Előfizetés

Egyre többen állnak ki Iványi Gáborék mellett

L. B.
Publikálás dátuma
2021.02.27. 16:48

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Már több mint 1700-an írták alá a Magyarországi Evangéliumi Tesvérközösség (MET) egyházi státuszának visszaállítása érdekében indított petíciót, ráadásul a támogatók száma folyamatosan nő.
Cikkünk megjelenéséig több mint 1700-an írták alá azt a nyílt petíciót, amely Iványi Gábor szervezete, a Magyarországi Evangéliumi Tesvérközösség (MET) egyházi státuszának visszaállítása érdekében indult tegnap délelőtt. Az aláírások száma folyamatosan nő - van aki csak szolidaritását fejezi ki, de sokan a kormány jogtiprása ellen emelnek szót. Az online aláírásgyűjtésre azért van szükség, mert 2017 óta semmilyen kártérítést nem fizet a magyar állam a MET-nek, sőt újabb több száz milliós elvonásokat eszközölt az Adó- és Vámhivatalon keresztül a szervezet ellen. Ráadásul egyoldalúan, az egyház tagjainak határozott akarata ellenére vallási tevékenységet végző egyesületté silányította a szervezetet. A petíció elindító felhívták a figyelmet, amennyiben nem történik változás, a magyar állam nem ül tárgyalóasztalhoz és nem követi a magyar Alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság iránymutatását, akkor elveszítik a jó lelkiismerettel vállalt és eddig tisztességesen végzett, egyébként pedig hitvalló feladataikat. 

Alkotmányt sérthet a Posta lapterjesztési üzletágának megszüntetése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.27. 16:07
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A döntés ellen fellebbezni sehol sem lehet.
Az előfizetéses nyomtatott sajtótermékek kézbesítése nem egyetemes szolgáltatási kötelezettsége a postának, a döntéssel kapcsolatban semmilyen jogorvoslati lehetőségük nincs a kiadóknak, ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egyrészt az információhoz jutás olyan az Alaptörvény által is biztosított alapjog, mely vélhetően sérülni a fog a posta döntése miatt

- írja a Média1 a Magyar Lapkiadók Egyesületének közleménye alapján.

A portál cikkében az áll, a döntés következtében sérül az iparág üzleti modellje, mely a terjesztési- és a reklámbevételek kettősén alapul. A Magyar Lapkiadók Egyesülete elnöksége álláspontja az, hogy ilyen döntést, a hírlapok kézbesítésének megszüntetését csak akkor lehet és szabad meghozni, ha a kiadók számára már rendelkezésre állnak alternatív terjesztési lehetőségek. A szervezet jelezte azt is, a versenyjogi szabályok maximális figyelembevétele és betartása mellett tőle telhetően igyekezni fog jogi és szakmai segítséget nyújtani tagvállalatainak. Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy a Magyar Posta közleménye szerint a vállalat 2021. június 30-ig biztosítja a napilapok terjesztését; ezt követően a lapok kiadói nyújtják a terjesztői szolgáltatást. 
A Népszava előfizetőinek nincs teendőjük a változással kapcsolatban, a kiadó július 1-től gondoskodik a napilapok kézbesítéséről.

Kapcsolódó
Változás a napilapok kézbesítésében

Müller Cecília személyesen javasolta Orbán Viktornak, hogy oltassa be magát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.27. 13:28

Fotó: koronavirus.gov.hu
Ezzel szerinte a miniszterelnök példát tud mutatni.
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét

- mondta az országos tisztifőorvos szombaton az MTI-nek. Müller Cecília az állami hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: gyorsan és hatékonyan szeretnék beoltani a vakcináért jelentkezőket. Hangsúlyozta, két és fél millióan regisztráltak az oltásra és azt szeretnék, hogy ők húsvét tájékára legalább az első adag vakcinát megkaphassák. A tisztifőorvos elmondta, minden adat a koronavírus-járvány nagyon intenzív terjedését mutatja, ugyanis a fertőzöttek és az elhunytak számában is jelentős emelkedés tapasztalható. A koronavírus-járvány harmadik hullámát a vírus azon különböző variánsai okozhatják, amelyek a korábbiaknál sokkal fertőzőképesebbek. Müller Cecília kiemelte, a korábbi időszakokkal ellentétben "ma már nem vagyunk fegyvertelenek", Magyarországon ugyanis ötféle oltás is rendelkezésre áll, amelyeket nagyon intenzív programban juttatnak el a lakossághoz.
Az oltások beadását még inkább fokozni szeretnék, mivel az első adag vakcina után is jelentős fokú védettség alakul ki, amelynek köszönhetően megakadályozhatók a súlyos szövődmények és a halálesetek. Az operatív törzs, az oltási munkacsoport és a szakmai grémiumok is azon dolgoznak, hogy minél több embernek lehetővé tegyék az oltás felvételét. Müller Cecília hangsúlyozta, az elmúlt héten folytatott szakmai egyeztetések eredményeként újra javasolta, hogy a járvány elleni védekezést irányítók feltétlenül kapják meg a védőoltást.
Müller Cecília kiemelte, hogy az oltást külön javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Fontosnak nevezte, hogy a kormányfő példát mutasson a lakosságnak, így minél többen éljelenek az oltás felvételének lehetőségével, érkezzenek azok bárhonnan is.

Emellett a kormány és az operatív törzs tagjainak beoltását is fontosnak tartja. Az oltások ugyanis reményt adnak arra, hogy kevés áldozattal záruljon a harmadik hullám és véget érjen a pandémia. Az országos tisztifőorvos szerint a járvány elleni védekezést irányítók egészségének védelme elengedhetetlen annak érdekében, hogy az ország meg tudjon küzdeni a harmadik hullámmal. Nagyon fontos, hogy a kormány és az operatív törzs tagjai egészségesek maradjanak, ezért feltétlenül indokolt a mihamarabbi beoltásuk. 
Az Operatív Törzs ülése.
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
A tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi dolgozók beoltása mostanra gyakorlatilag lezárult, ugyanakkor azoknak, akik ebből valamilyen oknál fogva kimaradtak, lehetőségük van a pótlásra. Az idősotthonok lakói és dolgozói is jellemzően megkapták már az első oltást, a második adagok beadása pedig most zajlik - tájékoztatott, majd közölte, az oltópontokon jelenleg a Pfizer-BioNTech vakcinával oltják a 80 év feletti lakosságot, a Szputnyik V oltásokat felhasználták, azonban a következő adag felszabadítását követően ismét elérhető lesz ez a fajta vakcina is. Emellett a háziorvosok a 18-60 év közötti krónikus megbetegedésben szenvedők és a regisztrált idősek oltását végzik a brit-svéd AstraZeneca és a kínai Sinopharm vakcinákkal.