Előfizetés

Nagy mennyiségű lejárt gyógyszert dobtak a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó tározóba

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.24. 17:57

Fotó: Shutterstock
A több mint egy köbméter veszélyes hulladéknak valószínűleg csak a csomagolása érintkezett a tó vizével.
Ismeretlenek több mint egy köbméter lejárt gyógyszert dobtak a Kolozsvárt ivóvízzel ellátó Tarnica víztározóba. A Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság szerdán leállíttatta a Szamos Vízügyi Társaság tarnicai vízbefogását. A hatóságokat kedden riasztotta a Kolozs megyei védett területekért felelős hegyimentő szolgálat illetékese, aki a vízben úszó gyógyszeres dobozokra lett figyelmes. Viorel Plesa főfelügyelő, a Környezetvédelmi Őrség Kolozs megyei felügyelőségének vezetője elmondta: egy és két köbméter közötti az a gyógyszermennyiség, amit sikerült összegyűjteniük a tó partjáról és a vízből. A főfelügyelő valószínűsítette, hogy a tó partján haladó megyei útról egy gépkocsiból dobták ki a veszélyes hulladékot, amelynek egy része a meredek, erdős hegyoldalon begurulva a vízig jutott. Hozzátette: négyféle, német gyártmányú, 2019-ben és 2020-ban lejárt gyógyszert találtak a helyszínen. A főfelügyelő szerencsés körülménynek nevezte, hogy az összegyűjtött gyógyszerek műanyag fóliája sértetlen maradt, így a veszélyes hulladéknak csak a csomagolása érintkezett a tó vizével. Hozzátette: a vízügyi hatóság vízmintákat vett a tóból, de nem észlelte nyomát a gyógyszerszennyezésnek. Az ügyben nyomozás indult. A Szamos Vízügyi Társaság a Meleg-Szamos víztározóiból látja el ivóvízzel Kolozs és Szilágy megye jelentős részét. A tarnicai vízbefogó ideiglenes lezárása után a vizet a Tarnica alatt fekvő melegszamosi víztározóból biztosítja. A Környezetvédelmi Őrség 2020 májusától nemcsak bírságot róhat ki a szemetelőkre, hanem el is kobozhatja azt a járművet, amellyel hulladékot szállítanak. Az őrség szerdán közölte, hogy 30 ezer lej (2,25 millió forint) bírságot rótt ki, és el is kobozta azt a furgont, amellyel a székelyföldi Szentegyházán mintegy 2,5 tonna, autóbontóból származó hulladékot szállítottak kísérő dokumentumok nélkül. 

Több mint száz delfintetemet találtak Mozambiknál

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.24. 16:38
Képünk illusztráció
Fotó: WILFREDO SANDOVAL / AFP
Egyelőre nem tudni, mitől pusztultak el.
Vasárnap 25, majd kedden további 85 döglött delfint találtak Bazaruto-sziget nyugati partvidékén – közölte a kelet-afrikai Mozambik környezetvédelmi minisztériuma. A Mozambiki-csatornán, a szárazföld és Madagaszkár közti szorosban fekvő sziget része a Bazaruto Nemzeti Parknak, az afrikai ország első védett tengeri övezetének. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tömeges delfinpusztulást, az állatokon nem látszik semmiféle sérülés nyoma, és az első vizsgálatok az emésztőrendszerükben sem mutattak ki olyan anyagot, amely a halálukat okozhatta. A hat tagból álló Bazaruto-szigetek védett övezete sokféle tengeri emlősnek, köztük delfineknek, bálnáknak és dugongoknak (a tengeritehenek egyik családjának) ad otthont, de élőhelye 180-féle madárnak, 45 hüllőfajnak, 16-féle szárazföldi emlősnek, 500 tengerparti fajnak és 2000-féle halnak is.

Szombatig nincs sok esély a légszennyezettség csökkenésére

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.24. 16:35

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hat városban veszélyes, tizenegy településen egészségtelen, további tizenhárom helyen pedig kifogásolt a levegő minősége a szálló por miatt, és ez a hétvégéig így is maradhat.
Szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán. Tájékoztatásuk szerint hat városban veszélyes a levegő minősége a kisméretű aeroszolrészecskék (szálló por) tömegkoncentrációja miatt: Kazincbarcikán, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Sajószentpéteren. További tizenegy településen - Budapesten, Tökölön, Százhalombattán, Salgótarjánban, Egerben, Oszláron, Szolnokon, Szegeden, Várpalotán, Szombathelyen és Szentgotthárdon - egészségtelen a levegőminőség. Tizenhárom település - Debrecen, Hernádszurdok, Vác, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Ajka, Győr, Mosonmagyaróvár, Sarród, Sopron - levegőjét kifogásoltnak minősítették. Javulást a meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat – tették hozzá. Az NNK kiemelte: az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban. Fontosnak nevezték továbbá a naponta többszöri gyors és intenzív szellőztetést, különösen a zsúfoltabb közösségi terekben (például osztálytermekben), ahol az egyéb intézkedések mellett ezzel tovább csökkenthető a Covid-19 fertőzés terjedésének kockázata. A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte: szerdán tovább nő a légszennyező anyagok koncentrációja, ez az emelkedés várhatóan péntekig folytatódik. A szombati átmeneti javulás után vasárnaptól ismét romló tendencia valószínű – írták.