Előfizetés

Nem tetszik a Monsantónak a glifozáttilalom

Varga Péter
Publikálás dátuma
2021.02.17. 12:00

Fotó: Manuel Velasquez / AFP / Anadolu Agency
Az elnök, Andres Manuel Lopez Obrador 2024-et jelölte meg a farmerek számára a glifozáthasználat megszüntetésére, a Monsanto és USA-tisztségviselők azonban nyomást gyakorolnak az országra a tiltás leállítása érdekében.
Belső kormányzati levelezésekből kiderült, hogy a Bayer AG, a Monsanto tulajdonosa – amely a Roundup, glifozát tartalmú növényvédőszert állítja elő –, és az ipari lobbista CropLife America szorosan együtt dolgoztak amerikai hivatalnokokkal, hogy rávegyék Mexikót, hagyjon fel a gyomirtó tiltásának bevezetésével. (A Guardian azokat az e-maileket tekinthette meg, amelyeket az Amerikai Kereskedelmi Képviselet Hivatala és más USA hivatalok küldtek.) Mexikóban a glifozáthasználat megszüntetése az utóbbi másfél évben került napirendre, abban az időszakban, amikor a Bayernek 11 milliárdos bírósági eljárásokkal kellett szembenéznie: az USÁ-ban beperelték a céget, akik a glifozát okozta betegségben, a non-Hodgkin limfómában szenvednek. A tiltás beszüntetése ellen hasonló módon lépett fel a Bayer és a kemikáliaipari lobbisták, mint Thaiföldön 2019-ben, ahol az USA fenyegetéseinek hatására elálltak a tervtől. Mindazonáltal úgy tűnik, a lobbisták Mexikóban eddig nem jártak sikerrel, tavaly december 31-én ugyanis az ország előállt a „végső határozattal”, amely szerint nem csak a glifozátot tiltanák be, hanem kivezetnék a genetikailag módosított kukoricatermelést és fogyasztást is, amit gyakran permeteznek glifozáttartalmú növényvédőkkel. Az növényvédőipar nem csak attól fél, hogy glifozátot egyre több ország fogja betiltani, mert a példa ragadós lesz, hanem attól is, más növényvédők is a tiltólistákra kerülhetnek. Az még egyelőre nem tisztázott, a nyomásgyakorlás Mexikóra folytatódik-e a Biden kormány alatt, a kereskedelmi képviselet nem válaszolt a lap erre vonatkozó kérdéseire.

Űrhajósokat és egy paraasztronautát toboroz az Európai Űrügynökség

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.17. 11:26
Illusztráció
Fotó: HANDOUT / AFP
Hat állandó tagot és húsz tartalékost keresnek. Utóbbinak nők és testi fogyatékkal élők is jelentkezhetnek.
Tizenegy év után először új űrhajósokat köztük egy paraasztronautát toboroz az Európai Űrügynökség (ESA). Jelentkezni március 31-től május 28-ig lehet, a hatlépcsős kiválasztási folyamat 2022 októberében ér véget – közölte a szervezet.  „Hogy minden eddiginél távolabbra jussunk, saját horizontunkat is olyannyira ki kell szélesítenünk, mint még soha. Ez a kiválasztási folyamat ennek az első lépése” – mondta Jan Wörner, az ESA főigazgatója. 
„A sokszínűség előny”, gazdagítja a csapatot

– tette hozzá a főigazgató, aki kiemelten bátorítja jelentkezésre a nőket. Az űrben valaha járt 560 személy közül mindössze 65-en nők, közülük 51-en amerikaiak. Az ESA csupán két nőt küldött eddig az űrbe - Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit. Az ESA hat személyt keres, akiket az asztronautacsapat állandó tagjaiként alkalmaznak, ők űrmissziókon vehetnek részt. Az ügynökség további 20 férfi és női asztronautát tartalékosi pozícióra keres, ők speciális missziókon vesznek részt. A sokszínűség az ESA-nál nemcsak a nemre, a származásra, a korra, a háttérre vonatkozik, hanem akár a testi fogyatékossággal élőkre is – mondta David Parker, az ESA asztronautákkal és robotokkal végzett kutatásokért felelős igazgatója.  A tartalékosi csapatba, a Parastronaut (Paraasztronauta) programba testi fogyatékossággal élő asztronautát is keresnek . Azt tervezik vizsgálni, milyen körülmények között repülhet ez a jelölt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). „Sok a megválaszolatlan kérdés ezen a területen” – tette hozzá Parker. A szervezet közlése szerint ez az első alkalom, hogy űrügynökség nyitott a fogyatékossággal élő személyek jelentkezésére.
A társadalom minden részének képviselete olyan feladat, amelyet nagyon komolyan veszünk

– hangsúlyozta David Parker. A jelentkezőknek egy önéletrajzot, egy motivációs levelet és egy orvosi igazolást kell elküldeniük. Rendelkezniük kell tudományos vagy orvostudományi diplomával, valamint néhány évnyi szakmai tapasztalattal.

Gyomorforgató vágóhidat záratott be a Nébih (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.17. 10:09

Fotó: Nébih
Ismét súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy vágóhídon, ez alkalommal Vas megyében. Az üzemben tapasztaltak, többek közt az eszközfertőtlenítők működésképtelensége és a higiénikus kézmosás feltételeinek hiánya miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a létesítmény tevékenységét.
Sorozatban immár harmadszor szembesültek súlyosan jogsértő higiéniai körülményekkel a Nébih ellenőrei egy marhavágóhídon. A szomorú tapasztalatokkal zárult februári helyszíni szemle ez alkalommal egy Vas megyei élelmiszer-előállító létesítményben zajlott – számolt be közleményében a hivatal. Eszerint a bezáráshoz az vezetett, hogy a vágóhíd több helyiségében nem álltak rendelkezésre a higiénikus kézmosás feltételei – hiányzott a kézfertőtlenítő-, a kézmosószer, a papírtörölköző. A vágósoron található kézfertőtlenítőt ugyan hatósági felhívásra üzembe helyezték, de beindítását követően a benne lévő víz felforrt, a termosztátja nem működött, hőmérője pedig nem is volt. Az üzemben volt olyan késfertőtlenítő, ami hőmérséklet emelkedésére utaló jelet nem mutatott (és hőmérővel sem rendelkezett), míg egy másikban a víz felforrt, erősen habzott, szennyezett volt. További probléma volt, hogy a zsigerelő-negyedelő helyiségben a szegyfűrész fertőtlenítőjét nem kötötték be a szennyvízhálózatba, így a beleeresztett víz közvetlenül a padozatra folyt. Meglepő volt a helyzet a hasítófűrész fertőtlenítőjénél is, ahol a tömlő repedésén keresztül, nyomás alatt olyan mértékben ömlött a víz, hogy a berendezést nem lehetett használni. Nem működött a bárdfertőtlenítő sem, amiben egy rozsdás fűrészt tároltak. Az üzemben oda nem illő tárgyak (pl. kenőspray flakon, szennyezett textil darab) akadtak máshol is. A Nébih a súlyos élelmiszerhigiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem vágóhídi tevékenységét. Az érintett egység kizárólag a hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság ismételt, kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatja vágási tevékenységét. Az ügyben továbbá eljárás is indult és vélhetően komoly bírságot is kiszabnak majd.