Előfizetés

„Szégyenteljes, gyáva ítéletnek voltunk fül és szemtanúi”

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.02.09. 13:16

Fotó: Béres Márton / Népszava
Arató András, a Klubrádió elnöke a rádión bejelentkezve mondta el véleményét a Fővárosi Törvényszék ítéletéről.
Ahogy arról beszámoltunk, a Klubrádió kedden elvesztette a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Bíróságán a Médiatanáccsal szemben indított pert, amiben megtámadták a hatóság tavaly őszi határozatát, mikor is megtagadták a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. Arató András, a Klubrádió elnöke a rádión bejelentkezve elmondta, hogy „szégyenteljes, gyáva ítéletnek voltunk fül és szemtanúi”. Ahogy ismertette, a bíróság indoklása szerint a Klubrádió egy éven belül kétszer törvényt sértett, ezért a Médiatanácsnak nem volt módja másképp mérlegelni az ügyben. A részletes indoklást nem ismertették, azt írásban kapja meg a rádió vezetése. Arató András azt is sérelmezte, hogy a bíróság nem vette figyelembe: csekély súlyú adatszolgáltatási mulasztásokra hivatkozott a Médiatanács a döntésében, illetve hogy más rádióknál hasonló esetben másképp járt el és meghosszabbította a frekvenciahasználati engedélyüket. Emlékezetes, a Médiatanács ismételt jogsértésnek minősítette, hogy a rádió nem megfelelően adta le egy éven belül kétszer, hogy pontosan milyen zenéket sugároztak, ezeket egyébként a rádió később pótolta. Arató szerint érdemes felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, végigjárni minden jogi fórumot.
Arató András szerint csekély az esély arra, hogy a Médiatanács megváltoztatná korábbi határozatát és mégis lehetővé tenné a műsorsugárzást. A rádiónak február 14-én éjfélig van frekvenciahasználati engedélye, annak leállása után online folytatódik a műsorfolyamuk. A Klubrádió elnöke annyiban bizakodó, hogy biztosra veszi, nagyjából fél év múlva megnyeri a Klubrádió a frekvenciára idő közben kiírt pályázatot, vagyis újra elérhetők lesznek a 92.9-es frekvencián.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely médiajogásza a Klubrádiónak kedden azt mondta még az ítélethirdetés előtt, hogy a Médiatanács rádióval szembeni eljárása uniós jogot is sért, illetve az hatóság más rádiókkal szembeni eltérő gyakorlata miatt diszkriminatív is. 

Elvesztette a pert, biztosan elhallgat a Klubrádió

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.02.09. 12:54

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Klubrádió online tervezi folytatni a műsorsugárzást.
Elutasította a bíróság a Klubrádiónak a Médiatanáccsal szembeni keresetét, eszerint jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását – közölte a hírt a Klubrádió a Fővárosi Törvényszékről. A kedd délben hozott elsőfokú döntés ellen a Klubrádió a Kúrián fellebbezhet.

A Klubrádió azért nyújtott be keresetet a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen, mert az tavaly ősszel megtagadta a 92.9-es budapesti frekvenciahasználatának meghosszabbítását. A Médiatanács a rádió szerint csekély súlyú adatszolgáltatási mulasztásokra hivatkozva állapított meg ismételt jogsértést. Ezen felül azzal érveltek – ahogy azt a Népszava korábban bemutatta –, hogy hasonló esetben a Médiatanács megadta a hosszabbítási engedélyt az Inforádiónak és a Karcag FM-nek, vagyis a hatóság eljárása a rádió szerint diszkriminatív volt.

A bírósági eljárás nincs befolyással arra, hogy elhallgat a rádió február 14-ét követően, mikor lejár a Klubrádió frekvenciahasználati engedélye. A bíróság ugyanis múlt héten elutasította a rádió jogvédelem iránti kérelmét, ami arra irányult, hogy a zajló per jogerős döntéséig, valamint a frekvenciára időközben kiírt pályázat lezárultáig is sugározhasson a Klubrádió. A bíróság indoklása szerint mivel a per tárgya a rádió hosszabbítási kérelmének elutasítása, nem pedig maga a műsorsugárzás jogosultsága volt, ezért nem volt hatáskörük ebben eljárni.

A Klubrádió online tervezi folytatni a műsorszolgáltatást.

Főszerkesztőt vált a Népszava

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.09. 12:01

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Magyarország legnagyobb példányszámú országos politikai napilapja, a Népszava, új főszerkesztővel folytatja munkáját. A szerkesztőség élén az eddig főszerkesztő-helyettesként dolgozó Friss Róbert váltja Nagy Györgyöt.
Friss Róbert a hazai újságírószakma egyik legnagyobb tapasztalattal bíró képviselője, több mint 50 éve van a pályán és lényegében folytatja amit eddig csinált, hisz főszerkesztő-helyettesként évek óta meghatározó szerepe van a lap értékrendjének, tartalmának alakításában. A Népszava leköszönő főszerkesztője, Nagy György családi okok miatt lép hátra, lemondását követően is tagja marad a szerkesztőségnek.