Előfizetés

Ujhelyi a védettségi igazolás módosításának visszavonását sürgeti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 11:16

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A szocialista politikus szerint a kormány „hazárdjátékot játszik”, ami akár emberéletekbe, vagy emberi sorsok alakulásába is kerülhet.
Azonnal vissza kell vonni az oltási igazolványról szóló rendelet-módosítást, ez ugyanis már súlyos egészségügyi kockázatokat is jelenthet - mondta hétfői online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi István hozzátette, hogy a kormány „hazárdjátékot játszik”, ami akár emberéletekbe, vagy emberi sorsok alakulásába is kerülhet.
Az MSZP európai politikusa ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy egy szombaton megjelent kormányrendelet-módosítás szerint a covid-védettséget igazoló magyar dokumentumban ezentúl nem fogják feltüntetni, hogy kit melyik vakcinával oltottak be, ezt az adatot ugyanis határozottan nem kell továbbítania a központi rendszerbe az oltást végző szakembereknek. Ujhelyi István, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként úgy fogalmazott:
a szakemberek is a fejüket fogták a módosítás megismerése után, hiszen ez nem csupán a magyar állampolgárok későbbi szabad mozgását korlátozhatja majd az Európai Unióban, de ennek alapján az sem lesz érdemben nyomon követhető, hogy ki milyen oltást kapott.

A képviselő úgy véli, ez egy későbbi mellékhatás, vagy betegség esetén fontos információ, vagyis a módosításnak akár komoly egészségügyi kockázata is lehet. Az MSZP politikusa emlékeztetett arra, hogy az uniós tagállamok jelentős része már világossá tette: csak olyan oltásokat fogadnak majd el az egységes uniós oltási igazolvány rendszerében, amely megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Az Európai Bizottság elnöke a múlt heti uniós csúcson kijelentette, hogy az európai igazolványnak tartalmaznia kell, hogy kit mikor és mivel oltottak be. Ujhelyi álláspontja szerint így a mostani módosítás nem csupán annak a magyar polgárnak korlátozhatják a szabad utazását, aki az orosz vagy kínai vakcinát kapta, hanem azok is tiltólistára kerülhetnek, akik nyugati oltóanyagot kaptak ugyan, de ezt a megfelelő magyar igazolás hiányában nem tudják bizonyítani. Ez Ujhelyi szerint ez például a fuvarozóknak, az ingázó munkavállalóknak vagy például a külföldön tanuló diákoknak is gondot okozhat.
– Igyekszem óvatosan fogalmazni, de az ég áldja meg, tényleg mit képzelnek most már?! Káosz van az oltópontokon, káosz van az oltási struktúrában, a legtöbb háziorvosnak fogalma sincs arról, hogy mit és mikor tegyen; sokan jelezték már, hogy túlterheltek. Ehhez képest a kormány lemond a kínainál jóval olcsóbb oltóanyagokról, mert szerintük nincs rá szükség, most pedig itt lesz az útlevél-káosz, mert a kormány nem gondolkodott és nem gondoskodott előre

– fogalmazott Ujhelyi István.

Ujhelyi István szerint az „egyetlen megoldás az Orbánék által felállított csapdára”, ha a kormány sürgősen egyeztet az orosz, illetve kínai vakcinagyártókkal, és arra kéri őket, hogy mielőbb adják be engedélykérelmüket az uniós hatósághoz. Ezt azzal indokolta, hogy ha a Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyaga is megkapja az európai engedélyt, akkor mindenki megnyugodhat.

Merkely Béla: Az új vírusmutációk a középkorúak és a fiatalok között jobban terjednek

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.01. 10:16

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egészségügy érzi a járvány harmadik hullámának hatását.
A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Merkely Béla arról beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását:
a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő.

Közlése szerint ennek oka lehet több új vírusmutáció megjelenése, amelyek elsősorban a középkorúak és a fiatalok között „talán még jobban terjednek”, gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva. Az ellátórendszer terhelődéséről úgy fogalmazott: „azért van még tartalék”, majd azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók vakcinációja miatt az ő munkaképességük és biztonságuk sokkal magasabb fokú, mint a járvány előző hullámaiban. Az oltásokra térve beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai mintegy 70 ezer oltást adtak be eddig, számos idősotthonban is oltottak. A rektor várakozásai szerint az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Merkely Béla szomorúnak nevezte, hogy
a háziorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg.

– Minden egyes vakcina-visszautasítás erősen megnöveli a fertőzés valószínűségét – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szív- és érrendszeri betegek különösen ki vannak téve a koronavírusnak, ezért nekik Merkely Béla azt javasolta, hogy ne válogassanak az oltások között, hanem vegyék fel az első felajánlott vakcinát. A rektor a járvány alakulásáról szólva úgy vélekedett: „előbb-utóbb kialakul az immunitás, a legjobb, ha azt oltással szerezzük meg”. Prognózisa szerint ha az oltottak és a fertőzésen átesettek száma eléri a 6-7,5 milliós arányt Magyarországon, a járvány megáll.  – Esélyünk van arra, hogy májusig nagyon jelentős mennyiségű vakcinát tudjunk felhasználni – mondta, majd hozzátette: bízik abban, hogy ebben az évben teljes mértékben letudjuk a járványt.

Meghalt 84 covid-beteg, 4326 új fertőzöttet regisztráltak itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 09:19

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A járvány halálos áldozatainak a száma átlépte a 15 ezret Magyarországon.
Újabb 4 326 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 432 925-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058-ra emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911-re emelkedett. Kórházban 5 679 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (81 316) és Pest megyében (55 740) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (24 848), Győr-Moson-Sopron (24 402) és Hajdú-Bihar megye (24 038). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (9684).
Eddig 685 247-en kaptak oltást, közülük 251 691-en már a második oltást is megkapták. A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. Megjegyezték, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések és szigorúbbak lettek az utazási szabályok. Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást, módosult az oltási stratégia, a Pfizer és az AstraZeneca-vakcinák alkalmazása, valamint többlettámogatást kapnak a háziorvosok a hétvégi oltások végzéséhez. Már úton van az újabb orosz vakcina szállítmány is.