Előfizetés

„Biológiai antibiotikumot” fejlesztettek a tuberkulózis ellen

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 14:20

Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP
Az eljárás megoldja a hatóanyagoknak ellenálló baktériumok problémáját.
Kínai és izraeli tudósok kifejlesztették az első biológiai anyagot, amely a kémiai antibiotikum-terápiát helyettesítheti a tuberkulózis kezelésében – közölte a Tel-avivi Egyetem (TAU). Az új kezelés alternatívát kínál a hagyományos terápiával szemben, megoldva ezzel a hatóanyagoknak ellenálló baktériumok problémáját. „Ez az első alkalom a történelemben, hogy kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy »biológiai antibiotikumot« és demonstrálni, hogy az emberi antitestek képesek a hagyományos kémiai antitesteket helyettesíteni” – közölte az egyetem. A TAU és a Csinghua Egyetem vezette kutatás eredményeit a Nature Communications című tudományos lapban mutatták be. A szakértőknek egy-egy sejtből származtatott monoklonális antitesteket sikerült izolálniuk, amelyek megakadályozták a tuberkulózist okozó baktériumok növekedését laboratóriumi egerekben. A humán antitestek proteinek, amelyeket az emberi szervezet természetes módon létrehoz a testnek egy fertőzésre vagy oltóanyagra adott immunválaszaként. Rengeteg előnyük van, például a specifikusságuk, a stabilitásuk és a biztonságuk. A tanulmány sikerén elindulva a kutatók most azt vizsgálják, kiterjeszthető-e a biológiai helyettesítő anyag más antibiotikumokra is, például azokra, amelyek olyan betegségeket kezelnek, mint a tüdőgyulladás vagy a staphylococcus fertőzés. 

Csontrákból gyógyult orvosasszisztens lesz a SpaceX űrmissziójának egyik tagja

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:57
Hayley Arceneaux
Fotó: Mike Brown / American Lebanese Syrian Associated Charities
A 29 éves Hayley Arceneaux lesz a legfiatalabb amerikai az űrben és az első olyan, aki protézissel él.
Csontrákból gyógyult orvosasszisztenst visz magával az űrbe Jared Isaacman. A SpaceX magán űripari vállalkozás egy űrrepülésére az amerikai milliárdos a saját maga mellé szóló további három jegyet jótékony célra ajánlotta fel, az egyik jegyet Hayley Arceneaux kapja – jelentette be hétfőn a St. Jude Children's Research Hospital. A milliárdos február elején jelentette be, hogy 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a jegyek révén a kórháznak, az összeg felét ő maga állja. Isaacman az egyik jegyet a St. Jude-nak ajánlotta fel. A 29 éves nőt, aki egykor a kórház páciense volt, tavaly vették fel asszisztensi pozícióba. Ő lesz a legfiatalabb amerikai az űrben – két évvel fiatalabb, mint repülése idején a NASA eddigi csúcstartója, Sally Ride volt. Várhatóan az év végén utazhat az űrbe Isaacman és két egyelőre még ki nem választott szerencsés társaságában. Arceneaux lesz az űrben az első protézissel élő személy is: tízéves korában kapott egy titániumrudat a bal combcsontjába. Bár sántít és esetenként fájdalmai vannak, ez nem akadályozza meg abban, hogy a Crew Dragon fedélzetén a csapat orvosi tisztjeként az űrbe repüljön. „A rák ellen vívott harc igazán felkészített erre az útra. Keménnyé tett, de megtanított arra is, hogy minden váratlan lehetőségre készen álljak és haladjak előre” – mondta Arceneaux. Kiemelte, szeretné megmutatni a fiatal pácienseknek és más ráktúlélőknek, hogy 
„a határ még csak nem is a csillagos ég”.

Isacmaan az űrcsapat további két tagjának kilétét várhatóan márciusban jelenti be. Egyiküket a St. Jude számára ebben a hónapban adakozók közül választja ki, másikuk pedig egy olyan vállalkozó lesz, aki Isaacman pennsylvaniai Shift4Payments cégének ügyfele.
A gyerekkórház számára eddig kilencmillió dollár gyűlt össze. A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX hétfői közlése szerint még idén elkezdődik. Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta. A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt – közölte a SpaceX. Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében. Azt, hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el.

Mintha benne ülnénk – Videón a marsjáró landolása

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:00

Fotó: HANDOUT / AFP
A NASA jó minőségű felvételén látható a vörös bolygó pora és hallható a marsi szél zúgása is.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bemutatta kedden az első jó minőségű videót, amelyet a Perseverance marsjáró készített napokkal korábbi leszállásakor. A háromperces felvételen látszik, amint a jármű hatalmas fékezőernyője kinyílik, és hogy a rakétahajtóművek felverik a vörös port, amely a bolygót borítja. A videó minősége olyan jó, a képek pedig annyira lélegzetelállítók, hogy az irányítócsapat tagjai úgy érezték, amikor először megnézték, mintha maguk is benne ülnének a járműben. A marsjáró mikrofonja nem működött tökéletesen, de felvette a jármű zajainak egy részét és marsi szél zúgását. Több mint 470 millió kilométer megtétele után közép-európai idő szerint csütörtök este landolt a marsjáró a bolygón, a 250 méter mély Jezero-kráterben. Nemsokkal ezután az első fekete-fehér, majd színes felvételek is megérkeztek róla a Földre. A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve terveznek visszahozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg őket.