Előfizetés

Több mint 4,5 millióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államokban a hideg és a hó miatt

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.16. 14:45

Fotó: Reginald Mathalone/NurPhoto / AFP
Áramszünet van egy olyan épületben is, ahol 8 ezer adag Moderna-oltóanyagot tárolnak. Az egészségügyi hatóságok igyekeznek gyorsan olyan embereket találni, akiknek be lehet adni a vakcinákat, ezt nehezíti, hogy a rossz idő miatt senkinek nem ajánlják, hogy elhagyja az otthonát.
Több mint 4,5 millió háztartás maradt kedd reggelre áram nélkül az Egyesült Államokban a rendkívül hideg időjárás és az erős havazás miatt. A hatóságok hét szövetségi államban – Texasban, Alabamában, Oregonban, Oklahomában, Kansasban, Kentucky-ban és Mississippiben – szükségállapotot hirdettek. A legsúlyosabban Texas államot érintette a szokatlan hidegfront, történetében először figyelmeztetést adtak ki. Átmenetileg több mint 4 millió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. A helyi áramszolgáltató korábban jelezte, hogy a hálózat egyes részein időszakosan le fogják kapcsolni az ellátást, hogy elkerüljék a rendszer teljes összeomlását. Először még úgy kalkuláltak, hogy mintegy kétmillió háztartást érinthetnek a leállások. Greg Abbott texasi kormányzó közölte: a Nemzeti Gárda is segédkezik abban, hogy az otthonaikban az átmeneti leállás miatt fagyoskodó embereket eljuttassák az erre a célra kialakított fűtött létesítményekbe. Két embert holtan találtak Houston környékén az utcán, halálukat feltehetően kihűlés okozta. A zord időjárás a koronavírus elleni vakcinák szállításában is késlekedést okoz: mintegy 400 ezer oltóanyag érkezése csúszik várhatóan szerdára. Ráadásul áramszünet van egy olyan épületben is, ahol 8 ezer adag Moderna-oltóanyagot tárolnak. Az egészségügyi hatóságok most azon dolgoznak, hogy gyorsan találjanak embereket, akiknek a vakcinákat be lehet adni, miközben a rossz idő miatt nem tanácsos senkinek elhagyni az otthonát. A legnagyobb texasi élelmiszerüzlet-lánc, az H-E-B bezárta boltjait Austinban és San Antonióban. Ezek a városok nincsenek felkészülve a hóesésre, és kevés eszközük van az utak takarítására. A houstoni George Bush Intercontinental repülőtér továbbra is zárva tart, és az Austin-Bergstrom repülőtérről indított összes járatot is törölték hétfőn. Eközben Észak-Karolinán tornádó söpört végig, legalább három ember meghalt és többen megsérültek az ítéletidő okozta pusztításban. A széllökések házakat és elektromos vezetékeket rongáltak meg, több ezren maradtak áram nélkül. 

Háborús bűncselekményekkel vádolják a Közép-afrikai Köztársaság futballszövetségének korábbi vezetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 13:43
Patrice-Edouard Ngaïssona
Fotó: AFP/KOEN VAN WEEL
Gyilkosság, kínzások és gyerekek kényszersorozása - ezek is szerepelnek a vádpontok között.
A Közép-afrikai Köztársaság (CAR) futballszövetségének volt vezetője, Patrice-Edouard Ngaïssona nem vallotta magát bűnösnek a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt annak a pernek a tárgyalásán, amelyben őt és társát háborús bűncselekményekkel vádolják

- írja a BBC.

A brit közszolgálati média beszámolója szerint a férfi tagadta, hogy ő követte el azokat a bűncselekményeket, amikor a vád szerint egy muszlimellenes csoport vezetője volt. Őt és Alfred Yekatomot azzal vádolják, hogy összehangolták az ország muszlim lakossága ellen végrehajtott támadásokat 2013 és 2014 között. A párost rengeteg bűntettel vádolják - ezek között megtalálhatók gyilkosságok, kínzások vagy éppen az, hogy gyerekeket kényszerítettek katonának.  Az egykori francia gyarmaton 2013-ban polgárháború tört ki,  amikor a Séléka-csoport túlnyomórészt muszlim lázadói ragadták meg a hatalmat a többségi keresztény országban. A főként keresztény milíciákból álló Anti-Balaka névvel illetett csoport felállt Sélékával szemben, miután François Bozizé akkori elnököt menesztették. A későbbi összecsapásokban ezreket öltek meg, és az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát. 
Ngaïssona, mint az Anti-Balaka csoport koordinátora
Fotó: ISSOUF SANOGO
Patrice-Edouard Ngaïssona volt az Anti-Balaka-csoport vezetője, ebben a szerepében pedig a vád szerint több emberiesség elleni bűncselekményt is elkövetett. Később a Közép-afrikai Köztársaság labdarúgó-szövetségét vezette, majd rövid ideig sportminiszterként dolgozott, mielőtt 2018 februárjában megválasztották volna az Afrikai Labdarúgó-szövetségbe (CAF). Kinevezését számos emberi jogi csoport kritizálta. Az ezzel kapcsolatos felvetéseket azzal utasította el, hogy ha igazak lennének a vádak, akkor ki sem nevezhették volna. Hangsúlyozta, nem keveri a sportot és a politikát, értékelése szerint pedig amit tett, az hazája javát szolgálta.  Társa, Alfred Yekatom a milícia egyik vezetője volt, akit a Rambo becenévvel illettek. Ő volt az első, akit a Közép-afrikai Köztársaság kiadott a Nemzetközi Büntetőbírósághoz.
Bár a két vezért most letartóztatták, ennek ellenére továbbra is mindennapos az erőszak az afrikai országban.

Pénzbüntetést sózna Navalnij nyakába a putyini ügyészség a veterán megrágalmazása miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 12:22

Fotó: HANDOUT / AFP
Ennyit érne, hogy az ellenzéki politikus egy videóban állítólag sértegette a 94 éves férfit.
Az orosz államügyészek 950 000 rubel (jelenlegi árfolyamon kicsivel több mint három és fél millió forintnak megfelelő) pénzbírsággal sújtanák Alekszej Navalnijt.

A Guardian cikke szerint a keddi tárgyalás előtt nem volt világos, hogy a vádhatóság pénzbüntetést vagy szabadságvesztést kér a politikusra. Az újabb eljárást azért folytatják le ellene, mert a vád szerint megrágalmazott egy második világháborús veteránt, Ignat Artyomenkót. A 94 éves férfi tavaly egy olyan kampányvideóban szerepelt, amiben a tavalyi alkotmányreform melletti szavazáson való részvételre buzdított. Ekkor Navalnij árulónak, az ország szégyenének és lakájoknak nevezte a videóban megszólalókat.  Előző tárgyalásán sem fukarkodott a jelzőkkel: ismét "felérmecskézett bábunak" minősítette az idős férfit - utalva ezzel a kitüntetéseire - unokáját pedig azzal vádolta meg, hogy kufárkodásra használja nagyapját.    A politikus ügyvédje mindenesetre azzal érvelt, hogy nem kaphat újabb börtönbüntetést. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy a kijelentés elhangzásakor még nem lehetett börtönbüntetést rágalmazásért kiszabni, ezt csak egy későbbi törvénymódosítás tette lehetővé. Az továbbra sem világos, az ügyben eljáró bíró vajon egyetért-e ezzel az állásponttal. A beszámoló megjegyzi, az oroszok többsége tiszteli a veteránokat, a velük szembeni kritikát társadalmilag elfogadhatatlannak és sértőnek tartják. Putyin leghangosabb kritikusát egyébként nemrég három és fél hónap börtönbüntetésre ítélték azért, meg megsértette a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit. Mindezt azért, mert Németországban volt gyógykezelésen, amiért valakik a Novicsok nevű idegméreggel akarták megölni.