,6 fok volt, ezt 2004-ben Szentgotthárdon mérték. Most ehhez képest a meteorológiai szolgálat több mérőállomásán is regisztráltak magasabb értékeket. A legmelegebb Letenyén volt, ott 18,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. A fővárosi rekord jelen állás szerint "csupán beállt": 1967-hez hasonlóan csütörtökön is 13,8 fokig melegedett fel a levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú előrejelzés szerint az első februári hétvégén néhol tavasziasan enyhe lesz az időjárás, akár 16 fokig is felmelegedhet a levegő. Az országon belül viszont nagy lesz a kontraszt, másutt ugyanis napközben is csak épphogy fagypont feletti értékek várhatók.

Ne várjon sok napsütést a pénteki naptól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.04. 19:11
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Néhol egy kis havas eső ugyan előfordulhat, viszont a szél alábbhagy.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, hosszabb-rövidebb felszakadozások elsősorban a Dunántúlon lehetnek. Az Alföldön, a főváros térségében és az Északi-középhegységben szórványosan és időszakosan fordul elő eső. Szabolcs és Borsod északi vidékein esetleg havas eső is eshet. Jobbára mérsékelt marad a légmozgás. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északkeleti felében 2 és 7, a délnyugati felében 8 és 16 fok között valószínű.

Szombaton a délnyugati tájakon általában vékonyabb, másutt vastagabb felhőzetre számíthatunk. Délnyugaton csupán néhol valószínű szitálás, ugyanakkor hazánk északkeleti kétharmadán több helyen szitálhat, illetve eshet az eső, mindemellett az északi, északkeleti megyékben ónos eső, havas eső, havazás is előfordulhat. Északon a keleti, északkeleti, máshol a délnyugati szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 16 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékeket.