Németország;vakcina;fertőzés;védettség;koronavírus;

2021-02-07 21:51:06

Megfertőződött a brit vírusmutációval egy németországi idősotthon 14 beoltott lakója

A Pfizer-BioNTech amerikai-német közös fejlesztésű vakcina jótékony hatásának tudják be az érintettek tünetmentességét illetve enyhe tüneteit.

Már mind megkapták a SARS-CoV-2 elleni védőoltás mindkét adagját, mégis megfertőződött az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított változatával egy németországi idősotthon 14 lakója – jelentette vasárnap a Norddeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság.

A minták elemzésével kimutatták, hogy 14 beoltott lakó szervezetébe bejutott a vírus B 1.1.7 jelzésű, Nagy-Britanniában azonosított változata, amelyet a korábbiaknál fertőzőképesebbként tartanak számon.

Hétfőtől a BioNTech/Pfizer és a Moderna-vakcina mellett egy harmadik szérumot, az Oxford/AstraZeneca vakcináját is használják az oltási kampányban Németországban. Az unióstól eltérő helyi rendelkezés szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát csak 65 év alattiaknak szabad beadni.

A december végén elkezdett kampány első heteinek tapasztalatai alapján lazítanak egy sor szabályon, hogy rugalmasabban használhassák fel a korlátozottan rendelkezésre oltóanyagmennyiséget. 

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint vasárnapig a német lakosság csaknem 4 százaléka, 3 116 122 ember kapott védőoltást a SARS-Cov-2 ellen, közülük 903 271 embernek az oltás mindkét adagját beadták.