Előfizetés

Trolibusz járhat Kőbányára, ha sikerül a főváros terve

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.08. 16:23

Fotó: Népszava
A főpolgármester kabinetfőnöke egy népligeti szárnyvonal kiépítését is lehetségesnek tartja.
Trolibusszá alakítják a 9-es busz pesti szakaszát, még az idén

- derült ki a főpolgármester kabinetfőnökének bejegyzéséből. Balogh Samu azt írta, idén a Harminckettesek tere és a Kálvin tér között alakítanak ki felsővezetéket a Baross utcán és az Üllői úton. A 9-es busz pesti szakaszának trolivá alakításához még két hosszabb szakasz felett hiányzik a felsővezeték: a belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Kiskörúton, míg a külső szakaszon a Kőbányai úton kellene kihúzni a drótot. Ha ez megtörténik, akkor száz százalékban elektromos meghajtású járművekkel lehetne közlekedni a Belvárosból Józsefvárosba és Kőbányára. Szerinte a lépés nem csak azt jelentené, hogy kb. tízzel kevesebb környezetszennyező dízelbusz járna Budapesten, de eltűnne a Bajcsy-Zsilinszky útról és a Baross utcából az összes ma ott közlekedő dízelbusz, ami segítene javítani a belvárosi területek levegőminőségén is. Egyúttal egy új trolifejlesztésnek is lendületet adhat a Baross utcai fejlesztés: részben egy korábban használt szakasz megújításával trolibuszok járhatnának a belvárosból a Diószegi Sámuel utcán és az Elnök utcán keresztül a Népligethez. Balogh Samu utóbbit azért is tartaná nagy előrelépésnek, mert szerinte Józsefváros ezen részei ma kifejezetten nehezen elérhetőek közösségi közlekedéssel.  
Jelezte, bár a Baross utcában még az idén megvalósulhat a felsővezeték kialakítása, a többi szakaszon sajnos forrás hiányában még várni kell erre.

A Fővárosi Önkormányzat 2020-ban összeállított egy megközelítőleg hetvenmilliárd forintos csomagot az Európai Beruházási Bank felé, ami nemcsak 51 új villamos és 50 új trolibusz megvásárlását, de az ezek hatékony közlekedtetéséhez szükséges infrastruktúrafejlesztés költségeit is fedezte volna – köztük a fent említett vonalak fejlesztését is.   Balogh Samu hozzátette, a kormány nem hagyta jóvá a főváros hitelkérelmét, így egyelőre sem az új járművek szállítása, sem a hiányzó szakaszokon a felsővezeték kiépítése nem kezdődhetett meg. Azonban az Európai Unió által biztosított Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility) pont ezekhez hasonló zéróemissziós közlekedési fejlesztéseket fedezne többszázmilliárdos értékben. Szerinte ha a kormány szeretné gyorsan és hatékonyan elkölteni ezeket a forrásokat, mint a főváros számára most is rendelkezésre álló járműopciók lehívása, és az itt is említett infrastruktúra-fejlesztések megvalósítása.

Feljelentik Müller Cecíliát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.08. 15:33

Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu
Szél Bernadett bűncselekményt sejt egy félrement email mögött.
"Feljelentést teszünk Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt. Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta - például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják -, hogy a tisztifőorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak"

- közölte Facebook-oldalán a független képviselő.

Szerinte az országos tisztifőorvos félrement levele feketén-fehéren bizonyítja, hogy a tisztifőorvos törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat. Korábban Hadházy Ákos hozott nyilvánosságra egy levelezést, amiben Müller Cecília a következőket írja: "Nincs erre jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész." Szél Bernadett úgy látja, 
Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn.

Szerinte ez az eset is bizonyítja azt, hogy a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák. "Kíváncsian várjuk a fejleményeket, de leginkább azt, hogy az igazságbeszédet követően végre befejezzék a kamutitkolózást és hazudozás helyett adatokat kapjunk!" - zárta bejegyzését a politikus. 

Kedvezményekkel segíti a főváros a vendéglátósokat és a rendezvényszervezőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.08. 14:48
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A javaslatcsomagot azzal magyarázták, hogy miközben a főváros költségvetési szempontból az életéért küzd, nem lehet megfeledkezni azokról a cégekről és dolgozóikról, akik szintén az életükért küzdenek.
A szigorú intézkedések, jóllehet szükségesek a járvány terjedésének megfékezése érdekében, de komplett iparágakat tesznek tönkre. A Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart, amely a leginkább megszenvedte a lezárást – jelentette be Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester azt írta, hogy a javaslatok kidolgozásakor két szempont volt fontos a számukra: minél rugalmasabban reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogatni, illetve a lehető legnagyobb biztonságot garantálni a szektorban dolgozóknak és a vendégeknek. A szektort érintő javaslatok a következők:
  • Teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
  • Közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.
  • Áruszállítási pontok kialakítása a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére.
  • Helyiségbérleti díjak elengedésének kiterjesztése tovább 2021. december 31-ig.
A főváros támogatja a budapesti rendezvények megszervezését is az alábbi módokon: 
  • Fővárosi tulajdonban lévő Open office-okat, open tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek.
  • Az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvény-alapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja.
  • Csökkenti a rendezvénytartási engedély adminisztrációs terheit.
  • A főváros fogyasztásösztönző kommunikációs kampányt tervez és újranyitási kampányt indít a rendezvények népszerűsítése érdekében.
A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy az újranyitás feltétele az, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni vakcinát.
Az intézkedéseket Gy. Németh Erzsébet a humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes online sajtótájékoztatón is ismertette. A javaslatcsomagot azzal magyarázták, hogy miközben a főváros költségvetési szempontból az életéért küzd, és azt számolják, hogyan lehet ezt az évet befejezni, nem lehet megfeledkezni azokról a cégekről és dolgozóikról, akik szintén az életükért küzdenek. Ígéretük szerint jelenlegi javaslatuk egy induló csomag, amelyet folyamatos egyeztetések követnek majd a szektorokkal.