Előfizetés

Légszennyezést felfogó szupernövényeket azonosítottak

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.19. 08:49

Fotó: leemage / AFP
Brit botanikusok szerint olyan élőlények is vannak, amelyek az épületek hűtésében, az áradások mérséklésében játszanak szerepet.
A madárbirsfélék cserjéi fogják fel a legjobban a légszennyezést a nagy közúti forgalmú térségekben, míg más növények jelentős szerepet játszhatnak az épületek hűtésében, az áradások mérséklésében – állapították meg brit botanikusok. A Királyi Kertészeti Társaság (RHS) kutatói a sövények hatékonyságát vizsgálták a légszennyezés elnyelésében, összehasonlítva különböző cserjéket, köztük a madárbirsféléket, a galagonyát és az óriástuját. A nagy forgalmú utak mentén a vaskos levelű madárbirs (Cotoneaster franchetii) volt az a faj, amely más fajokhoz képest 20 százalékkal hatékonyabban szívta magába a légszennyezést – mutatták ki a szakemberek. Egy kevésbé forgalmas utcán azonban nem találtak ilyen különbséget. „A városok nagy forgalmú főútvonalain azt találtuk hogy a sűrűbb lombozatú, érdesebb és bolyhosabb levelű fajok, köztük a madárbirsfélék a leghatékonyabbak” – idézte Tijana Blanusát, a kutatás vezetőjét a The Guardian brit napilap honlapja. „Tudjuk, hogy hét nap alatt egy 1 méter széles, jól ápolt, sűrű bokor annyi szennyezőanyagot nyel el, mint amennyit egy gépkocsi 800 kilométert haladva kibocsát” – tette hozzá. Ezért a madárbirs ideális növény a forgalmas, légszennyező utak mentén, míg más térségekben a fajok vegyítése javasolt – magyarázta. „Folyamatosan azonosítunk új szupernövényeket páratlan tulajdonságokkal, amelyek más fajokkal kombinálva még hasznosabbak, miközben a mindennapos élőhelyet biztosítják a vadvilág számára” – tette hozzá Alistair Griffiths professzor, az RHS tudományos igazgatója. Azt találták például, hogy 
a vadborostyán falra futtatva kiválóan hűti az épületeket, a galagonya és a fagyal segít az intenzív nyári esőzések hatásainak enyhítésében és csökkenti a helyi áradásokat

– fűzte hozzá.

Mentik a megdermedt tengeri teknősöket Texasban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.18. 13:04
Illusztráció
Fotó: STR/NurPhoto / AFP
A szokatlan hideg miatt veszélybe került hüllőket egy dél-texasi kongresszusi központba szállítják.
Ezrével mentik a Texast sújtó extrém hideg miatt megdermedt tengeri teknősöket a helyi polgárok. A hideg miatt veszélybe került hüllőket egy dél-texasi kongresszusi központba szállítják. Az intézmény igazgatója elmondta, hogy folyamatosan érkeznek az autók és kisteherautók, van, aki egy-két teknőst hoz, de 80-100 teknőssel megpakolt utánfutók is érkeztek már. Mint hozzátette: sajnos nem mindegyik állat éli túl ezt a hideget, de igyekeznek annyit megmenteni közülük, amennyit csak lehet – idézte a The Guardian. A Mexikói-öböl partvidékénél húzódó South Padre-szigeten lévő kongresszusi központ hétfőn nyitotta meg kapuját a teknősök előtt, amikor kiderült, hogy a szomszédságában működő, tengeri teknősök megmentésével foglalkozó Sea Turtle Inc. már nem tud több bajba került állatot elhelyezni, ráadásul a texasi áramkimaradás őket is érintette. Az áram- és vízszolgáltatás a kongresszusi központban is csak szerdán állt helyre. Azóta viszont biztosítani tudják a 15 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az állatoknak.
Az elmúlt pár napban több mint 3500 tengeri teknőst szállítottak a központba az önkéntesek. Mivel az előrejelzések szerint újabb hideghullám érkezik a térségbe, egyelőre nem tudják, mikor lehet visszaengedni a hüllőket az óceánba. Szerdán 4 Celsius-fok hideg volt a környéken, szombatra azonban, ha a hőmérséklet 15 fok fölé emelkedik, már elég meleg lehet a teknősök szabadon engedéséhez. 
Mint megírtuk, több mint 4,5 millió háztartás maradt kedd reggelre áram nélkül az Egyesült Államokban a rendkívül hideg időjárás és az erős havazás miatt. A legsúlyosabban Texas államot érintette a szokatlan hidegfront, történetében először figyelmeztetést adtak ki. A városok nincsenek felkészülve a hóesésre, és kevés eszközük van az utak takarítására. A rekordhideg és a havazás miatti áramszünet következtében majmok és madarak fagytak halálra egy főemlős-rezervátumban San Antonio közelében. Az intézmény igazgatója és dolgozói, valamint önkéntesek generátorokat, fűtőtesteket, gázpalackokat és takarókat szereztek, hogy lakóik életét megmentsék. Ahogy a fagypont alatti hőmérséklet még tovább csökkent, az állatokat elkezdték átszállítani a San Antonió-i állatkertbe és észak-texasi rezervátumokba, de a gondozók a helyiek segítségét is kérték a főleg idős állatok életben tartásához.

16 év után gorillabébi született a Berlini Állatkertben

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.18. 10:01
Illusztráció
Fotó: GUILLAUME SOUVANT / AFP
Az újszülött családjában él a világ legöregebb ismert gorillája, a 63 éves Fatou is.
Tizenhat év után újra gorillabébi született a Berlini Állatkertben – jelentette be az intézmény szerdán. Andreas Knieriem, az állatkert igazgatója közleményében kiemelte, hogy az újszülött gorilla egészségesnek tűnik, és anyja is megfelelően gondozza. Az egész gorillacsalád nagy érdeklődést mutat a gorillabébi iránt, de az utódról való gondoskodás egyedül az anyaállat feladata - írták. Egyelőre sem az állatgondozók, sem az állatorvosok nem mehetnek a kis gorilla közelébe, így még nem tudni, hogy az milyen nemű és súlyú. A kis gorilla anyja, Bibi élete első kilenc évét a hollandiai Apenheul Főemlősparkban töltötte, ahol egy gorillacsalád tagja volt. Ott tanulta meg, hogyan gondoskodnak más nőstény gorillák az utódaikról, és ez jó példát mutatott neki arra, hogyan gondozza saját kölykét – jegyezte meg az állatkert. A Sango nevű hím gorillát, a gorillabébi apját az Európai Veszélyeztetett Fajok Program (EEP) ajánlására költöztették Belgiumból a Berlini Állatkertbe 2019 februárjában. Az állatkert gorillacsaládjában él a világ legöregebb ismert gorillája, a 63 éves Fatou. A gorillamatróna elkülönítve tölti napjait a gorillacsalád mellett.     
A Berlini Állatkert főemlősháza a koronavírus-járvány miatt jelenleg zárva van a látogatók előtt.