Előfizetés

A hideg világszerte próbára teszi az áramrendszert

M. I.
Publikálás dátuma
2021.02.16. 19:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A világ szokatlan hidegek sújtotta térségeiben recseg-ropog a villamosenergia-ellátás. A hasonló esetek megelőzése mélyreható elemzést igényelne.
Az Egyesült Államokban és így a világ egyik leggazdagabb térségében, Texas államban a szokatlan hideg miatti rekordmagas áramhasználat kimaradásokat okozott – jelenti az MTI. Így mintegy 2,7 millió háztartás maradt villamos energia nélkül. A tízmillió ügyfelet kiszolgáló, Oncor nevű szolgáltató hétfőn közölte, hogy az elektromos vészhelyzet miatt az áramszünetek az eredetileg vártnál jóval hosszabb ideig, akár órákig is eltarthatnak. Az állam ellátásáért felelős Ercot vezetői bejelentették, hogy a generátorok leállása miatt az igények meghaladják a kínálatot. Ezért az ország egész területén várható a szolgáltatás leállítása – közölték. Az évtizedes rekordokat döntő hideg miatt az utakon és a légiközlekedésben is káosz alakult ki. Mindezek miatt Joe Biden elnök az egész állam területére vészhelyzetet hirdetett és szövetségi támogatást ígért. A texasi leállás tovagyűrűző hatásaként ötmillió észak-mexikóinak is elsötétült az otthona. Az állami kézben lévő áramszolgáltató bejelentette, hogy a téli vihar miatt befagytak a gázvezetékek. Így vasárnap több gázerőmű is leállt. Mexikóban az áramot 60 százalékban földgázból állítják elő, amit zömmel épp Texasból vásárolnak. (Mivel Mexikóban tilos az a repesztéses eljárás, amivel északi szomszéduk a felszínre hozza a tüzelőanyagot.) A közlemény szerint igyekeznek az áramot más energiaforrásokkal, így vízzel vagy szénnel üzemelő erőművekből pótolni, illetve hajókon szállított gázt vásárolni. A megújulóenergia-alapú termelés is csökkent, mert a szélturbinák lapátjai is befagytak. Svédországban szintén akadozik az áramellátás, amit javarészt fosszilis alapú, környezetszennyező erőművekből igyekeznek pótolni.

Márciustól új energiacímkék jönnek

M. I.
Publikálás dátuma
2021.02.16. 19:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Márciustól új, A-tól G-ig terjedő energiacímkéket kapnak a boltokban kapható áruk. Az A+, A++ és hasonló jelek eltűnésével a készülékek minősége nem, csak besorolása „romlik”.
Március 1-től új energiacímke-típusok jelennek meg az EU, így Magyarország boltjaiban is – közölte az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium. Bár az elmúlt negyed évszázad során az energiacímke-rendszer bevált, az egyre hatékonyabb készülékeken megjelenő A+, A++ és hasonló elnevezések az Unió szerint nehezítették az eligazodást. Így mostantól visszatérnek az A-tól G-ig terjedő skálára. Az átsorolással a meglévő készülékek többsége a mostaninál „rosszabb” osztályzatot kap. Ezzel a készülék minősége nem, csak besorolása változik – figyelmeztetnek. A mosógépeknél mostantól a vízfogyasztást, a ruhatöltet mennyiségét és a zajkibocsátást, hűtőknél az űrtartalmat, valamint a kijelzők képernyőátmérőjét is fel kell tüntetni. A hatóság már tavasztól ellenőrzi az új szabvány betartását – közölte a szaktárca.

Figyelmeztető sztrájk lesz szerdán a makói gumigyárban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 15:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szakszervezet a német tulajdonosokhoz fordul.
Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdán délre a makói gumigyár dolgozói, hogy a Continental AG Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. telephelyén így tiltakoznak munkakörülmények ellen – írja keddi közös közleményében a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség és a Makói Gumiipari Szakszervezet.
Utaltak arra, hogy az érdekvédők végső eszközként kényszerülnek erre a lépésre, ám a vezetőség még ezt sem tolerálja, ugyanis közölték a szakszervezettel: a sztrájkolókat a munkabeszüntetés idejére kiutasítja a gyárból.

A közlemény emlékeztetett: a korábbi viszonylagos munkabéke tavaly nyáron szűnt meg a makói gumigyárban, mert a munkáltató – a járvány miatt szükséges intézkedésekre hivatkozva – egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést. Ezzel gyakorlatilag szabad kezet szerzett ahhoz, hogy kénye, kedve szerinti munkaidőben dolgoztassa, túlóráztassa azokat a munkásokat, akik még maradtak a gumigyárban. Azóta sokan megváltak a cégtől, de az ottmaradtakat – mint írják – egyre jobban hajszolja a cégvezetés, mert az időközben megszaporodott megrendelést a drasztikusan lecsökkent létszámmal is teljesíteni akarja. Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke, a vállalatcsoport európai üzemi tanácsának magyar elnökségi tagja szerint az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy kitudódott: a gyár a régiek kárára venne fel jó pénzért új munkavállalókat, s a tíz évnél régebb óta ott dolgozóktól plusz juttatásaiból fedezné az új béreket.
Az érdekvédők által kezdeményezett kollektív munkaügyi vita végül eredménytelenül végződött, sőt egy nemrég meghirdetett munkásgyűlésre annak ellenére nem ment el a hr-vezető, hogy ő adta az időpontot. Ekkor a feldühödött emberek az irodájához vonulva spontán tüntetésen hangos bekiabálásokkal fejezték ki nemtetszésüket.
Radics Gábor az áldatlan állapotokról tájékoztatta a német autóipari konszern vezetését, mert szerinte a makói gyárban uralkodó agresszív és elnyomó vezetői módszer a világhírű cég rossz hírét kelti.