Előfizetés

Donáth László ragaszkodik a nyilvános tárgyaláshoz

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.02.24. 12:22

Fotó: Népszava
Az evangélikus lelkész nem ismeri el bűnösségét. A Népszavának elmondta: szeretné, ha a vele szemben felhozott vádak valóságtartalmáról a sajtó is megalapozott véleményt alkothatna.
Folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte Donáth László evangélikus lelkészt, volt MSZP-s parlamenti képviselőt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság – adta hírül az MTI a PestiSrácok.hu nyomán. A cikk felidézte: 2019 augusztusában látott napvilágot, hogy Donáth László több nőt zaklathatott. A bíróság az ügyészség indítványa alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést az ügyben. A Fővárosi Főügyészség a portál megkeresésére közölte, hogy a bíróság – az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően – a vádlottal szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását – amelynek végrehajtási fokozata börtön – 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A végzés ellen az ügyészség nem kéri tárgyalás tartását, de a vádlott és a védő ezt megteheti, így a végzés nem végleges – tették hozzá. Donáth László kérdésünkre arra a fontosnak tartott körülményre hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság mindenfajta meghallgatás és személyes találkozó nélkül hozta meg döntését. A lelkész hangsúlyozta, hogy nem ítélet született, ami ellen fellebbezést lehet benyújtani, hanem olyan büntetővégzés, amit neki jogában áll nem elfogadni. Megjegyezte: a vádirat megküldése és a bíróság döntése között mindössze néhány hét telt el. Ha a lelkész elfogadná a végzést, akkor befejeződne a procedúra, ám ezzel egyúttal a bűnösségét is elismerné. „Márpedig én nem ismerem el a bűnösségemet” – jelentette ki Donáth László. Ezért inkább, ahogyan fogalmazott, a nehezebb utat választja. Nem fogadja el a bírósági végzést, ragaszkodik a nyilvános tárgyaláshoz. A lelkész azt szeretné, ha bárki – a sajtó munkatársai is – jelen lehetnének a tárgyalóteremben, és a per során mindenki megalapozott véleményt alkothatna arról, hitelesnek tartja-e a vele szemben felhozott vádakat.

Orbán Viktor: Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.24. 11:07

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök szerint a helyzet nem könnyű.
A járványügyi konzultációk második fordulóján is túl vagyunk. Egy fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal. Nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a védekezés irányítói is sorra kerülhetnek – közölte Orbán Viktor szerdán a Facebook-oldalán. A miniszterelnök a videóban elmondta, hogy a helyzet nem könnyű, mert egyszerre itt van velünk a jó hír, hogy több vakcina érkezett, és ezért megnő majd a beoltottak száma, de közben a harmadik hullám fenyegeti Magyarországot.
– Ez a két tendencia, ez a két görbe fut egymással szemben

– tette hozzá.

Ezért azt kérte, hogy minél többen oltassák be magukat.
– Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

– állapította meg.

Közölte, hogy egy olyan kérdés van, amit meg fognak fontolni. Ez pedig az, hogy az idősotthonok lakói, „akiket már több mint 80 százalékban átoltottunk”, nem látogathatóak és nem is hagyhatják el az intézményeket. Erre szeretnének egy emberileg elfogadható megoldást találni.
A napokban járványügyi szakemberekkel folytat konzultációt a kormányfő. Orbán Viktor a keddi alkalom után azt mondta, arról tájékoztatták, hogy a fertőzéshullám a harmadik, felfutó szakaszában van.

Öt napon át 90 ember értekezik egy teremben a külügyminisztériumban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.24. 10:34
Varga Mihály a 2020-as rendezvényen
Fotó: Facebook/Varga Mihály
A közönség tagjai mind különböző országból érkeztek, a világ minden tájáról, és nem kellett se karanténba vonulniuk, se tesztelniük.
Ezen a héten, hétfőtől péntekig, minden áldott nap reggel fél 9-től délután fél 5-ig, mintegy száz ember üldögél a Bem téren egy konferenciateremben, miután a koronavírus-járvány ellenére idén februárra is összehívta a Külgazdasági és külügyminisztérium a Misszióvezetői Értekezletet – írja a 444. Ezt félévente rendezik meg. A közönség tagjai mind különböző országból érkeztek, a világ minden tájáról, és nem kellett se karanténba vonulniuk, se tesztelniük. Az eseményen a kormány miniszterei és államtitkárai tartanak előadásokat, és hazahívják rá Magyarország összes nagykövetét, mintegy kilencven embert. A hazahívott diplomatákra nem vonatkoznak a beutazási korlátozások, mivel a diplomataútlevéllel, hivatalos céllal érkezőkre eleve nem vonatkozik a rendelet. A meghívottak az alábbi tájékoztatást kapták:
„A hatályos jogszabályi környezet és a veszélyhelyzetre tekintettel bevezetett védelmi intézkedések hatálya alatt a munkavégzéshez kapcsolódó esemény, így munkaértekezlet tartható a maszkviselésre és egyéb járványügyi védelmi intézkedésekre vonatkozó előírások betartása mellett. Az értekezletre a KKM központi épületében, kísérő-, vagy mellékesemény megtartása nélkül kerül sor.”

Ezeken az értekezleteken általában Orbán Viktor tartja a nyitó előadást, de a 444 úgy tudja, hogy a hétfő reggelre kiírt kormányfői előadás elmaradt. Az eredeti programban a miniszterelnök után Szijjártó Péter tárcavezető következett volna, de az ő előadása is elmaradt. (A külügyminiszter hétfő délelőtt Brüsszelben volt a külügyminiszterek tanácsülésén, délután már a magyar parlamentben volt jelenése; kedden pedig Egyiptomban tárgyalt.) A harmadik előadást viszont Varga Mihály pénzügyminiszter megtartotta, őt pedig Varga Judit igazságügyminiszter követte, aki erről be is számolt közösségi oldalán.