Szlovákia;koronavírus;egészségügy;orvoshiány;

2021-02-17 15:06:38

Szlovákia orvosokat és nővéreket kér az Európai Uniótól

Az ország az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon.

Szlovákia a koronavírusjárvány leküzdése érdekében segítséget, orvosokat és nővéreket kér a többi európai uniós országtól. 

– A kérést szerdán hagyta jóvá az Igor Matovic vezette kabinet, amely egyben aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét – jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

A pozsonyi egészségügyi minisztérium közlése szerint

A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.

Szerdától kezdve Szlovákiában kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki külföldről érkezik az országba.

– Az intézkedés a szlovák állampolgárokra is vonatkozik – közölte a TA3 szlovák kereskedelmi hírtelevízió.

Kivételt képeznek ez alól a határ mentén lakók, akik naponta átjárnak Szlovákiába dolgozni. Nekik azonban hét napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk. Nem kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása a kamionosok számára.

A Stella Centrum, a pozsonyi közlekedési információs központ a jelentésében azt állítja, hogy az ellenőrzések miatt a határátkelőkön elsősorban a kamionosoknak kell számítaniuk várakozásokra. Az osztrák és a cseh határátkelőkön szerda délelőtt mintegy félórás volt a várakozási idő. A szlovák kormány a döntést veszélyesebb koronavírusmutációk európai uniós országokban való gyorsuló terjedésével indokolta.

A Szlovákiába utazóknak, akikre nem vonatkoznak a kivételek, a határ átlépése előtt kötelezően egy elektronikus űrlapot kell kitölteniük, majd 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ezt legkorábban a 8. napon elvégzett negatív koronavírus teszttel lehet lerövidíteni.

A cseh közszolgálati hírtelevízió úgy értesült, hogy a szlovák határátkelők többségén mobil tesztelő állomásokat állítottak fel azon külföldiek számára, akik Szlovákiában dolgoznak, de nem laknak a határ menti övezetben. Ők a negatív koronavírusteszt alapján szintén elkerülhetik az elszigetelést. 

Folytatódik az oltás is, eddig több mint 246 ezren kapták meg a vakcinát, mintegy 6300-an már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan a csütörtöki kormányülésen születik döntés.

Az 5,4 millió lakosú országban a coronavirus.app szerda délutáni adatai szerint több mint 282 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta.