Előfizetés

Őrizetbe vettek egy budapesti orvost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 13:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ügyészség szerint az orvos emberek életét veszélyeztette.
Őrizetbe vettek egy budapesti orvost csütörtökön, mert a gyanú szerint koronavírusos betegeknek szánt gyógyszerekkel kereskedett – közölte a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. Az orvoson kívül egy nagyszabású akció keretében még két embert őrizetbe vettek, többeket pedig előállítottak, kihallgatják őket. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (ez a szervezet „vadászik” a hálapénzes orvosokra is) felderítése alapján indult ügyben jelenlegi adatok alapján egy budapesti kórházban dolgozó olyan orvos érintett, akinek munkaköréből adódóan hozzáférése volt a kórházban koronavírusos betegek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez. A megalapozott gyanú szerint az orvos egy korábbi páciensének közreműködésével jogellenesen értékesítette ezeket a gyógyszereket, haszonszerzésre törekedve. Ezzel az egészségügyi intézmény készletét csökkentette, ezáltal a kórházban koronavírus betegségben szenvedők életét, illetve egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Továbbá azoknak az egészséges, gyógyszeres kezelésre nem jogosult embereknek is veszélyeztette az egészségét, akiknek a gyógyszereket eladta, ezek a készítmények ugyanis kizárólag a kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett adhatók a betegeknek – olvasható az ügyészség közleményében. A nyomozók csütörtökön 11 helyszínen tartottak kutatásokat és házkutatásokat. Több helyszínen gyógyszereket, vesztegetéssel összefüggésbe hozható készpénzt és egyéb tárgyi bizonyítékokat foglaltak le.

Müller Cecília: Ez már a harmadik hullám kezdete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 13:21

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos a hanyatló járványügyi adatok mellett beszámolt az újraindított tesztbuszokról és a vártnál kevesebb vakcinaszállítmányról is.
Hanyatló járványügyi adatokról számolhatunk be, az új fertőztöttek száma egy nap alatt jelentősen megemelkedett, és ismét meghaladta a százat az elhunyt betegek száma – ismertette Müller Cecília az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján a kormányzati tájékoztató oldal aznap reggeli adatait. Mint azt egy újságírói megkeresésre kifejtette: 
„A koronavírus-járvány harmadik hulláma megkezdődött.”

A szakember azt próbálta érzékeltetni, hogy nemcsak Magyarországon nagy a baj, hanem, mint mondta, a járvány egész Európában ismét emelkedő tendenciát mutat. Hazánkban fokozatosan emelkedik a kórházban, lélegeztetőgépen ápoltak, az aktív betegek és az elhunytak száma is. Ugyanakkor a halálos áldozatokkal kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy mindössze 3 százalékuknál nem találtak semmilyen más betegséget. Hozzátette, a járvány elleni védekezés legfontosabb eleme az oltási program végrehajtása. 
„Azokat kell megvédeni leginkább, akik a legnagyobb kockázatú csoportokba tartoznak. Az egészségügyi dolgozók beoltásának első szakasza lezárult, de aki még oltakozni akar, annak ehetőséget biztosítunk. Zajlanak a második körös oltások az idősotthonokban és szociális intézményekben is. A legesendőbbeket megvédjük!”

– szögezte le Müller Cecília.

Hosszasan ecsetelte a Magyarországra érkezett 275 ezer ember beoltására alkalmas Sinopharm kínai vakcina – általa már korábban is magasztalt – előnyeit, azonban megjegyezte, hogy az oltóanyaggal együtt érkezett, a korábbi részdokumentációt kiegészítő gyártási dokumentum vizsgálata még tart a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK). Sietve tette még hozzá, hogy a már engedélyezett négy vakcina mellett szeretnék minél gyorsabban rendelkezésre bocsátani az ötödiket is. Annál is inkább, mert a brit fejlesztésű AstraZeneca oltóanyagból csütörtökre 88 ezer adagot vártak, de estig  csak 41.750 ember beoltására elegendő érkezik. Ezt a szállítmányt a jövő héten a háziorvosok kapják majd meg, s ők döntik el, hogy az erre a hétre tervezett 22. 800 ezer ember után, kiket oltanak majd be a hozzájuk eljuttatott listáról. Müller Cecília szerint ugyanis a háziorvosoknak „nagy szakmai szabadságuk van” a legesendőbbek, a mielőbb beoltandó legmagasabb kockázatú betegek kiválasztásában. Tekintettel a koronavírus-fertőzöttek egyre növekvő számára, azt is közölte:
Ismét beüzemelik az NNK szűrővizsgálati buszait, és a tesztelés lehetőségét biztosítják minden nap a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának parkolójában, a Deák Ferenc téren, valamint a Papp László Budapest Sportaréna F1-es bejáratánál, 9 és 17 óra között.

Ezekhez a tesztbuszokhoz várják azokat, akiket a háziorvos „koronavírussal fertőzött gyanús személynek” nyilvánított és beutalt tesztelésre. Amennyiben náluk az antigén gyorsteszt pozitív eredményt mutat, haladéktalanul otthoni tartózkodásra utasítják, és elindítják nála a járványügyi vizsgálatot. Ha azonban a teszt valakinél negatív lesz, elvégeznek még egy kiegészítő PCR-vizsgálatot is. Az érintett a háziorvosától vagy saját ügyfélkapuján keresztül értesülhet a végső eredményről. Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a koronavírus-járvánnyal összefüggő szerdai rendőri intézkedéseket ismertette, amelyek szintén olvashatók a kormányzati tájékoztató oldalon.

Aki a „macsó Orbán-rendszerrel” szembeszáll Budakeszin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 12:32

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szél Bernadettet indítja az előválasztáson a Momentum a Pest megyei 2. számú választókerületben.
Szél Bernadett a Momentum Mozgalom színeiben indul Pest megye 2. számú választókerületében – jelentette be csütörtökön Budakeszin Fekete-Győr András pártelnök. Hadházy Ákos zuglói indulásának hétfői bejelentése után a Momentum már a második volt LMP-s politikus, jelenlegi független országgyűlési képviselő indítását jelentette be az őszre tervezett ellenzéki előválasztáson. Fekete-Győr a Facebook-oldalán online közvetített sajtótájékoztatón azt mondta:
„Bernadett egy olyan politikus, aki bebizonyította a macsó Orbán-rendszernek, hogy a nőknek igenis van helye a politikában. (...) Harcol, nemcsak a gyerekek jogaiért, hanem az zöld politikáért is. Ha valaki megdolgozik azért a pénzért, amit az adófizetők a parlamenti politikusoknak fizetnek, akkor az Szél Bernadett.”

A Momentum vezetője szerint ugyanilyen politikus Hadházy Ákos és a Csepelen még korábban bejelentett Szabó Szabolcs, az Együtt egykori politikusa, a szintén független parlamenti képviselő. Szél Bernadettet egyben felkérték arra is, hogy nézze át a Momentum zöldprogramját, tapasztalatai nyomán egészítse ki azt, hogy egy fenntartható, zöld, környezetbarát Magyarországot építhessenek fel a következő években, a kormányváltás után. A másik feladat, mondta Fekete-Győr András, hogy ebben a választókerületben is legyőzzék a Fideszt 2022-ben. Szél Bernadett kijelentette:
„Egy új korszak indul el most, 2022 elkezdődött. (...) Úgy döntöttünk barátaimmal, hogy sok szempontból is, rendet teszünk a közéletben. A Momentum támogatása nekem azt jelenti, hogy olyan tisztakezű politikusokkal fogok együtt dolgozni a következő időszakban, akik az embert teszik az első helyre.”

Mint hozzátette, közösségi programalkotásra készül, ezért mindenkitől várja a megoldandó gondokat, problémákat. Mint arról nemrég a Népszava is beszámolt, Budakeszin kormánypárti színekben az egykori sportkommentátorból külügyi államtitkárrá avanzsált politikus, Menczer Tamás indulhat.