Előfizetés

Hétfőn dönt a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.21. 09:04

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A képviselők Simonka György és Tiba István, továbbá Szabó Tímea mentelmi jogának felfüggesztéséről is szavazhatnak.
Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A parlament hétfőn dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, valamint egy, az államfő által korábban alaptörvény-ellenesség miatt kifogásolt javaslatról. A napirendi javaslat szerint az ülés hétfőn 11 órakor a magyar parasport napjára emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők ezt követően másfél órában tehetnek fel interpellációkat a kormány tagjainak. A Ház ezután határoz az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése. Döntés várható arról a tavaly decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási törvényjavaslatról, amelynek egyes passzusait az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette. A parlament szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről szóló beszámolókról, valamint Simonka György és Tiba István (mindketten Fidesz), továbbá Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztéséről is. Az ülésnap azonnali kérdésekkel és válaszokkal zárul. A parlament március 1-jén, hétfőn zárja ülését. A képviselők ekkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak. 

Elhunyt Bagi István, korábbi alkotmánybíró

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.20. 16:31

Fotó: Shutterstock
A polgári jog volt a szakterülete a 78 éves korában távozott gyakorló ügyvédnek.
2021. február 19-én, életének 79. évében elhunyt Bagi István, az Alkotmánybíróság volt tagja – közölte honlapján a testület. Mint írták, a jogász 1997 júniusa és 2006 júniusa között alkotmánybíró,  haláláig az ügyvédi munka gyakorlója, a polgári jog művelője volt. Bagi István a pécsi tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1965-ben. Ügyvédjelölt, majd ügyvéd volt Pécsett, 1978 és 1983 között a Pécsi Ügyvédi Kamara Fegyelmi Bizottságának tanácsvezetője, 1983-tól a Pécsi Ügyvédi Kamara titkára, 1981 és 1983 között az Igazságügyi Minisztérium Kodifikációs Bizottságának munkatársa volt. A szakember 1989-től az Országos Ügyvédi Tanács (Országos Ügyvédi Kamara) elnökségének tagja lett; 1973 és 1985 között állandó tagja és előadója volt a pécsi egyetemen megszervezett Polgári Jogi Munkaközösségnek, később a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán oktatott. 

Két hét alatt majdnem félmillió embert akarnak beoltatni

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.20. 16:23

Fotó: Vajda János / MTI
Szerdán kezdődhet a nagy magyar vakcina akció, amelyet leginkább az orosz és a kínai szállítmányokra alapoznak.
Több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására nyílik lehetőség szerdától két héten át, és ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte György István, az Operatív Törzs oltási munkacsoportjának vezetője szombaton a közmédiával. Arra szólított fel mindenkit, hogy aki értesítést kap, vegye is fel az oltást. Kiemelte:
A háziorvosok a jövő héten 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10-10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol Pfizer-vakcinát adnak be a kijelölteknek.

György István szerint „a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek”, de „a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is”. Felidézte: a Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A további orosz vakcinák szállításának pontos ideje még nem ismert, a kínai oltóanyagból viszont március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik. A legújabb kormányzati számítások szerint tömeges oltás esetén egy hét alatt csaknem 7100 helyen több mint 1,5 millió embert tudnak beoltani, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre.
„Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte”

– biztatott a munkacsoport-vezető.