Előfizetés

Iparűzési adó: lassan mindenkivel egyeztet a kormány a kompenzáció ügyében, csak a fővárossal és a kerületekkel nem

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.02.16. 16:05

Karácsony Gergely szerint ha a kormány visszaadná azt a 100 milliárdot, amit a különféle intézkedésekkel elvett, akkor nem is lenne miről tárgyalni.
– Jól szórakoztam volna, ha nem lenne véresen komoly, hogy a kormány különféle államtitkárságai rossz címre küldött levelekkel akarják letudni az önkormányzatokkal való egyeztetést – mondta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének mai sajtótájékoztatóján. A városvezető szerint Magyarország történelmi esélyt kapott azzal, hogy a hétéves költségvetési ciklus biztosította források felett kiosztott helyreállítási alapból is tekintélyes összeghez jut. Ha azonban ez nem közösségi célokat és a szükségszerű zöld fordulatot szolgálja majd, akkor elveszítünk egy újabb lehetőséget arra, hogy az ország beljebb kerüljön Európa perifériájáról. A főpolgármester szerint az elmúlt napok eseményei bizonyítják, hogy még az Orbán-kormányt is tárgyalóasztalhoz lehet ültetni. A megyei jogú városok polgármesterei félretéve a politikai vitákat egységesen szólították fel a kormányt az iparűzési adó elvonásának teljes kompenzációjára. – A fideszes polgármesterek is érzik, hogy a kormányzati elvonások túljutottak azon a szinten, ami saját forrásokból kompenzálhatóak. A kormánynak is rá kell jönnie, hogy a járvány elleni védekezésben, a szociális és gazdasági károk csökkentésében kezdetektől élen járó önkormányzatok nem szorongathatóak tovább – tette hozzá Nemény András, Szombathely polgármestere. A város 600-700 milliótól esik el az iparűzési adó megfelezése okán, de az összes kormányzati elvonás 1,6 milliárd forintos mínuszt jelentett tavaly. Ezt már nem lehet kigazdálkodni. Ugyanezt érezhette a többi megyei jogú város, hiszen a vezetőik levélben kértek segítséget Gulyás Gergely minisztertől. A tárcavezető szokatlan gyorsasággal reagált a kérésre és már ezen a héten pénteken fogadja a településvezetőket. A fenti körön kívüli mintegy hetven település vezetőjével szerdán egyeztet Gulyás Gergely a kompenzáció lehetőséges módjairól. Csütörtökön ugyan a fővárost is meghívták egy megbeszélésre, igaz ezen nem a pénzügyek, hanem a Covid-járvány elleni védekezés és az oltás megszervezése lesz a téma. – Gőzerővel zajlanak viszont a tárgyalások a kormány által átvenni szándékozott projektektől. De hadd ne köszönjem meg, hogy a várostól elvett pénzből fejeznék be a város projektjeit – jegyezte meg Karácsony, aki szerint, ha a kormány visszaadná azt a 100 milliárdot, amit a különféle intézkedésekkel elvett, akkor nem is lenne miről tárgyalni. A fővárosnak nem presztízskérdés, hogy ki valósítja meg az érintett beruházásokat, a lényeg, hogy elkészüljenek. A kormánynak viszont úgy tűnik, mindennél fontosabb, hogy ők írhassák ki a közbeszerzéseket és azokon hozzájuk közel álló vállalkozói köröket hirdethessenek ki nyertesként.

Tetőzött az árhullám a Felső-Tisza-vidék folyóin, készültséget rendeltek el a Közép-Tiszán

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.16. 15:43
Az áradó Tisza miatt víz alatt lévő közúti jelzőtábla a tiszadobi pontonhídnál
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Már 504 kilométeren van nappali figyelőszolgálat.
A Tiszán, a Krasznán, a Túron és a Szamoson is tetőzött az árhullám, a folyókon lassú apadás kezdődött – közölte a honlapján a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) kedden. Mint írták,
a Tisza Tiszabercelnél hétfőn nagyon hosszan, tizenhat órán keresztül tetőzött, majd éjféltől az alsó szakaszon is megindult a vízszintcsökkenés.

A folyón levonuló árhullám jelenleg Tokajnál érte el a tetőzésközeli vízszintet.  A Szamoson készültségi szint alatti, folyamatosan apadó, alacsony vízszinteket regisztrálnak. A Túron az óránkénti két-három centiméteres vízszintcsökkenés lehetővé tette a tíz napig tartó árvízvédelmi készültség megszüntetését,
a Kraszna védvonalai mentén – igen lassú apadás mellett – azonban még mindig a másodfokú riasztás van érvényben.

A Lónyay-főcsatornán jelentősen megemelkedett a vízállás az elmúlt időszakban. A jobb és bal parti töltéseknél mintegy egy kilométeren szivárgást észleltek a szakemberek, ezért elektromos szivattyútelepek segítségével emelik át a vizet a Tiszába. A vízfolyáson Kótajig első-, míg az árvízkapuig másodfokú az érvényben lévő készültség. A védekezési munkáknak köszönhetően az elmúlt napokhoz képest csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, a 11 640 hektáros területből 3 670 hektár szántó, 1 630 hektár vetés és 4 090 hektár legelő van víz alatt. Az igazgatóság tizenkét belvízvédelmi szakaszából hét érintett valamilyen fokú készültséggel. A hidrológiai előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 7-13 milliméter csapadék várható, ez a mennyiség azonban nem fogja lassítani az árhullámok levonulását – olvasható a Fetivizig honlapján.
Az áradó Tisza miatt veszteglő komp Tiszadobnál
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Készültség újabb négy árvízvédelmi szakaszon

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján közölte:
elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el újabb négy árvízvédelmi szakaszon a Közép-Tiszán hétfőn, így már 504 kilométeren van nappali figyelőszolgálat.

A közlemény szerint az újabb négy árvízvédelmi szakasz: a Lakitelek-Tószeg, Szolnok-Újszász, Csongrád-Nagyrév közötti illetve a Tiszaföldvár-Pityókai. Az igazgatóság tájékoztatása szerint már valamennyi belvizes szakasz készültségben van hétfőtől.
Másodfokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a kiskörei és a jászberényi szakaszokon, míg elsőfokú a készültség a kunhegyesi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi és a cibakházi, a tiszakécskei, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon

– írták.

A hétfő reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága 12 ezer 845 hektár, ennek zöme szántó és vetés – közölték.

A Türk Tanács egyik vezetőjével egyeztetett a kormányfő Budapesten

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.16. 15:16

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Sardor Umurzakovot, Üzbegisztán miniszterelnök-helyettesét.
Az ázsiai ország politikusával a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről és a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is tárgyalt a magyar kormányfő – közölte sajtófőnöke, Havasi Bertalan az állami hírügynökséggel. Orbán Viktor köszönetet mondott a járvány elleni küzdelemben folytatott együttműködésért, melynek keretében tavaly tavasszal Üzbegisztán 650 ezer védőmaszkot küldött Magyarországnak, hazánk pedig üzbég állampolgároknak segített hazajutni a világjárvány kitörése után. 
A megbeszélésen elhangzott: érdemes befektetni a magyar-üzbég gazdasági kapcsolatok fejlesztésébe.

A magyar szerepvállalásra lehetőség nyílik a vízgazdálkodási, a megújuló energiával összefüggő illetve a villamosenergia-hálózat korszerűsítési projektekben, valamint az üzbég mezőgazdaság modernizációjában, például élelmiszeripari feldolgozó kapacitások kiépítésével. Üzbegisztán 50 éves kutatási tapasztalattal rendelkezik a békés célú nukleáris energiafelhasználás terén, emellett az ország a világ hetedik legnagyobb uránkitermelője.
A keddi tárgyaláson kitértek az oktatási cserekapcsolatokra is, Orbán Viktor emlékeztetett, hogy 2023 végéig Magyarország évente 100 üzbég diák számára ajánlott fel ösztöndíjakat itteni tanulmányok folytatása céljából. Sardor Umurzakov a szerdai Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 6. társelnöki találkozója kapcsán látogatott Budapestre.