Előfizetés

Áder Jánost beoltották koronavírus ellen

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.26. 17:21

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Háziorvosa kínai vakcinát ajánlott fel neki.
Megkapta a koronavírus elleni védőoltást Áder János köztársasági elnök, aki a közmédiának pénteken nyilatkozott erről. Az államfő elmondta, néhány héttel ezelőtt Szlávik Jánosnak, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosának és háziorvosának is feltette a kérdést: ha várnia kellene – mert csak akkor kerül sorra – a Pfizer vagy a Moderna vakcinájára szeptemberig, októberig, vagy holnap, holnapután megkaphatja az orosz vagy a kínai vakcinát, akkor mit javasolnak.
– Erre mindketten azt válaszolták: minél előbb oltani, minél előbb megkapni az oltást

– fűzte hozzá Áder János.

A köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül, és kínai vakcinát ajánlott fel neki. Áder János arra kérte minden honfitársát, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra minél hamarabb. Aki pedig lehetőséget kap, hogy bármilyen, a magyar hatóságok, a magyar szakemberek által jóváhagyott vakcinával megkapja az első, majd a második oltását, azt tegye meg. – Bízzunk az orvosainkban, bízzunk az egészségügyi ellátórendszerünkben – hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, reméli, hogy akkor a járványt is hamarosan magunk mögött tudhatjuk.

Alkotmánybíróság: az iskolaérettség megállapítása elsősorban a szülő joga

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.02.26. 17:01

Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
A döntés szerint a felmentési lehetőség nélküli kötelező óvodáztatás sérti a szülői jogokat, valamint a gyermek megfelelő fejlődéshez való jogát is.
Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és 2021. június 30-i hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) a köznevelési törvény azon rendelkezését, amely kizárta a négy és öt éves kor közötti gyermekek esetében az óvodalátogatás alóli felmentést. A pénteken közölt döntés szerint a felmentési lehetőség nélküli kötelező óvodáztatás sérti a szülői jogokat, valamint a gyermek megfelelő fejlődéshez való jogát is. Hozzátették: bár az esetek döntő többségében az óvodai nevelés szolgálja a gyermekek legjobb érdekét 4 és 5 éves koruk között is, azonban előfordulhatnak olyan egyedi élethelyzetek ebben az életkorban, amelyek a családi környezetben történő nevelést indokolják. Az Ab ezen túl a hatéves kortól kötelező beiskolázással, illetve az iskolaérettség megállapításának új eljárásrendjével kapcsolatban egy mulasztást is megállapított: ha a szülők nem, vagy nem megfelelően nyújtják be a megadott határidőig az iskolahalasztási kérelmeket az Oktatási Hivatal felé, abban az esetben az érintett gyerekeknek automatikusan, pusztán életkoruknál fogva meg kell kezdeniük az iskolát, még akkor is, ha valójában nem érettek rá. Az Ab szerint az óvoda javaslata alapján, vagy más, arra alkalmas módon abban az esetben is lehetőséget kell adni a nyilvánvalóan nem iskolaérett gyerekek iskolakezdésének egy évvel történő elhalasztására, ha az erre irányuló kérelmet a szülők elmulasztották vagy nem megfelelően terjesztették elő. Emellett megerősítették: az iskolaérettség mint szakkérdés megállapítása elsősorban a szülő joga. Az Ab arra szólított fel a jogalkotókat, hogy 2021. június 30-ig pótolják a mulasztást. A 2020 januárjától hatályos jogszabályok szerint már sem a szülők, sem pedig az óvodapedagógusok nem dönthetnek arról, egy hatéves gyermek érett-e az iskolára, vagy az tenne jobbat neki, ha egy évet még óvodában maradna. A szülők csak az Oktatási Hivatalnál kérelmezhetik az iskolahalasztást, idén ezt január 15-éig tehették meg. Az új szabályozást nemrég Kozma Ákos alapjogi biztos is több ponton jogszerűtlennek találta.

Alkotmányellenes lehet az egyetemi modellváltás

A Fővárosi Törvényszék bírói tanácsa szerint csorbítja az egyetemi autonómiát az állami egyetemek alapítványi fenntartásba kerülése, ami alaptörvényellenes, ezért a vonatkozó törvények megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól – írta a hvg.hu. A tanács egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a „modellváltó” egyetemeken a szenátus helyett csak az alapítványok kuratóriuma dönthet olyan lényeges kérdésekben, mint például az intézményi költségvetés vagy a szervezeti és működési szabályzat elfogadása, rektori pályázat kiírása, ami az intézmény önállóságának, függetlenségének megszűnésével jár. Az Ab-nak 90 napon belül kell döntenie. 

Karácsony Gergely: Pokolian nehéz lesz

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.02.26. 16:56

Fotó: Népszava
A főpolgármester azt mondta, a járvány és a válság okozta problémákat úgy kellene orvosolniuk, hogy a kormány segítségére nem számíthatnak, sőt a kabinet az önkormányzatok ellen küzd, és felhasználja az alkalmat arra, hogy „megrövidítse” azokat.
Fel kell készülni arra, hogy a járvány harmadik hulláma előtt áll az ország, és az adatokból az látszik, hogy az elkövetkező két-három hét „pokolian nehéz lesz” – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a Covid 2021 ellenzéki vizsgálóbizottság pénteki ülésén az MTI tudósítása szerint. Mint kiderült, a főpolgármester aggodalmát az is erősíti, hogy szerinte a kormány járványügyi intézkedései eddig sem voltak megfelelőek. Mint mondta, ha Orbán Viktor miniszterelnök szavait követik, azaz a megmentett életek számában mérik a védekezés eredményességét, akkor „ez a védekezés sajnos megbukott”. A hivatalos statisztikák szerint Magyarország ott van a világ első 10-15 országa között, ahol lakosságarányosan a legtöbben haltak meg a koronavírus miatt – tette hozzá. Karácsony Gergely szólt arról is, hogy az Eurostat többlethalálozási adataiból az látszik, hogy valószínűleg sokkal többen haltak meg koronavírussal összefüggésben, mint azt a hivatalos adatok mutatják. A főpolgármester kitért arra is, hogy a járvány és a válság okozta problémákat úgy kellene orvosolniuk, hogy a kormány segítségére nem számíthatnak, sőt a kabinet az önkormányzatok ellen küzd, és felhasználja az alkalmat arra, hogy „megrövidítse” azokat. Ezzel együtt megemlítette, van azért olyan terület, például az oltási terv végrehajtása, ahol „szakmai szinten nagyon konstruktív együttműködés alakult ki a kormány és a főváros között.” A fővárosi önkormányzat kialakított egy oltási tervet, amellyel „beszállnának” az oltási program sikerességébe. És – tette hozzá –, most úgy tűnik, sikerül együttműködni, részt vehetnek a tömeges oltásban. A Covid 2021 ellenzéki vizsgálóbizottság ülésén több háziorvos is részt vett. Megnövekedett feladatokról, borzasztó állami adatszolgáltatásról és információhiányról számoltak be. Lantos István gödi háziorvos arról is beszélt: miközben az állam elvárja, hogy a háziorvosok részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, csak a bérköltségek egy részét kompenzálta, noha a praxisoknak súlyosan megnövekedtek kiadásaik. Lantos az oltási terv hiányosságára is felhívta fel a figyelmet: az egyházi kórházi intézmények betegei egyszerűen kimaradtak az oltásból. (Erről megkérdeztük az operatív törzset, de eddig nem kaptunk választ.) Az ülésen szó esett az állami elvonásokról, amelyekről Karácsony Gergely is hosszan beszélt. Nyirati Klára, Baja momentumos vezetője, és Nemény András, Szombathely szocialista polgármestere is súlyos bevételkiesésekről számolt be. Nyirati és Nemény kérdésre elmondta, hogy van csekély kapcsolattartás a városok fideszes országgyűlési képviselőivel a közös védekezésről és a forráselvonásokról, de ezek eredménytelenek. Nemény szerint a Fidesz rendszerében a helyi katonáknak teljesíteni kell a pártakaratot, tehát a képviselőknek nincs mozgástere.