Előfizetés

Merkely Béla: Ez a vírus nem marad velünk

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.21. 18:58

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA
A Semmelweis Egyetem rektora szerint a járványt mindenképpen az oltások számának növelése fogja megállítani.
Az a legbiztonságosabb és leghatékonyabb vakcina, amit már megkaptunk, ezért alapvetően nem kell különbséget tenni az oltóanyagok között – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a közmédiának nyilatkozva vasárnap. Merkely Béla hangsúlyozta: az oltással járó esetleges oltási reakciók össze sem hasonlíthatók a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés esetleges súlyosságával.
– Nagyobb, hosszabb idejű immunitást mindenképpen az oltás ad

– tette hozzá.

A rektor azt javasolta, hogy mindenki éljen a számára felajánlott oltóanyaggal, hiszen a késlekedéssel megnő az esély arra, hogy elkapjuk a koronavírust. Jelezte, a betegség lefolyása kiszámíthatatlan, és sok fiatalnál is megfigyelhető a betegség súlyos következménye. Beszámolt arról, hogy az egyetemi oltóponton eddig több mint ötvenezren kapták meg az oltást, és eddig csak egy enyhe lefolyású, anafilaxiához hasonló reakcióval találkoztak, amely nem befolyásolta a páciens életét. Merkely Béla kiemelte, a járványt mindenképpen az oltások számának növelése fogja megállítani, és véleménye szerint a különböző vírusmutánsok kialakulásának is ez fog gátat vetni.
– Ez a vírus nem fog velünk maradni, de ez rajtunk is múlik

– mondta.

A rektor azzal, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát adatta be magának, demonstrálni szerette volna az oltás biztonságosságát és hatékonyságát is, és az oltóanyag kiváló eredményeket mutatott a klinikai vizsgálatokban.  – Meg kell mutatni, hogy mi, orvosok is támogatjuk, és magunk számára is biztonságosnak tartjuk ezt az oltást – fogalmazott. Mint mondta, érzékeli azokat a dilemmákat, amelyek a lakosságban felmerülnek a különböző oltóanyagok kapcsán, de úgy véli, ezeknek a vitáknak elébe kell menni. Örömmel tapasztalja, hogy mióta őt az orosz oltóanyaggal beoltották, megnőtt a lakosság bizalma ezen oltás iránt is.  – A fertőzés elől nem tudunk elbújni, előbb-utóbb mindenki át fog esni a vírusfertőzésen, és ezt csak az oltások felvételével tudjuk megakadályozni, hiszen ez a védekezési forma a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer – emelte ki.

Eddig 322 embernél mutatták ki a brit vírusmutációt Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.21. 15:49

Fotó: koronavirus.gov.hu
Müller Cecília szerint őket nagyon gyorsan el kell különíteni.
Fontos, hogy az új megbetegedésekkel kapcsolatban minél gyorsabban intézkedjenek, hiszen a szakemberek szerint az új vírusvariánsok megjelenése az egészségügyi intézményekre is nagyobb terhet róhat – nyilatkozta Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 Híradónak
– Nagyon sok variáns van már, azonban járványügyi szempontból néhányat tartunk számon. Mindenhol jelen van már a brit mutáns, hazánkban is már 322 esetet detektáltunk. Őket nagyon gyorsan el kell különítenünk, hiszen tudjuk jól, hogy az új koronavírushoz képest a megbetegítő képessége, tehát, hogy egy beteg hány másik személynek tudja átadni a fertőződést, 70 százalékkal magasabb

– közölte.

A vasárnap reggeli adatok szerint újabb 2912 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 403 023-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 47, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 299-re emelkedett.

Hat órát kell várakozni a záhonyi határátkelőnél

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.21. 15:44
Képünk illusztráció
Fotó: Balázs Attila / MTI
A rendőrség kéri, hogy aki teheti, válasszon másik határátkelőhelyet.
Az ukrán fél fogadóképtelensége miatt a záhonyi közúti határátkelőhelyen 2021. február 21-én 11 órától hat órát kell várakozniuk a kilépő autósoknak – közölte a police.hu. A rendőrség kéri, hogy aki teheti, válasszon másik határátkelőhelyet, és indulás előtt mindenki tájékozódjon az alternatív határátkelőhelyekről és az aktuális várakozási időről a rendőrség honlapján a Határinfó menüpontban.  Az Útinform azt ajánlja a gépjárművezetőknek, hogy a 41-es út, a beregsurány határátkelő felé kerüljék el a torlódást.  Frissítés: 20 órára megszűnt a várakozási idő. Záhonyban az utasforgalom ki- és belépő irányba egyaránt zavartalan és folyamatos.