Matteo Salvini;Olaszország;Mario Draghi;Sergio Mattarella;LIGA;

2021-02-09 06:19:14

Fordulat

Az európai politikai palettán Matteo Salvini volt a magyar kormány egyik legnagyobb szövetségese. Nem is csoda, egyfajta Orbán-klónnak tűnt az olasz jobboldali populista Liga elnöke, aki belügyminiszterként ugyanazokat harsogta, mint a magyar kormány. Kemény eszközökkel lépett fel a bevándorlás ellen, előszeretettel ostorozta az Európai Bizottságot és Berlint, illetve Moszkvában új szövetségest keresett. Ki is érdemelte a magyar kormánytól az „Európa hőse” büszke címét.

Az itthoni kormány és Salvini szövetsége azonban omladozni kezdett. Még Olaszországban is meglepetést keltett, hogy hétvégén milyen egyértelműen állt ki a kijelölt miniszterelnök, Mario Draghi mellett, akiről közismert, hogy több Európát akar, és a napokban ellentmondást nem tűrően jelentette ki: Európa jelenti a megoldást Olaszország gondjaira.

Itáliában is egyre többen kérdezgetik: Salvini Saulusból Paulusszá vált? Valóban szakít a szélsőjobbal? Kétségtelen, hogy már egy idő óta – főstratégája, Giancarlo Gioretti kezdeményezésére – a korábbinál mérsékeltebb jobboldali politikus benyomását próbálja kelteni, alighanem a közvélemény-kutatások hatására: már a harmadik helyen áll a szintén jobboldali populista Geogia Meloni pártja, az Olaszország Fivérei. Salvini átengedi neki a terepet a szélsőjobbon, hogy egy mérsékeltebb politikával a következő választásig a bizonytalanokat is meggyőzze arról: alkalmas kormányfőnek.Szüksége is van a jobb imázsra, mert a járvány alatt többször keveredett önellentmondásba, nem győzte meg az embereket rátermettségéről.

Akad azonban még egy ok. A Liga elsősorban a tehetősebb északi tartományokban népszerű, ahol az olasz gazdasági élet legfontosabb szereplőit találhatjuk. Ők pedig különösen nagy lelkesedéssel fogadták Draghi kinevezését, Salvini minden hitelét elvesztette volna, ha megtámadja a kinevezését.

Az új Draghi-kormány jövőbeni megalakulása felgyorsíthatja Salvini mérsékelté válásának folyamatát. Ez azonban azt is jelenti, hogy a magyar kormány újabb szövetségest veszít az uniós színtéren.