Előfizetés

Elvesztette a pert, biztosan elhallgat a Klubrádió

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.02.09. 12:54

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Klubrádió online tervezi folytatni a műsorsugárzást.
Elutasította a bíróság a Klubrádiónak a Médiatanáccsal szembeni keresetét, eszerint jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását – közölte a hírt a Klubrádió a Fővárosi Törvényszékről. A kedd délben hozott elsőfokú döntés ellen a Klubrádió a Kúrián fellebbezhet.

A Klubrádió azért nyújtott be keresetet a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen, mert az tavaly ősszel megtagadta a 92.9-es budapesti frekvenciahasználatának meghosszabbítását. A Médiatanács a rádió szerint csekély súlyú adatszolgáltatási mulasztásokra hivatkozva állapított meg ismételt jogsértést. Ezen felül azzal érveltek – ahogy azt a Népszava korábban bemutatta –, hogy hasonló esetben a Médiatanács megadta a hosszabbítási engedélyt az Inforádiónak és a Karcag FM-nek, vagyis a hatóság eljárása a rádió szerint diszkriminatív volt.

A bírósági eljárás nincs befolyással arra, hogy elhallgat a rádió február 14-ét követően, mikor lejár a Klubrádió frekvenciahasználati engedélye. A bíróság ugyanis múlt héten elutasította a rádió jogvédelem iránti kérelmét, ami arra irányult, hogy a zajló per jogerős döntéséig, valamint a frekvenciára időközben kiírt pályázat lezárultáig is sugározhasson a Klubrádió. A bíróság indoklása szerint mivel a per tárgya a rádió hosszabbítási kérelmének elutasítása, nem pedig maga a műsorsugárzás jogosultsága volt, ezért nem volt hatáskörük ebben eljárni.

A Klubrádió online tervezi folytatni a műsorszolgáltatást.

Főszerkesztőt vált a Népszava

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.09. 12:01

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Magyarország legnagyobb példányszámú országos politikai napilapja, a Népszava, új főszerkesztővel folytatja munkáját. A szerkesztőség élén az eddig főszerkesztő-helyettesként dolgozó Friss Róbert váltja Nagy Györgyöt.
Friss Róbert a hazai újságírószakma egyik legnagyobb tapasztalattal bíró képviselője, több mint 50 éve van a pályán és lényegében folytatja amit eddig csinált, hisz főszerkesztő-helyettesként évek óta meghatározó szerepe van a lap értékrendjének, tartalmának alakításában. A Népszava leköszönő főszerkesztője, Nagy György családi okok miatt lép hátra, lemondását követően is tagja marad a szerkesztőségnek.

Orbán Viktor a koronavírusról: "Pontosan ott tartunk, ahol tavaly tavasszal"

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 11:50

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A miniszterelnök a kilencedik Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón mondott beszédet, amelyet online videokonferencia keretében tartottak meg.
A koronavírus elleni oltásért folyó világszintű versenyről, Kelet és Nyugat konstruktív együttműködéséről, a szabad világkereskedelemről, a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokról és a kínai vakcina magyarországi felhasználásáról is beszélt Orbán Viktor a kilencedik Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón, amelyet ezúttal online videokonferencia keretében tartottak meg - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden. Közlése szerint Orbán Viktor kifejezte elismerését Hszi Csin-ping elnöknek, amiért a rendkívüli körülmények ellenére összehívta az értekezletet. A magyar kormányfő emlékeztetett: egy évvel ezelőtt tört ki a világméretű járvány. Ez a válság - mondta - mindent megváltoztatott: kiszakított bennünket a komfortzónánkból, elindította a világgazdaság és a globális politika egy teljesen új időszakát, és kettős kihívás elé állította az államokat: egyszerre kell megvédenünk polgáraink életét és munkahelyét. "Bár eltelt egy egész év, jelenleg pontosan ott tartunk, ahol tavaly tavasszal: az egész világ olyan terméket szeretne vásárolni, amelynek kínálata messze elmarad a keresletétől. Ami egy évvel ezelőtt maszk és lélegeztetőgép volt, az most az oltás" - fogalmazott Orbán Viktor, majd aláhúzta: a válság megoldása nem más, mint az oltás. A magyar kormányfő arról is beszélt: mivel polgáraink élete és gazdaságunk fellendülése a tét, ezért konstruktívabb kelet-nyugati együttműködésre van szükségünk, mint valaha, a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján. A beruházások kölcsönös védelméről szóló Kína-EU megállapodás tárgyalásainak lezárása jó lépés volt ebben az irányban - tette hozzá.
Orbán Viktor elmondta: Magyarország hálás a Kínai Népköztársaságnak és személyesen Hszi elnöknek minden segítségért ebben a kihívásokkal teli időszakban. Felidézte, tavaly sikerült létrehozni egy légihidat, amelyen keresztül több tízmillió orvostechnikai eszközt szállítottak Magyarországra Kínából. A kínai vállalatok pedig éltek a magyar gazdasági akcióterv által biztosított beruházási lehetőségekkel, és jelentős projekteket hoztak Magyarországra, amelyek Kínát az első számú befektetővé tették 2020-ban. A miniszterelnök aláhúzta: mi, magyarok támogatjuk a szabad és tisztességes globális kereskedelmet, amelynek ma nagyobb jelentősége van, mint valaha. Minél kevesebb akadály gátolja a gazdasági és kereskedelmi együttműködést, annál gyorsabban talpra állhat a gazdaságunk - mondta. A kormányfő gratulált "a világtörténelem legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének, az úgynevezett Regionális Átfogó Gazdasági Partnerségnek (RCEP) a létrehozásához, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődnek az RCEP és az Európai Unió közötti tárgyalások a jövőbeni együttműködésről. A 17 + 1 formátum jó motorként szolgálhat e cél eléréséhez - tette hozzá.
Orbán Viktor a csúcstalálkozón kifejezte tiszteletét a kínai tudományos közösségnek a Covid elleni vakcina kifejlesztése kapcsán. Megköszönte, hogy magyar szakértők meglátogathatták a gyártási helyszíneket és konzultálhattak a kínai szakemberekkel. "Nagyon megnyugtató jelentéseket kaptam küldöttségünktől, amelyek tapasztalatai alapján nemzeti szabályozó hatóságunk kiadta a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt. Nagyra értékeljük a kínai hatóságok konstruktív hozzáállását, amelynek köszönhetően aláírhattuk az oltóanyag megvásárlására vonatkozó szerződést" - fogalmazott a kormányfő, aki arra számít, hogy az első szállítmány már a jövő héten megérkezik. Orbán Viktor végezetül beszámolt arról, hogy a járvány nem akadályozta meg Magyarországot abban, hogy eleget tegyen kötelezettségvállalásainak a 17 + 1 keretrendszerben; a Belgrád és Budapest közötti modernizált vasútvonal tervezése folyamatban van, hasonlóan a budapesti Fudan Nemzetközi Egyetem előkészítéséhez.