Előfizetés

Zacher Gábor szerint ősszel térhetünk vissza a régi életünkhöz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 16:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az orvos távolságtartással kezeli a kínai vakcinát, de szerinte az átoltottság kell ahhoz, hogy a koronavírussal megtanulhassunk együtt élni.
Négy oltást már engedélyeztek hivatalosan, a Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Szputnyikot, ezek közül bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom – jelentette ki a Life TV reggeli műsorában Zacher Gábor. A most mentősként dolgozó toxikológus a kínai oltóanyagot egyelőre kicsit távolságtartással kezeli, de mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy nem használná.
Azért bizonytalan az ázsiai szerrel kapcsolatosan, mert nem tudni róla mindent, hiányos a leírása.

A szakember elmondta, ha elegen oltják be magukat, akkor őszre visszakaphatjuk a régi életünket. Ezért mindenkit arra buzdít, hogy oltassa be magát.
„Előttünk lebeghet Izrael példája, ahol már a lakosság több mint hatvan százalékát beoltották, ennek köszönhetően pedig nyitnak. (...) El kell érni a lakosságnál egy 60-65 százalékos átoltottságot, ami az egész emberiségre nézve 3,5-4 milliárd embert jelent”

– tette hozzá.

Zacher Gábor szerint fontos, hogy a koronavírus-járvány az influenzához hasonló betegséggé alakuljon át, amivel megtanulunk együtt élni.

Nem tartanak az ellenzéki összefogással a kétfarkúak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 15:02

Fotó: Mónus Márton / MTI
Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke azt mondta, nagyjából hatvan helyen már megvan a jelöltjük.
"A felméréseink szerint 126-127 százalékon vagyunk. Gyakorlatilag az egyetlen párt vagyunk, amelyre jelenleg érdemes szavazni, mert minden más szavazat egyértelműen elveszik"

- jelentette ki a párt elnöke az InfoRádió műsorában.

Kovács Gergely azt mondta, a "ganumédeszi galaktokolonialista párt és a szíriuszi sörpárt a természetes szövetségesünk, de egyelőre nem sikerül a Föld bolygón bejegyeztetni ezeket a pártokat", így emiatt indulnak egyedül. Jelezte, az országos listaállításhoz szükséges 71 körzetben terveznek jelöltet indítani, ebből most jelenleg hatvan embert már találtak. Bár azt azért nem zárta ki, hogy esetleg mégis részt vesznek a közös listán. 
"Esetleg ha megvalósulna egy teljes összefogás, amiben benne lenne a Fidesz is, az MSZP, a Volner, a Jobbik, ahhoz természetesen már mi is csatlakoznánk, de ezt én egyelőre nem látom megvalósulni."

- fogalmazott Kovács Gergely.

Hozzátette, a kutyapárt nem fog össze senkivel és külön indul. Ugyanakkor biztosra veszi, lesznek olyan ellenzéki szavazók, akik listán rájuk szavaznak, egyéniben pedig az ellenzéki összefogás pártjaira. 

Müller Cecília: Ne válogassunk a vakcinák közül, mindegyik hatásos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 12:31
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az országos tisztifőorvos megdicsérte a kínai oltást.
Exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, a harmadik hullám elindulását valószínűleg a variánsok okozzák – közölte az operatív törzs szokásos napi sajtóeseményén az országos tisztifőorvos. Müller Cecília megjegyezte, az adatok fokozott óvatosságra, valamint a védelmi intézkedések betartására intenek. 378 embernél mutatták ki eddig a brit mutánst, 34 embernél pedig másfajta variánst találtak. A brazíliai és dél-afrikai verzió még nem jelent meg itthon.  Azt mondta, közösségi terjedésnek indult a brit mutáns, ami ellen hatásosak azok a védőoltások, amiket Magyarországon alkalmaznak. Beszélt arról is, hogy a harmadik hullám felszállóágában vagyunk.  Az elkövetkező két hét alatt több oltást be tudunk adni, mint eddig, ami köszönhető a nyugati és a keleti vakcináknak. Abban bíznak, hogy ezért jelentősen tudnak javítani a járványhelyzeten. Jelezte, hogy mindenkit, aki regisztrált az oltásra, figyelje a telefonját. „Kérem, hogy ne válogasson a vakcinák közül, mindegyik hatásos” – nyomatékosította.    Ezt követően hosszasan érvelt, miért jó a kínai Sinopharm oltása. Szerinte a készítménynek olyan széles „antigén-palettája” van, ami sokkal jobban megmozdítja az immunrendszert „és abban bizakodnak, hogy egyébként tartósabb védelmet adhat, esetleg magasabb fokút, sőt, egyesek szerint még hosszabb idejűt is.” Azért hozzátette, hogy ezt persze a jövő fogja eldönteni. Szerinte ennek a vakcinának az az előnye, hogy egy jelentős immunválaszt vált ki és éppen ezért a magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technológiával fejlesztik ki.
Minden gyógyszert, orvosi beavatkozást vagy oltóanyagot mindig a haszon-kockázat becsléssel szokás összehasonlítani. Müller Cecília úgy véli, minden nyitva hagyott kapu megadja a lehetőséget a fertőzés kockázatának. Megjegyezte, hogy számos olyan vakcinát használnak, aminek ötven százalékos a hatékonysága, mégis élünk vele. „Hiszen gondolkodjunk nagyon egyszerűen: ez azt jelenti, hogy az oltakozók legalább felét megvédi a fertőződéstől, de még ezen túl is, legfőképpen a szövődményes lefolyástól és a halálozástól. Ezt belátva azt gondolom, senkiben sincsen kétség, hogy éljen az oltakozás lehetőségével” – fogalmazott. Kitért arra is, hogy a Sinopharm vakcinája 18 év felett bárkinek adható.   Kérdésre válaszolva elmondta, nagyon szeretné, ha nem kellene szigorítani, egyelőre nem terveznek ilyet, de ez „rajtunk múlik”. Türelemmel kell viselni a védelmi intézkedéseket, hiszen a harmadik hullám elkezdődött, ha sok vakcinát tudnak beadni, akkor meg is lehet törni ezt.  Az ügyeleti központ vezetőhelyettese, Kiss Róbert pedig azt mondta, 
az I. kerületben egy 74 fős szülinapi bulira csaptak le a rendőrök.