iskola;vírus;COVID-19;digitális oktatás;

2021-02-20 07:20:00

Káoszba fulladt a digitális átállás: szünetet rendeltek el, majd visszakoztak

Több iskolai dolgozónak is pozitív lett a koronavírustesztje a budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában.

A szülőket csütörtökön tájékoztatták arról, hogy – egyeztetve a fővárosi kormányhivatal területileg illetékes népegészségügyi osztályával – pénteken és hétfőn rendkívüli szünet lesz az intézményben, keddtől pedig digitális munkarendre állnak át. Néhány óra múlva a szülők egy újabb értesítést kaptak, amelyben már arról írt az iskolavezetés, hogy a korábbi levelet tekintsék tárgytalannak, a Belső-Pesti Tankerületi Központ ugyanis arról tájékoztatta őket, mégsem lesz digitális oktatás.

A lapunkhoz is eljutott értesítőben az olvasható, hogy a titkárság és az iskolavezetés ugyan karanténba kerül, de az iskola nem zár be, a tanítás tovább folytatódik. Úgy tudjuk, a szülői közösséget felháborította a döntés, többen nem is akarják iskolába engedni gyermekeiket.

Az ügyben kerestük az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központot, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk: a járványügyi hatóság négy személyt helyezett karanténba kontaktszemélyként, a döntés nem érintette sem a diákokat, sem a tanári kart, ezért a digitális munkarend elrendelése nem volt indokolt. Szerintük mindenben a hatályos protokollok szerint jártak el.

– Teljesen jogos a szülők felháborodása – vélekedett Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke. A szakszervezet tapasztalatai szerint a járványügyi intézkedések következetlenek, például van olyan iskola, ahol teljes osztályok kerültek karanténba egy családtag megbetegedése miatt, máshol egy gyerek vagy pedagógus covid-fertőzése után sem vonják járványügyi intézkedés alá az érintett osztályt. De a PDSZ tud olyan tankerületről is, ahol járványügyi okokból 24 órára elzárják az iskolákból érkező dokumentumokat, nehogy fertőzőek legyenek – miközben az oktatásirányítás azt kommunikálja, hogy az iskolák nem gócpontok, ezért arra sincs szükség, hogy a pedagógusok kiemelt csoportként szerepeljenek az oltási tervben.