Előfizetés

Egy hét alatt 42 fokkal emelkedett a hőmérséklet Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 18:24

Fotó: SWEN PFORTNER / AFP
Ilyen mértékű változásra még nem volt példa Németországban a mérések kezdete óta.
Egy hét alatt csaknem 42 fokkal emelkedett a hőmérséklet egy német meteorológiai állomáson, ilyen mértékű változásra még nem volt példa Németországban a mérések kezdete óta – közölte kedden a Német Időjárási Szolgálat (DWD). A közép-németországi Göttingen mérőállomásán 
február 14-én még mínusz 23,8 Celsius-fokos hideget mértek, február 21-én viszont már plusz 18,1 fokot,

ami 41,9 Celsius-fok hőmérsékletváltozást jelent hét nap alatt.  Ezt megközelítő hőmérsékletingadozásra csak a távoli múltban volt példa: 1880 májusában, vagyis a feljegyzések kezdeti időszakában mértek 41 fokos felmelegedést hét nap alatt. Észak-Németországban hétfőn két helyen is megdőlt a melegrekord: a schleswig-holsteini Quickbornban 18,9, az egyik hamburgi mérőállomáson pedig 21,1 fokot mértek. Előbbi helyen 1,1, utóbbi állomáson pedig 3 fokkal haladta meg a hőmérséklet a korábbi rekordot. Hamburgban a meteorológiai feljegyzések kezdte óta első ízben emelkedett 20 fok fölé a hőmérséklet télen.
A göttingeni időjárás állomás
Fotó: SWEN PFORTNER / AFP

Ne keresse megszokásból a Keleti pályaudvaron a jegypénztárat!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 18:10

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Érdemes inkább más formát választani a menetjegy megváltására.
"Márciusban elkezdődhet az utascentrum építése a Keleti pályaudvaron. Az előkészületi munkák miatt az alagsort lezárták, a jegypénztárakat már elköltöztették az épületen belülre, a peronszintre. Pénztári szolgáltatás a 6. vágány melletti, belföldi jegyeket is értékesítő nemzetközi pénztárban és a 9. vágány közelében található belföldi pénztárban van"

- közölte oldalán a MÁV-csoport.

Mint írják, a várhatóan év végéig tartó felújítás ideje alatt a vasúttársaság a jegykiadó-automaták, a MÁV applikáció, illetve a megújult Elvira szolgáltatásait ajánlja a menetjegyek és bérletek megváltására. A 9. vágány melletti, 6:30-tól 19:15-ig nyitva tartó belföldi pénztár legrövidebben a Kerepesi úti bejáratokon, valamint a Baross téri főbejárattól jobbra tartva közelíthető meg; míg a 6. vágánynál található nemzetközi pénztár a Thököly úti bejáratokon, valamint a Baross tér felöli főbejárattól balra tartva közelíthető meg, és 3:45-tól 1:00-ig tart nyitva. A könnyebb tájékozódást útbaigazító táblák segítik.
Megjegyzik, a Keleti pályaudvaron, az utascentrum megépülésének köszönhetően, az eddigieknél komfortosabb lesz az utasok kiszolgálása. Egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, belföldi vagy nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére, és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljáró szint és a vágánycsarnok közötti mozgólépcsőn vagy liften.

A várandós fertőzése nem növeli a magzati halálozás kockázatát

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 17:56

Fotó: Shutterstock
A várandós kismama koronavírus-fertőzöttsége nem növeli sem a magzat, sem az újszülött halálozási kockázatát egy új brit tanulmány szerint.
A több mint 4000 igazolt vagy valószínűsített koronavírus-fertőzött várandós adatainak vizsgálatával a tudósok azonban azt is megállapították, hogy akinek pozitív lett a tesztje, annak nagyobb eséllyel lett koraszülött a babája. Az Imperial College London kutatói brit és amerikai adatokkal dolgoztak, tanulmányuk az Ultrasound in Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban jelent meg. A 4004 vizsgált esetből 1606 származott a brit PAN-COVID adatbázisból, 2398 az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatbázisából. A kutatók azt találták, hogy a vizsgált brit anyák 12 százaléka a várandósság 37. hete előtt hozta világra a gyerekét, az országos átlag 7,5 százalék. Hasonló volt az amerikai arány is. Az emelkedést legalább részben magyarázza, hogy az orvosok az anya és a baba egészsége miatt gyakrabban döntöttek korai császármetszés mellett - magyarázták a kutatók. A spontán koraszülések száma a vártnál alacsonyabb volt. Már korábbi kutatások is megállapították, hogy nincs összefüggés a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus anyai fertőzése és a magzat vagy az újszülött halálozása között. Az igazoltan fertőzött brit anyák babáinak 2 százalékánál bizonyult pozitívnak a koronavírusteszt, az amerikaiaknál 1,8 százalék volt az arány. A vizsgált nők többségének nem volt krónikus alapbetegsége, mint például diabétesz vagy asztma.