Szlovákia;

2021-03-01 20:57:00

Magyarország után Szlovákia is belépett a "szégyen csarnokába"

Hazánk északi szomszédja kétmillió adag orosz vakcinát vásárolt teljesen titokban, ami miatt távozik a kormánykoalíció egyik politikusa.

Hétfőn kora este a kassai repülőtéren landolt egy teherrepülő, amely az országba érkező első Szputnyik V vakcinákat szállította. Igor Matovič kormányfő a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szlovákia kétmillió orosz vakcinát vásárol - írja beszámolójában a Paraméter. Jelezte azt is, a soron következő szállítmány valószínűleg 400 ezer adag vakcinát tartalmaz majd. A politikus úgy számolt, Szlovákia márciusban és áprilisban kaphatja meg az első egymillió adag vakcinát, majd májusban és júniusban érkezhet az újabb egymilliós adag. Vélekedése szerint ezzel 40 százalékkal gyorsíthatják az oltás ütemét. A gyártónak két adag orosz vakcináért 19,95 dollárt, tehát mintegy 17 eurót fizet a szlovák állam.

Matovic azt nem döntötte el, melyikkel oltatja be magát, de mindenre nyitott. Azzal sem lenne baja, ha éppen a Szputnyikot kapná meg. Hozzátette, azért titokban érkezett a szállítmány, mert attól tartottak, hogy az oltás ellenzői megpróbálhatják megfúrni az üzletet.

Egy képviselő már biztosan elhagyja a koalíciót

Mint a Népszava is megírta, koalíciós feszültségeket okozott az orosz vakcina esetleges szlovákiai alkalmazása. A Veronika Remišová vezette Za ludí korábban emberkísérlettel vádolta meg a Szputnyikkal akkor még csak kacérkodó kormányfőt. Azt nem tudni, hogy a párttal való viszonyt mennyire ronthatja meg az, hogy Matovic alighanem még előlük is eltitkolta a szállítmány érkezését. 

Tomáš Valášek, a Za ľudí politikusa döntésével kapcsolatban azt mondta, ahelyett, hogy a miniszterelnök levonta volna a járványkezeléssel kapcsolatos felelősséget, „a nem hitelesített orosz vakcinákat kezdte hajszolni”. 

„Nem Igor Matovič az egyetlen, akinek eszébe jutott a vakcinák hiányát a Szputnyikkal lefedni. De olyan normális országok, mint például Németország és Ausztria, saját állampolgárainak egészségét és a közös európai egyezséget tiszteletben tartva nem döntöttek az Európai Gyógyszerügynökség beleegyezése nélkül. Nem azért, mert azt gondolják, hogy a vakcina biztonságos vagy sem, hanem azért, mert mi ma nem tudjuk, hogy az-e.