Előfizetés

Utólag igazítják a NAT-hoz az érettségit

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.02.16. 19:30

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Azokat a diákokat, akik szeptemberben kezdték a középiskolát, már az új, részletes érettségi vizsgakövetelmények ismeretében kellett volna tanítani – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.
Megújulnak az érettségi általános vizsgakövetelményei 2023-tól, hogy jobban illeszkedjenek a 2020-ban bevezetett új Nemzeti alaptantervhez (NAT) és az új kerettantervekhez. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának keddi közleménye szerint a jövőben még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak és problémamegoldó készségnek, például projektmunkák keretében. Az ehhez szükséges jogszabálymódosításokat a hétfői Magyar Közlöny tartalmazza, de a részletes vizsgakövetelményeken még dolgoznak, azok a tavasszal lesznek elérhetőek. A módosított szabályokat felmenő rendszerben 2023 szeptemberétől vezetik be. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint az új NAT-hoz igazodó kimeneti követelményeket, vagyis az érettségi szabályokat és a vizsgák tartalmát nem utólag, hanem az új alaptanterv bevezetése előtt kellett volna kidolgozni. – Szinte minden eddigi tantervszabályozási gyakorlattal szembemegy, hogy azt követően dolgozzák ki a kimeneti szabályokat, miután elkezdtek bevezetni egy új alaptantervet – mondta Totyik Tamás. Igaz, az új NAT-ot és az ahhoz tartozó kerettanterveket nem egységesen, hanem felmenő rendszerben, az 1., 5., 9. évfolyamokon, valamint a 6 évfolyamos gimnáziumok 7. évfolyamán kezdték el bevezetni tavaly szeptemberben. Vagyis akik kilencedikesként most kezdték a középiskolát, a 2023/2024-es tanévben fognak érettségizni; úgy tűnhet, hogy bőven lesz idejük felkészülni az új érettségi szabályokra, vizsgakövetelményekre. A PSZ alelnöke szerint azonban nem ez a helyzet, hiszen ők még a jelenlegi érettségi követelményekhez igazodó tanterv szerint tanulnak. – A középiskoláknak tavaly úgy kellett kidolgozniuk az új NAT-nak megfelelő tanterveiket, hogy a kimeneti követelményeket az eddigi szabályok alapján kellett kidolgozniuk. Most újból, utólag kell módosítani a kerettanterveket. Pedig azokat a diákokat, akik szeptemberben kezdték a középiskolát, már az új, részletes érettségi vizsgakövetelmények ismeretében kellett volna tanítani – fogalmazott Totyik Tamás. Hozzátette: ha egy pedagógushallgató azt mondaná a vizsgáztatóinak, hogy a kimeneti követelmények nélkül is be lehet vezetni egy új alaptantervet, rögtön megbuktatnák.

Magyar-lengyel két jó bajtárs: szorosabbak a katonai kapcsolatok

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.16. 19:29

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Hatvanhárompontos védelmi megállapodást kötött a visegrádi négyek két állama, és már a közeljövő közös gyakorlatozásait tervezik.
Közös kiképzések, gyakorlatok, történelmi, hagyományőrző feladatok szerepelnek abban a 63 pontos magyar-lengyel katonai együttműködési megállapodásban, amelyet kedden írtak alá Budapesten a két ország védelmi minisztériumának képviselői. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter megallapodásának kiemelt része a különleges műveleti erők közös gyakorlatozása, a tartalékos katonák képzésével, felkészítésével kapcsolatos tapasztalatok feldolgozása, valamint a különleges műveleti erők közös gyakorlatozása, amiből egy éven belül négy közös gyakorlatot is terveznek mindkét országban. Benkő Tibor kiemelte: a visegrádi négyek (V4: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) és azon belül is a lengyel-magyar kapcsolatok erősítése jó úton halad; a lengyel és magyar katonák kapcsolatának szorosabbra fűzésével, együttműködésük még hatékonyabb, eredményesebb lesz a jövőben. A két miniszter előzőleg Székesfehérváron tett látogatást a horvát vezetés alatt működő közép-európai többnemzeti hadosztály parancsnokságának bázisán, majd Budapesten folytattak megbeszélést. Mariusz Blaszczak elismerését fejezte ki azért, hogy Magyarország ilyen rövid idő alatt létrehozta a székesfehérvári többnemzeti parancsnokságot, amiről Benkő Tibor elmondta: a többnemzeti hadosztály parancsnokságot „keretnemzetként” Szlovákiának, Szlovéniának, Horvátországnak és Magyarországnak ajánlották fel. A magyar miniszter megköszönte, hogy Lengyelország felajánlotta a magyar harckocsizó katonák felkészítését és kiképzését a Leopard harckocsik használatára. Lengyel kollégája pedig megemlítette azt is, hogy a múlt héten tárgyalt az Egyesült Államok új védelmi miniszterével, Lloyd Austinnal, akivel a NATO-n belüli együttműködés lehetőségeiről is egyeztettek. (Képünkön Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter »balra« és Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter)

Rabosították a Budakeszin 3D-s zebrát festő momentumost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 18:15

Fotó: Facebook/Szemző Áron
Szemző Áron önkormányzati képviselő közölte: a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett és ügyvédet fogad.
Felfestettem egy zebrát 2019. szeptember 11-én hajnalban Budakeszin az általános iskolához, ahol annak ellenére nem volt gyalogos átkelő, hogy van ott buszvégállomás és bölcsőde is. Ezért ma a rendőrség rabosított: készítettek rólam képeket és ujjlenyomatot vettek – írja Facebook-oldalán Szemző Áron.
A Pest megyei közgyűlés Momentum frakciójának vezetője, egyben budakeszi önkormányzati képviselő bejegyzése szerint kedden a Budaörsi Rendőrkapitányságra gyanúsítottként idézték be. Arról február 11-én írt ugyanitt, hogy közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény a gyanú.

Eredetileg a rendőrök ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, és Szemzőt szeptemberben még tanúként akarták kihallgatni, de akkor a politikus elkapta a koronavírust, és előre jelezve, természetesen nem tudott a rendőrségen megjelenni.
„Az óriási forgalom miatt az itt lakók szerint szükséges volt a forgalom lassítása. Fontos megjegyezni, hogy én nem önkényesen jelöltem ki oda gyalogátkelőt, ez már megtörtént régebben, én csak meghallottam a budakesziek szavát, felgyorsítottam a folyamatot és cselekedtem a lakók érdekében”

– emelte ki a képviselő.

Hozzátette, a három dimenziós zebra felfestésével nem követett el bűncselekményt, a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett és ügyvédet fogad.