Előfizetés

Megvágták egy nő arcát egy csepeli buszon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 12:44
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A támadó elmenekült, felkutatására nyomozócsoportot állítottak fel.
Valószínűleg késsel támadtak egy nőre egy buszon Csepelen – értesült a Telex. A portál úgy tudja, a támadás azért történhetett, mert a nő a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló Free SZFE maszkot viselte. Megkeresésükre a Budapesti Rendőr-főkapitányság az SZFE-s maszkra nem tért ki, ugyanakkor a támadást megerősítették. „2021. február 25-én 7 óra 40 perc körül Budapest XXI kerületében, a Szent Imre téren várakozó 151-es buszon szóváltást követően egy férfi – feltehetőleg késsel – megsebezte egy nő arcát. A megsérült utast a mentők kórházba vitték, aki az elsődleges információk alapján könnyű sérülést szenvedett. A feltételezett elkövető a helyszínről elmenekült” – írták. A férfi felkutatására nyomozócsoportot állítottak fel.

Új mesével akarják kicsalni az idősek pénzét, senki se dőljön be nekik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 12:21
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A módszer ugyanaz, csak a történetet változtatták meg a bűnözők.
A Fővárosi Főügyészség az elmúlt időszakban a fővárosban is elterjedt, a korábbról ismert ún. unokázós típusú csalásokhoz hasonló, csalárd pénzszerzési módra hívja fel az állampolgárok figyelmét.

A vádhatóság lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában azt írja, az elkövetések közös jellemzője, hogy a sértett telefonhívást kap az otthonában. A hívó magát egy végrehajtó iroda munkatársának vagy bírósági dolgozónak adja ki, és azt állítja, hogy az érintett ellen tartozás miatt végrehajtási eljárás folyik. A csalók azt állítják, hogy a sértettnek azonnal át kell utalnia a tartozását a megadott bankszámlaszámra, ellenkező esetben a végrehajtó – akár pár órán belül – rendőrökkel együtt megjelenik lakásán, és ha kell a lakását is „feltörik” azért, hogy a tartozás fejében onnan ingóságokat foglaljanak le. A bűnözők a pszichés kényszer alkalmazása során igyekeznek a hivatalos eljárás látszatát kelteni, ügyszámot is kitalálnak, többnyire forintra pontos összeget jelölnek meg. Tipikusan szervezetten, többen együttműködve dolgoznak. A Fővárosi Főügyészség jelezte, Budapesten több ilyen ügyben folyik nyomozás, három embert pedig már gyanúsítottként hallgattak ki. 
Emiatt a vádhatóság felhívja – különösen az időskorúak – figyelmét arra, hogy az „ilyen típusú telefonhívások esetén gyanakodjanak, igyekezzenek tisztázni, valós-e a hívás. Azonnal ne utaljanak pénzt, mindig ellenőrizzék a lakóhelyük szerinti bíróságon, hogy folyik-e ellenük végrehajtás. Kérjenek telefonszámot visszahíváshoz, jegyezzék fel, milyen nevet mond a hívó, és ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez az állítólagos végrehajtói irodában. Ha ezt a hívó fél elutasítja vagy egyéb gyanús körülmény merül fel, késedelem nélkül értesítsék a rendőrséget a csalók sikeres elfogása érdekében.”

Hat év után Németországban fogták el a magyarként élő svéd személyiségtolvajt (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 09:09

Fotó: police.hu
A férfit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadták a budapesti nyomozóknak.
A rendőrség közleményében az áll: hat éve göngyölítették fel a budapesti nyomozók három okmányirodai ügyintéző ügyét, akiket hivatali vesztegetéssel gyanúsítottak. Az egyik budapesti okmányirodában dolgozó ügyintézőkhöz az akkori nyomozás szerint egy ukrán-magyar állampolgár közvetített több embert, akiknek a tisztviselők okiratigénylés során nem saját, hanem más – korábbi egyszerűsített honosítási eljárás keretében jogszerűen magyar állampolgárságot kapott – személyek adatait felhasználva állítottak ki útleveleket az igénylők fényképeivel. A valótlan tartalmú iratokat készíttető ismeretlen külföldiek ellen tovább nyomozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya, az okmányokra körözést, az eljárás során azonosított feltételezett elkövetőkre pedig elfogatóparancsot adtak ki. Az eljárás során a gyanú szerint egy magyar állampolgár személyes adataival visszaélő svéd férfit 2021. január 31-én a német hatóságok elfogtak, majd a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren átadták a budapesti nyomozóknak.
A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály a férfit közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, és őrizetbe vétele mellett előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.