Előfizetés

Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.02.21. 15:31
Fekete-Győr András a Momentum tavalyi évértékelőjén.
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A szövetségre lépő ellenzéki pártok közül a Momentum jelentette be elsőként kormányfő-jelöltjét.
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke lesz a párt miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki pártok által tartott idei előválasztáson – jelentette be a párt vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

– Pontot kell tenni egy ellopott, elcsalt, elhazudott rendszerváltás végére – kezdte beszédét Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. A felvezetésben a 2022-es választást "esélynek" nevezték arra, hogy a új Magyarországot hozzanak létre, a fideszes irányítás leváltásán túl új nemzeti közösséget formáljon az ország. Fekete-Győr szerint sikerült bebizonyítani, hogy az állampolgárokat „nem lehet hülyére venni” és megerősödött egy változást követelő generáció. „Rájöttem, ha nem teszek semmit a hazámért, akkor gyerekeim távol fognak felnőni” – beszélt személyes motivációjáról. Fekete-Győr szerint az új politikai generáció alapélménye, hogy „beleszülettünk a szabadságba”, de annak folyamatos csorbítását kellett megéljék az elmúlt évtizedekben, szüleik felnőttkora, nekik a gyerekkoruk vált csalódássá, különösen a Fidesz-kormányzása alatt. – A fekete luxusautók nem csak a miniszterelnököt és embereit takarják el, hanem már ők sem látnak ki belőle – mondta Fekete-Győr, hogy Orbán Viktor és pártja mennyire eltávolodott az emberek problémáitól és a valóságtól, amit a koronavírus-járvány rossz kezelése is megmutatott. „Miniszterelnök úr, menjen ki, nézzen körbe!” – mondta a Momentum jelöltje. Politikai törésvonalak mentén kettészakadt a társadalom Fekete-Győr szerint, ezért választási programját a nemzet újraegyesítésének szentelné.

Az „Új Magyarország Programban” a Momentum jogi reformokat ígér: független ügyészséget, jogállami eszközökkel valóban elszámoltatható politikusokat, illetve közvetlen köztársasági elnök választást. Fekete-Győr András az új oktatás egyformán elérhető versenyképes tudásról és az egyéni szorgalom érvényesüléséről kell szóljon, az egészségügy pedig a mindenhol elérhető magas színvonalról. Zöld programot is hirdetett, például évente százezer lakás energetikai felújítását vállalnák, illetve azt, hogy 2035-től csak elektromos autó legyenek forgalomba helyezhetők. A gazdasági célok között kiemelte az euró bevezetését és 2030-ra szeretnék elérni a négynapos munkahetet. Utóbbihoz szükséges, hogy a munkaerő képzettebb legyen (ezért is szükséges az oktatási reform), vagyis kevesebb munkában töltött idővel magasabb érték legyen előállítható. Elképzelésük szerint „Magyarország-részvényt” kapna minden magyar, vagyis az állami cégek sikereiből mindenki egyformán részesülhetne. A nyugdíjrendszer reformjának szükségességét hangsúlyozta: mindenkinek egyéni nyugdíjszámlája lenne, az előtakarékosságának, a befizetéseinek egy részét pedig felvehetné bárki, ha azt a saját fejlődésére fordítaná.

Ideológiai alapú megközelítése két témában volt: szerinte a demokrácia kizárólag liberális lehet, vagy nem létezik, illetve az orbáni családpolitikával szemben „a családot nem a nemi identitás, hanem az összetartozás és szeretet határozza meg” – jegyezte meg Fekete-Győr.

A demokrácia teljes megcsúfolásának nevezete a választási törvényt, amiben a Fidesz elrendezte, hogy felé lejtsen a pálya. A reménytelennek tűnő helyzetben az ellenzéki összefogás feladata, hogy szabadsággá változtassa ezt a helyzetet 2022-ben. Hangsúlyozta, ha nem ő nyeri az ellenzéki előválasztást, támogatni fogja a közös jelöltet.

Fekete-Győr András előtt a miniszterelnök-jelöltet támogató csapat mutatkozott be. Ennek tagja Cseh Katalin európai parlamenti képviselő. Jelezte, kormányváltó erőként a Momentum és jelöltje nem biankó csekket kér a választókról a kormányzásra, hanem az eddigi teljesítményt - például a NOlimpia kampány sikerét - értékeljék és programot képvisel. Fekete-Győr András éppen ilyen ember – mondta Cseh Katalin. Szél Bernadett és Hadházy Ákos „egyelőre független” parlamenti képviselők is kiemelt helyet kaptak a jelölt csapatában. Szél szerint a Momentum és jelöltje tisztességes, korrupciómentes politikát tud képviselni, illetve a közösségi érdekeket hitelesen tudja szerinte a hatalmi politizálás elé helyezni. Hadházy Ákos azzal kezdte, őt is sokan kérték fel miniszterelnök-jelöltnek, de erre gyakorlati és elvi okokból nem vállalkozott. A jövőben arra vállalkozik, hogy minél több „gazembert” elszámoltasson, ezt pedig jelöltként nem tudná teljes erőbedobással folytatni egyéb kötelezettségei mellett. Az elvi ok mellett azt hozta fel, hogy szerinte az ellenzék egyelőre nem tett meg mindent az állami propaganda ellen, sok embert meg tudnak téveszteni, ezért nincsenek tisztességes választások Magyarországon „Fakarddal fogunk indulni egy átkozott tank ellen” – mondta Hadházy, ilyen körülmények között kétségei voltak a választásokról, az indulásról. Fekete-Győr András a politikus szerint viszont hitelesen tudja képviselni a tisztességet, a változás iránti elkötelezettséget, ezért csatlakozott. Donáth Anna EP-képviselő azt emelte ki, hogy új arcokra van szüksége a politikának, a Momentum folyamatosan bővülő közössége erősítette fel ezeket az igényeket, ebben pedig vezető szerepe van Fekete-Győr Andrásnak. Az EP-képviselő szerint a Momentum elnöke képes olyan vezetésre, ami érvek mentén politizál.

Az ellenzéki pártok megállapodásban rögzítették, hogy előválasztás útján kívánják kiválasztani a közös miniszterelnök-jelöltet. Eddig a pártok közül Jakab Péter, a Jobbik elnöke jelezte, hogy szívesen vállalja a jelöltséget, de végleges pártdöntést még nem született erről. A Demokratikus Koalíció részéről Dobrev Klára jelenlegi európai parlamenti képviselő neve merül fel jelöltként, de a politikus egyértelmű jelét nem adta még, hogy valóban elfogadná a jelöltséget. Az MSZP rendre a Párbeszéd társelnökéről, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterről beszél reménybeli jelöltként, de Karácsony továbbra sem döntött, hogy vállalná-e a feladatot. Az LMP egyelőre nem nevezett meg lehetséges jelöltet. A pártok szövetségén kívülről két jelölt neve ismert: Pálinkás József egykori MTA-elnök az általa létrehozott Új Világ Néppárt jelöltjeként, valamint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője jelentette be indulását az előválasztáson. A miniszterelnök-jelölti előválasztás időpontja a járványhelyzet miatt bizonytalan. Amennyiben nem lesz biztonságos módja, hogy a nyárig mind a 106 egyéni választókerületben megtartsák az előválasztást – a helyi egyéni jelöltek kiválasztásával együtt –, akkor az előválasztás őszre tolódhat. Az ellenzék legkésőbb október 23-án tervezi bemutatni jelöltjeit a 2022-es parlamenti választásokra.

428 milliárd forintot költött Szijjártó Péter tárcája beszerzésekre a járvány elleni védekezésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.21. 12:14

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ez az összeg tartalmazza a lélegeztetőgépek költségeit is.
Összesen 78 szerződést kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium a járvány elleni védekezésre, tavaly novemberig – derül ki a külügyi tárca adataiból, amelyeket a Hírklikk kért ki. Ezek a szerződések tartalmazzák a lélegeztetőgép-beszerzésekét is. A portál szerint egyébként a második hullámban ez volt az első olyan adatigénylés, aminél a maximális 90 napot kihasználta Szijjártó Péter tárcája, mert állításuk szerint, a szerződések korábbi kiadása veszélyeztette volna a járványügyi védekezést. 
Tavaly decemberig összesítette a külügy a védekezésre fordított összeget, ez egészen pontosan 428 408 400 070 forintot tett ki.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő adatigényléséből már tavaly novemberben kiderült, hogy a védőeszközök egyik legnagyobb beszállítója a Gyömrői Sarok Kft. volt, amely 108 millió darab egyéb védőfelszerelést szállított. A szerződésekből most már az is tudható, hogy a céggel öt megállapodást kötöttek. Az első megállapodás alapján 50 millió darab védőeszközt szállítottak le. A rossz szkennelés miatt nem látszik, hogy pontosan milyen terméket takar, de – az árából ítélve – vélhetően maszk lehet, és 8,5 millió dollárt fizetett érte a külügy. Egy másik szerződés alapján 30 millió FFP2-es maszkot vettek 26 millió dollárért. Egy harmadik szerződés alapján 58 millió maszkot vettek több mint 27 millió dollárért. Így csak ez a cég összesen 61 millió dollárért szállított maszkokat a védekezéshez, ami átszámítva most 17,9 milliárd forint. Kötöttek megállapodást a Jianxi Luxin Technology co. ltd. nevű céggel is tavaly áprilisban, ezzel 100 lélegeztetőgépet vásárolt a minisztérium, darabját 73.400 amerikai dollárért, vagyis a 100 darabra összesen 7,4 millió dollárt költöttek. A Hírklikk azt ígéri, hogy feldolgozzák a szerződéseket, és később közzéteszik a részleteket. Nemrég Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és társelnöke érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumától a lélegeztetőgépekről, de kérdéseire nem kapott konkrét válaszokat.  

MSZP: a kormánynak havi öt gyorstesztet kellene biztosítania mindenkinek

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.21. 11:58

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A szocialisták szerint nem lehet ölbe tett kézzel várni addig, amíg lesz elegendő oltóanyag, minden rendelkezésre álló eszközzel védekezni kell a vírus terjedése ellen.
Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány - Ausztriához hasonlóan - mindenki számára biztosítson ingyenesen havonta öt darab, otthon elvégezhető koronavírus-gyorstesztet - mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy vakcina nélkül nem lehet megállítani a vírust, mert újabb és újabb hullámokban visszatér. Azonban azt már nem fejtette ki a miniszterelnök, hogy mit tesz a kormány addig, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben a vakcina - tette hozzá. Bangóné Borbély Ildikó hangsúlyozta, nem lehet ölbe tett kézzel várni addig, amíg lesz elegendő oltóanyag, minden rendelkezésre álló eszközzel védekezni kell a vírus terjedése ellen. A Fidesz viszont úgy tűnik, hogy lemondott a védekezés egyik legfontosabb eszközéről, a tesztelésről - vélekedett. Ezért a képviselő szerint lehetővé kell tenni, hogy az emberek önmagukat ellenőrizzék. Hozzátette, a miniszterelnök vegyen példát az általa mintalaborként emlegetett Ausztriáról, ahol ingyenes gyorsteszteket biztosítanak az embereknek, és Németországban is tervezik ezt, sőt a németeknek még nemzeti tesztstratégiájuk is van - mondta.