Előfizetés

Partra vetődött delfineket próbálnak életben tartani Új-Zéland partjainál (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 10:51

Fotó: HANDOUT / AFP
Folyamatosan hűtik, nedvesítik az állatok testét, hogy aztán a dagállyal vissza tudják juttatni őket a delfincsapdának is nevezett helyről a biztonságos, mély vízbe.
49 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra a Déli-sziget Farewell Spit elnevezésű tengerpartjánál. A bajba került állatokat helyi idő szerint hétfőn reggel vette észre egy túraszervező. A csapatból kilenc példány már elpusztult – közölte az ország természetvédelmi hivatala. 65 természetvédelmi őr és számos önkéntes dolgozik azon, hogy folyamatosan hűtsék és nedvesítsék a parti homokra vetődött állatok testét, és a dagállyal visszajuttassák őket a biztonságos, mély vízbe. A műveletet a közhasznú Jonah Projekt szervezet irányítja. A szakembereknek és az önkénteseknek több mint 40 delfint sikerült visszajuttatni a tengerbe. Este 9 óra után már mintegy 80 méterre úsztak attól a helytől, ahol partra vetődtek. Az érkező dagály már elérte szinte a teljes csordát, csak egyetlen nagy testű delfin miatt aggódtak, amelyik nem reagált úgy, ahogy kellett volna, a pontonnal segítettek neki megindulni – idézte a Radio New Zeeland Amanda Harvey-t, a minisztérium egyik természetvédelmi őrét. Harvey szerint a tovaúszó delfineken egyáltalán nem látszott meg, hogy megfeneklettek, sérülés nyomát sem viselték, „nagyon jó állapotban voltak”. Hozzátette, hogy a helyszínen nagyon meleg napjuk volt, de a Project Jonah, a minisztériumi vadőrök és az önkéntesek gyorsan reagáltak, az állatokat a nap folyamán olyan hűvösen tartották, amennyire csak lehetett. A vízbe juttatásukhoz a körülmények a lehető legkedvezőbbek voltak. A Farewell Spit homokos partjánál, amely a Tasmán-tengerbe nyúlik, már korábban is előfordult ilyen tömeges partravetődés. A helyet „delfincsapdának is hívják”, mivel a delfinek nehezen tudnak kikeveredni a hosszan elnyúló, enyhén lejtő partvonal fogságából, ha egyszer véletlenül odavetődtek. Több elmélet is született arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, mások szerint a csapat sérült tagját védik vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől. Négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű delfin rekedt Farewell Spit sekély vizében két tömeges partravetődés alkalmával. Több mint 350 állat elpusztult, mintegy 300 példányt sikerült megmenteni. A gömbölyűfejű-delfinek nem túl nagytestű állatok, de egyes példányok a több mint hatméteres hosszúságot is elérhetik. 

Rátámadt gondozónőjére egy oroszlán az osnabrücki állatkertben

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 10:19
Képünk illusztráció
Fotó: Patrice Correia / AFP
A 25 éves nő megsérült, de el tudott menekülni.
Oroszlán támadt egy gondozónőre az északnyugat-németországi Osnabrück állatkertjében – közölte a rendőrség vasárnap. A 25 éves nő megsérült, de el tudott menekülni. Elővigyázatosságból kórházba vitték, de a közlemény szerint sebei nem életveszélyesek, állapota nem súlyosbodik. A gondozó a karám területén dolgozott a támadás idején, amelyet „szerencsétlen munkahelyi balesetként” említettek. Az állatkert szerint valószínűleg nyitva maradt a karám két részét elválasztó tolóajtók egyike. Amikor délelőtt a gondozó az elülső részben dolgozott, és az öt oroszlán a külső kifutóban tartózkodott, minden ajtónak zárva kellett volna lennie. Az oroszlán a hátán sebezte meg a nőt. Vissza tudott jutni a gondozói átjáróhoz, így biztonságba került, kollégái azonnal a segítségére siettek. Mentővel vitték kórházba – idézte egy közlemény Andreas Wulftangét, az állatkert afrikai oroszlánokért felelős zoológiai vezetőjét. „Egyelőre a kolléganőnk és mi is sokkhatás alatt állunk. A következő napokban, nyugalmas körülmények között beszéljük meg az eseményeket és a baleset okait” – mondta a zoológus. A támadás idején, vasárnap délelőtt egyetlen látogató sem volt az állatkertben, mivel a világjárvány miatt zárva tart. Nagyjából négy évvel ezelőtt két medve kitörése okozott riadalmat, a jegesmedve-barnamedve keverék Tipset akkor le kellett lőni. 2017 márciusának azon a szombat délutánján mintegy négyezer látogató volt az állatkertben. 

Tavaszt jelez a téltemető

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.20. 10:10

Fotó: STEPHAN SCHULZ/dpa Picture-Alliance / AFP
Úgy tartják, ha megjelenik a mediterrán származású vadvirág, hamarosan véget ér a tél.
A múlt heti komoly fagyok ellenére úgy tűnik, közeleg a tavasz. Erre utal, hogy a cégénydányádi kastély hófödte parkjában kinyíltak a téltemetők – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán még a dermesztő időben közzétett videó nyomán a Sokszínű Vidék. A mediterrán, dél-európai származású vadvirág jól beilleszkedett, nem vált gyomnövénnyé, és számos helyen megtalálható a nedves talajú gyertyános-tölgyesekben és ligeterdőkben. Nyáron, a hóvirághoz hasonlóan visszahúzódik a talajba.  Az apró növény, amelyet télikének is neveznek, kora tavasszal, de gyakran már február végén virágba borítja az erdők avarját. A Magyarországon védett, mérgező növényről sokan úgy vélik, ha kinyílik, itt a tavasz.  
/Forrás: Wikipédia/