Európai Parlament;Klubrádió;sajtószabadság;

2021-02-11 11:52:45

Plenáris vita lesz a Klubrádióról Brüsszelben

Az Európai Parlament márciusi ülésén a képviselők a magyar és lengyel sajtószabadság helyzetét fogják megvitatni.

Az Európai Parlament márciusi plenáris ülésén megvitatja a magyar és a lengyel média helyzetét — értesült a Népszava. A döntést az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciája (házbizottság) hozta meg csütörtökön.

Az Európai Néppárt (EPP) a napokban javasolta, hogy a képviselő-testület sürgősen tűzze napirendjére a lengyel kormánynak a szabad sajtó elhallgattatását célzó intézkedései nyomán előállt helyzetet. A Szocialisták és Demokraták politikai csoportja a házbizottság ülésén harcolta ki, hogy ezzel párhuzamosan vitassák meg a magyar médiaszabadságot sújtó friss fejleményeket, elsősorban a Klubrádió működését ellehetetlenítő kormányzati lépéseket.

Mint lapunk beszámolt róla, az Európai Bizottság már vizsgálja, hogy a Klubrádió sugárzásának megszüntetéséhez vezető döntés összhangban van-e az EU jogszabályaival, elsősorban a távközlési irányelv előírásaival. Christian Wigand szóvivő szerdán a Népszava kérdésére közölte: “A Klubrádió ügye csak fokozta a magyar médiaszabadsággal és a pluralizmussal kapcsolatos aggodalmakat, amelyeket a testület kifejtetett a jogállam helyzetéről tavaly publikált országjelentésben”.

A varsói kormány új médiatörvény-javaslata szerint a médiacégeknek 2-15 százalék közötti adót kellene fizetniük reklámbevételeik után, ami a bírálók szerint a kritikus sajtótermékek kivéreztetéséhez vezethet. Emiatt szerdán 40 lengyel médium sötétbe borult és adásszünettel tiltakozott a jogszabály-tervezet ellen.