Előfizetés

Étvágycsökkentő gyógyszer segíthet az elhízás legyőzésében

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.11. 16:45

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Bár ilyet sokan sokszor hallottak, egy nagyszabású nemzetközi vizsgálat biztató eredményre jutott. A szakemberek azt tovább kutatják, hogy az elért testsúlycsökkenést fent is lehet-e tartani.
Egy étvágycsökkentő gyógyszer segíthet az elhízás legyőzésében – derült ki egy nagyszabású nemzetközi vizsgálatból. A New England Journal of Medicine című folyóiratban publikált tanulmány csaknem kétezer ember bevonásával készült – írja a BBC News. A résztvevők egy része hetente egyszer szemaglutid injekciót, másik részük placebót, vagyis hatóanyag nélküli szert kapott, és mindkét csoport tagjait tanácsokkal látták el a megfelelő étrendről és testmozgásról. A szemaglutidot a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére is használják, ám a vizsgálat résztvevőinél nagyobb dózisban alkalmazták. A készítmény „átveri” a szervezetet: olyan hormont (GLP1) imitál, amely laktató étkezések után szabadul fel. Az eredmények szerint a szemaglutidot kapó alanyok átlagosan 15 kilogrammot, a kontrollcsoport tagjai 2,6 kilogrammot fogytak a vizsgálat 15 hónapja alatt. A szemaglutidos csoport tagjainak 32 százaléka testsúlyának ötödétől szabadult meg, míg a másik csoportban ugyanez az arány kevesebb mint 2 százalék volt. „Ez egy forradalmi változást hozó módszer az elért testsúlycsökkenés tekintetében” – mondta Rachel Batterham, a University College London professzora, a tanulmány egyik készítője. „Húsz éve foglalkozom az elhízás kutatásával és a bariátriai műtétet leszámítva mostanáig nem állt rendelkezésünkre hatékony módszer ennek a kórállapotnak a kezelésére” – tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy a súlyfeleslegtől való megszabadulás csökkentheti a szívbetegség, a diabétesz és a súlyos tünetekkel járó Covid-19 kockázatát is. A kísérlet során tapasztalt mellékhatások között szerepel az émelygés, a hányás, a hasmenés és a székrekedés. A szakemberek további tanulmányokkal vizsgálják, hogy az elért testsúlycsökkenés hosszú távon fenntartható-e. 

Mesterséges intelligencián alapuló eljárást fejlesztettek szegedi kutatók

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.11. 16:39

Fotó: Shutterstock
Az agysejtek minden eddiginél alaposabb vizsgálatát lehetővé tevő egyedülálló módszer új távlatokat nyithat például az Alzheimer-kór korai diagnosztikájában, folyamatainak megértésében, ezáltal a hatékony terápiák kifejlesztésében.
A világon egyedülálló új módszert dolgoztak ki az agysejtek élettani működésének vizsgálatára az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával vezérelt, automatizált mikroszkóprendszerükkel képesek az élő szövetmintán belül bármilyen sejtet megtalálni, az előzetesen definiált jellemzőkkel rendelkező sejteket stimulálni, továbbá a válaszfolyamatok rögzítése révén biológiai információkat gyűjteni. A módszer új távlatokat nyithat olyan világszerte elterjedt betegségek korai diagnosztikájában, illetve kórfolyamatainak megértésében, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór, ezzel is támogatva a hatékony terápiák kifejlesztését – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) csütörtöki közleményében. Napjainkban az élettudományi kutatások területén egyre nagyobb hangsúly helyeződik a sejtek egyedi tulajdonságainak feltérképezésére. Ennek azért van rendkívül nagy jelentősége, mert a különféle szervek és szövetek építőköveinek egyedi jellemzői fontos információkkal szolgálnak a hibás működések hátterének jobb megismeréséhez, illetve a kórfolyamatok mielőbbi felismeréséhez – írták.      Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biológiai képfeldolgozó és gépi tanulási munkacsoportja Horváth Péter bioinformatikus vezetésével, valamint Tamás Gábor neurobiológus professzor, a Szegedi Tudományegyetem Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoportjának vezetője több éve dolgoznak együtt olyan rendszermikroszkópiai megoldásokon, amelyek új utakat nyitottak az egyedi sejtek vizsgálatában. Legújabb fejlesztésük az Autopatcher névre hallgató, mesterséges intelligencia segítségével működő elektrofiziológiai eljárás, amelyet a Nature Communications című folyóiratban ismertettek február 10-én.
A beszámoló szerint a módszer több tekintetben is egyedülálló: a sejtvizsgálatok natív (festés vagy egyéb jelölés nélküli) agyszöveti mintákon történnek, gépi látás és mesterséges intelligencia felhasználásával. A mélytanulási algoritmusokra épülő, több ezer kép elemzése alapján kidolgozott szoftver a kamerakép alapján képes a mikroszkópba integrált mikropipetta helyének automatikus meghatározására, valamint a pipetta precíz mozgatására, és ennek révén a célsejtek automatikus felismerésére, illetve a célzott sejtek térbeli elmozdulásának észlelésére. A mesterséges intelligenciával vezérelt rendszer a vizsgálat céljától függően minden egyes célsejtet úgy választ ki, hogy a mérés sikeressége a lehető legnagyobb legyen. Az új technológia hozzájárul többek között új emberi sejttípusok felfedezéséhez vagy az agyi idegsejtek kapcsolatainak részletes megismeréséhez. Mint írták, Tamás Gábor hasonló módszerrel fedezett fel korábban egy új emberi agysejttípust, így a most kifejlesztett új eljárás további nagy jelentőségű felfedezések reményét vetíti előre. A technológia új alapokra helyezheti a gyógyszer-kipróbálásokat is azáltal, hogy lehetővé teszi a sejtszintű gyógyszerhatások követését az élő szövetmintán. A szegedi fejlesztés fontos újításaként említik még a sejtek jelölés nélküli (label-free) vizsgálatát. A sejttípusok azonosítására széles körben használt festési eljárások ugyanis az élő szövetekben szükségképpen a sejtek pusztulását okozzák, így a sejtműködéssel kapcsolatos vizsgálatokat eleve kizárják. Léteznek ugyan másféle, kevésbé drasztikus sejtjelölési eljárások is, ezek alkalmazása azonban számos sejttípus esetében nem megoldható. A natív (festés nélküli) sejtvizsgálat tehát számos olyan hátrányt kiküszöböl, ami eddig gátat szabott az egyes sejtek vizsgálatának – áll a közleményben.

Így hat a szervezetre a hideg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 16:30
Illusztráció
Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
Ábrán mutatja be a népegészségügyi központ, milyen hatásai lehetnek a rendkívüli időjárásnak, és mit tehetünk a kellemetlen következmények elkerülése vagy csökkentése érdekében.
A következő napok rendkívül hideg időjárása miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján közzétett egy ábrát, amelyen látható, milyen következményekkel járhat az, hogy a hőmérséklet nappal is mínuszban marad. A hideg hatására fokozott könnyezés, orrfolyás jelentkezhet, köhöghetünk és nehézlégzést is tapasztalhatunk. A kezünkön elfehéredhet a bőr, de akár zsibbadás és fájdalom is jelentkezhet. A jeges levegő egyébként is kiszárítja a bőrt, de viszkethet és be is gyulladhat. A mínuszok szó szerint ledermeszthetik az izmokat, az ízületek megduzzadhatnak és megmerevedhetnek, így aztán nehézzé is válhat a mozgás. A hideg idő súlyos esetben szívtáji fájdalmat és ritmuszavart is okozhat. Az NNK szakembereinek tanácsa szerint hideg idő esetén viseljünk sapkát, sálat és kesztyűt, és a kabát alatt is öltözzünk rétegesen. Azt is ajánlják, hogy az arcunkat és a kezünket E-vitaminban és olajokban gazdag krémmel kenjük. Mozogjunk, hogy élénküljön a vérkeringésünk. A kihűlt testrészeinket ne dörzsöljük, hanem langyos vízzel melegítsük át. Az átnedvesedett ruhát, cipőt pedig minél előbb cseréljük szárazra. Mínusz 10 Celsius-fok alatti hőmérséklet esetén fém tárgyat kesztyű nélkül ne fogjunk meg.  A szervezet belső felkészítéseként igyunk sok folyadékot, elsősorban vizet és teát, ne fogyasszunk viszont alkoholt, mert az fokozza a hőleadást, és kitágítja az ereket. Együnk magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, például savanyú káposztát, céklát. 
Az egész napos, helyenként kemény fagyok nagy megterhelést, sokaknak intenzív panaszokat okoznak – olvasható a Meteo Klinika honlapján. Pénteken hajnalban mínusz 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletekre kell számítani, nappal pedig kisüt ugyan a nap, tartósan 0 Celsius-fok alatt marad a hőmérséklet, ráadásul erős, viharos lesz a szél is. Mint megírtuk, mindez erősen megterheli az egyébként is megviselt szervezetet, az egészségeset is. Az ellenállóképesség gyengülése növeli a légúti megfertőződések kockázatát. Fejfájás mellett a keringési panaszok fokozódására kell számítani. Egész nap sajoghatnak a kopott ízületek, amelyeket a szakemberek tanácsa alapján fontos melegen tartani, és kíméletesen, túlterhelés nélkül ajánlott tornáztatni. A fagyos időben, ha lehet, ne töltsünk hosszabb időt a szabadban, mert nem megfelelő öltözet mellett akár fagyási sérüléseket is szenvedhetünk.