Előfizetés

Orbán Viktor: Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.24. 11:07

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A miniszterelnök szerint a helyzet nem könnyű.
A járványügyi konzultációk második fordulóján is túl vagyunk. Egy fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal. Nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a védekezés irányítói is sorra kerülhetnek – közölte Orbán Viktor szerdán a Facebook-oldalán. A miniszterelnök a videóban elmondta, hogy a helyzet nem könnyű, mert egyszerre itt van velünk a jó hír, hogy több vakcina érkezett, és ezért megnő majd a beoltottak száma, de közben a harmadik hullám fenyegeti Magyarországot.
– Ez a két tendencia, ez a két görbe fut egymással szemben

– tette hozzá.

Ezért azt kérte, hogy minél többen oltassák be magukat.
– Könnyítésről egyelőre nem lehet beszélni

– állapította meg.

Közölte, hogy egy olyan kérdés van, amit meg fognak fontolni. Ez pedig az, hogy az idősotthonok lakói, „akiket már több mint 80 százalékban átoltottunk”, nem látogathatóak és nem is hagyhatják el az intézményeket. Erre szeretnének egy emberileg elfogadható megoldást találni.
A napokban járványügyi szakemberekkel folytat konzultációt a kormányfő. Orbán Viktor a keddi alkalom után azt mondta, arról tájékoztatták, hogy a fertőzéshullám a harmadik, felfutó szakaszában van.

Öt napon át 90 ember értekezik egy teremben a külügyminisztériumban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.24. 10:34
Varga Mihály a 2020-as rendezvényen
Fotó: Facebook/Varga Mihály
A közönség tagjai mind különböző országból érkeztek, a világ minden tájáról, és nem kellett se karanténba vonulniuk, se tesztelniük.
Ezen a héten, hétfőtől péntekig, minden áldott nap reggel fél 9-től délután fél 5-ig, mintegy száz ember üldögél a Bem téren egy konferenciateremben, miután a koronavírus-járvány ellenére idén februárra is összehívta a Külgazdasági és külügyminisztérium a Misszióvezetői Értekezletet – írja a 444. Ezt félévente rendezik meg. A közönség tagjai mind különböző országból érkeztek, a világ minden tájáról, és nem kellett se karanténba vonulniuk, se tesztelniük. Az eseményen a kormány miniszterei és államtitkárai tartanak előadásokat, és hazahívják rá Magyarország összes nagykövetét, mintegy kilencven embert. A hazahívott diplomatákra nem vonatkoznak a beutazási korlátozások, mivel a diplomataútlevéllel, hivatalos céllal érkezőkre eleve nem vonatkozik a rendelet. A meghívottak az alábbi tájékoztatást kapták:
„A hatályos jogszabályi környezet és a veszélyhelyzetre tekintettel bevezetett védelmi intézkedések hatálya alatt a munkavégzéshez kapcsolódó esemény, így munkaértekezlet tartható a maszkviselésre és egyéb járványügyi védelmi intézkedésekre vonatkozó előírások betartása mellett. Az értekezletre a KKM központi épületében, kísérő-, vagy mellékesemény megtartása nélkül kerül sor.”

Ezeken az értekezleteken általában Orbán Viktor tartja a nyitó előadást, de a 444 úgy tudja, hogy a hétfő reggelre kiírt kormányfői előadás elmaradt. Az eredeti programban a miniszterelnök után Szijjártó Péter tárcavezető következett volna, de az ő előadása is elmaradt. (A külügyminiszter hétfő délelőtt Brüsszelben volt a külügyminiszterek tanácsülésén, délután már a magyar parlamentben volt jelenése; kedden pedig Egyiptomban tárgyalt.) A harmadik előadást viszont Varga Mihály pénzügyminiszter megtartotta, őt pedig Varga Judit igazságügyminiszter követte, aki erről be is számolt közösségi oldalán.

Hiánypótlás mesterfokon - Katonai tábor épül Gyulafirátót mellett

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.24. 09:27

Fotó: Béres Márton / Népszava
Azért ott, mert a Bakonyban már a 19. század óta működik a lőtér.
A NATO finanszírozásában új katonai tábor épül a Veszprém megyei Gyulafirátót határában – írta szerdai számában a Magyar Hírlap. Az új táborra azért van szükség, mert a honvédelmi és haderőfejlesztési program tervei alapján a honvédség a közeljövőben olyan új és modern technikai eszközökkel bővül, amelyek manőverezéséhez a korábbinál nagyobb hely kell. A helyszínre pedig azért esett a választás, mert a Bakonyban már a 19. század óta működik a lőtér. Az új bázist a településtől közel egy kilométerre valósítják meg. Az építkezés a terep rendezésével elindult a közelmúltban. A tábor első üteme a tervek szerint 2023 elejére készül el, és a nemzetközi erők, valamint a Központi Lő- és Gyakorlótér állományának elhelyezésére is szolgál majd. A komplex objektumban a sátorhelyek és elhelyezési épületek mellett egy gép- és harcjárműtelep, egy javítóműhely, étkezde, elsősegélynyújtó hely és sportközpont is lesz. A beruházás fontos része lesz a hajmáskéri vasútállomás és a tábor között épülő önálló vasúti pálya is. – Az új fejállomáson mind a személyi állomány, mind a nehéz technikai eszközök kirakodása és mozgatása megoldható a lakosság és a faluban közlekedők zavarása nélkül – olvasható a Magyar Hírlapban.