vakcina;György István;Operatív Törzs;oltások;koronavírus;

Két hét alatt majdnem félmillió embert akarnak beoltatni

Szerdán kezdődhet a nagy magyar vakcina akció, amelyet leginkább az orosz és a kínai szállítmányokra alapoznak.

Több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására nyílik lehetőség szerdától két héten át, és ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte György István, az Operatív Törzs oltási munkacsoportjának vezetője szombaton a közmédiával. Arra szólított fel mindenkit, hogy aki értesítést kap, vegye is fel az oltást.

Kiemelte:

A háziorvosok a jövő héten 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol Pfizer-vakcinát adnak be a kijelölteknek.

György István szerint „a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek”, de „a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is”.

Felidézte: a Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik.

A legújabb kormányzati számítások szerint tömeges oltás esetén egy hét alatt csaknem 7100 helyen több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.

„Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte”– biztatott a munkacsoport-vezető.