Előfizetés

Veszélyes veszprémi iskola: még a villanykapcsolókból is víz folyik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 20:37

Fotó: Facebook/Hriszto Botev Német Nemzetiségi Általános Iskola
A tankerület helyreállít, de elmondásuk szerint a „rossz konstrukció” a hibás, és csapadékos időben bizony beázik az épület.
Áll a víz a folyosón, az egyik tanterem bejáratánál pedig vödrökkel próbálják felfogni az esővizet a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Általános Iskolában – számolt be az elképesztő esetről egy névtelenséget kérő szülő felvételei alapján az RTL Híradó.  A férfi elmondta, hogy több gyermeke is idejár, és legalább öt éve folyamatosak a beázások.
„Olyan tantermekben kell a pedagógusoknak tanítaniuk, amelyekben félig lóg az álmennyezet, csöpög a nyakukba a víz”

– vázolta az esős, havas időkben mindennapos helyzetet.

Szerinte mind a pedagógusok, mind a diákok veszélyben vannak, ugyanis a becsövezett villanyvezetékeken át lejut az esővíz a konnektorokig és a villanykapcsolókig, s az elektromos berendezésekből is víz folyik.
Ezekre figyelmeztetőként A4-es rajzlapokat ragaszottak „Vigyázz, megráz! Vigyázz, ne nyúlj hozzá!” szövegű feliratokkal.

Az iskola próbált segítséget kérni, de mindig csak hitegetik őket az illetékesek, most inkább szülői segítségben bíznak, hogy összefognak és megoldják. A névtelenül, eltorzított hanggal nyilatkozó apa szerint ez azonban nem a szülők feladata.  A napokban két osztályban is gond volt, az egyik termet le kellett zárni, de az RTL Híradó az iskola fenntartójától, a Veszprémi Tankerületi Központtól azt a választ kapta, már megkezdték a helyreállítást.
„Ősszel végeztek itt felújításokat, ennek ellenére csapadékos időben, a rendszer rossz konstrukciója miatt, előfordul, hogy beázik az épület”

– tették hozzá az illetékesek.

Tízezer ingyen koronavírus-tesztet biztosít a főváros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 19:11

Fotó: Béres Márton / Népszava
A napról napra rosszabb járványügyi adatokra is tekintettel, a budapesti városháza jövő csütörtökön két helyszínen kezdi ismét a szűrési akciót.
Ingyenes, önkéntes koronavírus tesztelést biztosít ismét a fővárosi önkormányzat a budapesti polgároknak: február 18-a és 27-e között tíz napon át tízezer antigén tesztet lehet elvégeztetni, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők – olvasható a főváros honlapján. 
Jövő csütörtöktől két helyszínen, az V. kerületi Városháza parkban és a budai Széll Kálmán téren folytatódik a főváros lakossági koronavírus tesztprogramja, minden nap reggel 8 és este 18 óra között.

A tesztelést budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok kérhetik, illetve a 18 évesnél fiatalabbak szülői kísérettel vehetik igénybe. Várják a regisztrálókat a koronavirus.budapest.hu/teszt-eloregisztracio oldalon. Akiknek nincs internetük, nem tudnak online időpontot foglalni, azoknak a tesztelési helyszíneken segítenek a fővárosi önkormányzat önkéntesei. A tesztelést minden esetben egészségügyi szakemberek végzik.  Karácsony Gergely Facebook-oldalán a fertőzésszámok utóbbi napokban tapasztalt emelkedésével indokolta, hogy a decemberi 7500 tesztfelajánlás után, most újabb lakossági szűrést indítanak.

Átnéz a kormány a legnagyobb önkormányzati szövetségen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 18:27

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Karácsony Gergely főpolgármester és Gémesi György, a MÖSZ elnöke is beleszólást kér az uniós pénzek elosztásába.
Hiába a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szervezet hazánkban, a kormánytól semmilyen tájékoztatást, előkészítő anyagot, egyeztetésre való felkérést nem kapott a 2021–2027-es EU-s pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban – írja Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ugyanis hiába „kommunikál” folyamatosan arról a kormány, hogy egyeztet az önkormányzatokkal, csak azt nem tudni, hogy kikkel. Ezért leszögezte:
„Magyarország érdeke, hogy az Európai Uniótól érkező támogatás végre ne csak kevesek gazdagodását, hanem a többség javát szolgálja.”

Karácsony Gergely bejegyzésében közzétette Gémesi György a MÖSZ elnökének a témában Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség  parlamenti és stratégiai államtitkárának írt levelét. Ebben az érdekképviselet vezetője, aki 31 éve Gödöllő polgármestere is, kifejtette, hogy az államtitkár nemrég arról beszélt, hogy csaknem 15 ezer szakember bevonásával, mintegy 150 online egyeztetést folytattak le, és 500 szakmai és civil szervezetet kértek fel véleményezésre a 2021-2027-es pénzügyi ciklus tervezéséhez kapcsolódóan.
„A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mint a lakosságarányosan legnagyobb önkormányzati szakmai és érdekvédelmi szervezet, semmiféle tájékoztatást, előkészítő anyagot, sem az Ön által említett közvetlen felkérést nem kapott”

– emelte ki Gémesi György, aki továbbra is várja a részletes szakmai anyagot.